!
Събота, 27 Юли 2024
17
март
6
 

Касата ще предоставя помощните средства на хората с увреждания от 1 юли

Четвъртък, 17 Март 2022 | 16:46:36
6

Надзорният съвет на НЗОК е утвърдил спецификацията на помощните средства и стартира процедура по договаряне на стойността им, както и електронизираните бизнес процеси по отпускане

Надзорният съвет на НЗОК е утвърдил спецификацията на помощните средства и стартира процедура по договаряне на стойността им, както и електронизираните бизнес процеси по отпускане, заплащане и контрол на помощните средства, в резултат на което в момента се работи по изготвяне на софтуер от „Информационно обслужване“. Програмният продукт ще бъде тестван от 1 май до 31 май, а в периода от 1 юни до 30 юни ще се извърши тестване с търговците на помощните изделия. От 1 юли софтуерът трябва да бъде в експлоатация и НЗОК ще администрира целия процес по отпускане, изплащане, ремонт и контрол за предоставянето на помощни средства и приспособления за нуждите на хората с увреждания в Закона за хората с увреждания.

Това стана ясно по време на започналото в Народното събрание изслушване на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев относно реформата по отпускането и заплащането на помощните средства, проведено по искане на депутатите от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова и д-р Александър Симидчиев.

По думите на проф. Салчев цялата информация от електронизирания процес ще е видима само в Централно управление на НЗОК, а след изтичане на календарния месец НЗОК извършва контрол и одобрение на плащането на базата на подадените документи от търговците.

Срокът на финализирането на промените в нормативната уредба е до края на април, процедурата по договаряне до края на май и от 1 юли НЗОК ще може да администрира този процес, каза проф. Салчев.

В началото на изявлението си той подчерта, че прехвърлянето на помощните средства от Агенцията за социално подпомагане към НЗОК и подготовката на Механизма за заплащане на помощните средства от Касата е процес, започнал преди 12 години. Причината е, че според Социалното ведомство помощните средства представляват медицински изделия и назначената с тях терапия е вид медицинска дейност, която трябва да се заплаща от здравната система.

„През 2019 г. е издадена заповед на министъра на здравеопазването за създаване на Механизъм и стандарти за качество на помощните средства, чрез който да се регламентира финансирането и предоставянето на нуждаещите се лица. Приети са нормативни изменения в Закона за хората с увреждания и в ЗЗО, с които от 1 януари 2020 г. на НЗОК се възлага да заплаща помощни средства извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. От страна на НЗОК е посочено, че в действащата нормативна уредба на законово и подзаконово ниво е налице разминаване по отношение на основната регламентация на дейностите по финансиране и предоставяне на помощните средства. НЗОК е счела, че без да е осигурен административен капацитет, би могло да се застрашат правата на пациентите с увреждания“, каза проф. Салчев.

Той допълни, че сега съгласно ЗБНЗОК 2022 процесите по отпускане, отчитане, контрол, заплащане и ремонтни на помощните средства на хората с увреждания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване трябва да бъдат осъществявани от НЗОК, считано от 1 юли 2022 г. „Преминаването на дейността по предоставяне на помощните средства е регламентирано чрез изменение на Закона за хората с увреждания. Средствата за това се предоставят с трансфер от Държавния бюджет чрез Министерството на здравеопазването. Механизмът за финансиране и стандартите се определят през ЗЗО и Закона за медицинските изделия, а Механизмът за предоставяне и ползване – в Правилника за прилагане на Закона за медицинските изделия“, каза проф. Салчев.

Изслушването му обаче беше отложено за следващата седмица, тъй като прехвърли работното време на депутатите. Оказа се, че много от тях са си тръгнали още преди доклада на проф. Салчев.

„Този въпрос е изключително неврологичен, който е отлаган 12 години, не следва да се разглежда в 14:15 ч, няма да има време, за да разберат българските граждани, че НС се интересува от техните проблеми“, аргументира отлагането депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4mD7

Ау у 18.03.2022 13:47:20

Скъпи ГОСТ Моля ти не се тревожи за Боряна тя е добре дали Борянка, Иванка, Мариетка а може и някой млад левент времето изтича важно е да напускаш с достойнство нали така

Ехо 17.03.2022 18:31:23

Щом наш Петко разбира от МИПСИ то бизнеса е в сигурни ръце тежко и горко на хората в неравностойно положение

Гост 18.03.2022 08:26:04

Борянке, Борянкееее.....мъкаааа

гост 18.03.2022 13:29:50

Тва лудото Боре ли? Тя вече минава в друга фаза , защото до тук "ниенте"

Гост 17.03.2022 17:25:37

Ако и този програмен продукт, работи като другия/ - ПИС/-лошо им се пише на харата!

Гост 17.03.2022 17:25:35

Ако и този програмен продукт, работи като другия/ - ПИС/-лошо им се пише на харата!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...