!
Сряда, 24 Април 2024
02
март
12
 

Касата отново ще си избира договорни партньори сред болниците

Петък, 02 Март 2018 | 13:58:09 Ирина Пекарева
12

Касата ще подбира болниците в страната, с които да сключи договор. Право на това й дава нова проектонаредба, публикувана на с

Касата ще подбира болниците в страната, с които да сключи договор. Право на това й дава нова проектонаредба, публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

Припомняме, такава наредба съществуваше и по-рано, но бе поредният нормативен акт, отменен от съда.

Проектонаредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, постановява Фондът да избира лечебните заведения само в случай, че броят на съответния вид легла в дадената област надвишава определения в Националната здравна карта брой. В случаите, когато е налице недостиг или съответствие на определен вид легла спрямо определената потребност в Националната здравна карта, процедурата по избор на лечебно заведение за болнична помощ, което да сключи договор с НЗОК за осъществяване на съответната медицинска дейност, не се извършва, става ясно от документа.

„Практиката през последните години показа безконтролно и нецелесъобразно разрастване на болничната леглова база спрямо потребностите на населението чрез разкриване на немалък брой нови лечебни заведения за болнична помощ, както и чрез разкриване на нови структури в съществуващите болници. Всички тези нови болници и нови дейности се създават в резултат на определени бизнес интереси и не са съобразени с потребностите на населението от съответната медицинска дейност, като в същото време те се явяват кандидати за договаряне с НЗОК. При липсата на ясни критерии за оценка и избор на договорните партньори липсва основание за отказ от страна на НЗОК да сключи договор с някоя от кандидатстващите болници, а това допринася ограниченият финансов ресурс за болнична помощ, въпреки неговото ежегодно нарастване, да се разпределя между все повече лечебни заведения, без да се гарантира необходимото ниво на качество в медицинското обслужване за населението.

Следователно при липсата на регламент за избор на лечебните заведения, с които НЗОК да сключва договори, значителен превес имат пазарните интереси на лечебните заведения над интересите на населението от правилното разходване на обществения ресурс с цел получаване на достъпно (равномерно териториално разпределено) и с необходимото качество медицинско обслужване в болничната помощ”, аргументира нуждата от тази наредба Здравното ведомство.

За извършване на избора на лечебни заведения се предвижда създаването на комисия със заповед на директора на съответната районна здравноосигурителна каса.

Изборът на лечебно заведение, провеждащо активно лечение е предвидено да се осъществява въз основа на резултатите от оценяване по пакет от критерии, включващи както общи критерии за лечебното заведение, така и специфични за конкретната медицинска дейност. Определените критерии включват своевременност и непрекъснатост, комплексност, обем и сложност, качество на диагностично лечебните дейности и удовлетвореност на пациентите от оказваните от лечебното заведение медицински услуги, гласи проектонаредбата. Предвидени са и допълнителни критерии за сравнителна оценка на болничните структури, формирали еднаква крайна оценка.

За всеки отделен критерий са разписани индикатори, по които да се извършва обективна оценка на базата на брой точки съгласно определени стойности на измерване на изпълнението на всеки индикатор. Стойностите за измерване на изпълнението на индикаторите са определени на базата на изискванията на медицинските стандарти за съответните медицински дейности, въведените в статистическата отчетност на лечебните заведения здравни индикатори и индикатори за качество на медицинските дейности, както и данни за осъществените от лечебните заведения дейности, заплатени от НЗОК по предходния договор на лечебното заведение с НЗОК.

С цел отчитане на обратната връзка с потребителите на медицински услуги, като индикатори за оценка на лечебните заведения са включени и резултатите от извършени проучвания на удовлетвореността на пациентите по реда на съответната наредба, както и акредитационната оценка, гласи още документът.

Припомняме, към момента наредба за удовлетвореността на пациента не съществува, тъй като тя също бе отменена от съда.

За оценяване на лечебните заведения, които са разположени в райони със затруднен достъп до медицинска помощ, е предвиден специален ред и критерии, свързани с отдалеченост и труднодостъпност на района, демографски и социални индикатори. Целта е да се гарантира достъпът на населението до медицинска помощ в тези региони в зависимост от техните особености, независимо от надвишените потребности за общия брой легла в дадената област, уточняват от МЗ.

Предложени са и отделни критерии и индикатори за оценка на медицинските дейности, свързани с продължително лечение и рехабилитация, които отразяват спецификата на тези медицински дейности, за разлика от медицинските дейности, свързани с активно лечение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZcM3

Компетентен 03.03.2018 16:54:22

Демократът, реформатор, потомствен интелигент и седесар Москов се опита да направи точно това - да въведе здравна карта и съответно да направи от българската пациентоединица наистина осигурено същество. Поне по основния пакет медицински услуги.

Dr_Doolittle 02.03.2018 22:56:57

Ми нека набутат добитъка само в държавни болници и да не могат да си ползват здравните осигуровки за други болници с по-добро обслужване ,защото били частни. Комунистът трябва да се бори с частниците, а това е лайтмотив и на тиквено-милиционерската хунта на Баце им. Само,че правителственото прасето касичка не може и не е морално да си подбира изпълнителите на медицински дейности, защото е хем монополист, хем монопсист . Когато има 20 други здравни фондове на равноправни позиции и има конкуренция тогава тъпанарите могат да си подбират с кого да работят. Сега това е просто нагъл произвол и злоупотреба с монополно положение. Не че милиционерите ще се трогнат. Откакто се видя наглото им поведение към чуждите здравни фондове НИКАКВА НАДЕЖДА НЕ ОСТАНА,че ще ще имат някога коректно поведение и към българския медицински персонал.

Гост 03.03.2018 00:14:55

Напротив! Ще набутат народа в ЧАСТНИТЕ СИ структури. От години насам, само частни болници получават в пъти увеличени лимити, а на общински и държавни или нарастват с по 5-10% годишно, или намаляват с толкова. Така че управниците си знаят интереса. Между другото, няма значение каква е собствеността, а крайният резултат.

Гост 03.03.2018 12:49:00

Ма те държавните болници са на партията на власт и една част от общинските в които са назначени директори послушници пак на управляващата партия . Там НЗОК ще плаща и ще ги управлява. Частните болници няма да работят само в рамките на лимитите на НЗОК нискотарифно , а и по ценоразпис. А това брули електората на управляващата сган, която няма да е доволна. Затова ше насочат договори към структури, които могат да държат в подчинение.

Шеф на бг клиника 02.03.2018 16:53:43

А дано а дано !

Гост 02.03.2018 15:03:26

А да сте разбрали че Наредба 2 вече я няма? Решение 2735 на ВАС отми нищожно наредбата, основа на НРД 2018. Пълна менажерия!

Гост 02.03.2018 21:02:52

А да сте разбрали, че тиквуняка до два дни ще я преиздаде? Какъв съд, какви пет лева в мутренска държава.

Доктора 02.03.2018 14:22:24

А болниците и другите договорни партньори няма ли и те да имат възможност за избор на друг партньор освен НЗОК.

Гост 02.03.2018 21:06:46

Няма избор! Робство! Еднолична диктатура. Крадливите роби да си траят.

Гост 02.03.2018 23:01:36

А всъщност пациентът няма да има избор и ще се бута само в кочините .Като види ,че не става и го лекуват оскъдно бюджетно накрая ще отиде да си плаща в другата болница ,която няма договор с НЗОК. Ще видиш тогава как ще плащат глупаците като теб, които сега се радват.

Гост 02.03.2018 14:14:40

Всичко от Москов по московски. Сега ще върнат и пръстовите отпечатъци. Помията се завръща с пълна сила. Импотентната администрация на тиквеният комунизъм налага отново диктата си.

!!! 02.03.2018 14:24:58

Отпечатъците с мед да ги намажеш, пред това което следва след влизане в сила от 25.05.2018 на "Общ регламент за защита на личните данни (GDPR)!


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...