Вторник, 22 Октомври 2019
05
юли
 

Според проекта на нов здравен модел:

Касата ще се конкурира с частни здравни фондове

Петък, 05 Юли 2019 | 15:10:54
23

Пациентите вече ще могат да избират къде да се осигуряват. Това предвижда проект на новия здравен модел у нас, съобщи bTV. Промените ще бъдат представени официално от здравния министър Кирил Ананиев на 15 юли. Реформата предвижда НЗОК да се кон

Пациентите вече ще могат да избират къде да се осигуряват. Това предвижда проект на новия здравен модел у нас, съобщи bTV. Промените ще бъдат представени официално от здравния министър Кирил Ананиев на 15 юли.

Реформата предвижда НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове за здравната ни вноска. Тя ще остане в размер на 8% от дохода на всеки от нас. При частния фонд обаче, ще има и потребителска такса, чийто размер все още не е ясен. Предвижда се и важен критерий – за да получи лиценз, частният здравен фонд трябва да набере над 1 млн. осигурени лица, допълва bTV.

Според д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването конкуренцията за здравни осигуровки би била само в полза на пациента. „Всеки ще може да избира. Ако не ви харесва единия фонд, следващата година идете в другия, следващата година идете в третия. По този начин ги принуждавате те да работят така, че вие да ги изберете. А сега какво правят? Сега са задължени да бъдат в НЗОК, независимо дали им харесва или не“.

Според бившия здравен министър д-р Мими Виткова, която днес ръководи частен здравен фонд, моделът е неприложим. Невъзможно е един частен фонд да набере 1 млн. лица, за да излезе на пазара. „Работещите, които плащат здравните си вноски, са около 1,6 млн., ако не ме лъже паметта. Как ще се наберат 1 млн., за да стартира тази система?“, каза тя.

Икономистът Аркади Шарков, който е участвал в проекта сподели, че има още много неизяснени въпроси.: До каква степен ще бъде тази демонополизация и как може да се изравнят функциите на НЗОК, която е обществен осигурител с един здравен застраховател.

От държавната здравна каса ще коментират, когато документът излезе официално, съобщи още bTV.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yEs@

Няма да видите разчети в "новият" сбирток здравен модел 11.07.2019 21:35:54

http://iconomist.bg/98812-%D0%9F%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB

Гост 05.07.2019 23:50:50

Момчето бивш зам министър Стойчо Кацаров , който се изживява като незаменим мислител да помисли малко може ли да има конкуренция в рамките на еднакъв пул с пари, а именно 8 %. Напротив. Парите за изпълнителите ще намалеят поради допълнителните административни разходи и печалбата на частните фондове. А кака Мими да спре да плюе изпълнителите и да признае че: застраховат предимно млади и здрави хора; имат предимно институционални клиенти; Имат огромна печалба Аман от тия измислени корифеи

Dr_Doolittle 07.07.2019 17:25:25

Глупости - държавно-правителствентео прасе НЗОК е фиктивен плащач на здравни услуги на изпълнителя. Тоест не се основават на реално остойностен труд. Няма как преглед на бебе да е 9 лева на месец незавосимо от броя негови прегледи за този месец ,а маникюристка да взима 30 лева за много -по ниско кавалифициран труд с много по-малко отговорност . Такива 'плащания' на медицински специалисти може да бъдат институционализирани само от един монополен монопсоничен скапан нагъл правителствен диктат и запазена комунистическа здравна система Семашко . Частен фонд няма да може да прави това особено в условия на конкуренция , нито може да функционира без РЕАЛНО остойностен лекарски труд , начислен и платен на лекаря. Така ,че го разправяйте на баба ми от Германия как лекарите при много фондове щели да взимат по-малко....

Гост 08.07.2019 09:59:50

То и по-ниско плащане на лекаря не може технически да има. Това в момента е най-ниското заплащане на лекар в Северното полукълбо. НЗОК. По-ниско заплащане не може да има, за да ни плашат, освен ако изродите пак не си повикат Съветската армия в България....

Светлин 09.07.2019 13:46:05

Ха, точно... с какво ни плашат, всъщност?! По надолу в заплащането от това - накъде?

Само за протокола 06.07.2019 20:18:03

Д-р Мими Виткова въпреки всичко е много права с твърдението че този "модел" е неприложим. За нещастните изпълнители на медицинска помощ ще има реално по-малка финансова сума защото вноската ще остане си остане същата. Застрахователите и днес застраховат предимно млади и здрави хора; т. е. те имат предимно не институционални, а корпоративни клиенти; Стремежът им е да реализират печалба като търговски дружества. НЗОК не реализира печалба. Нека многото и безочливи собственици на частни болници да останат само с единствената възможност на право за сключване на договор само с частните здравни фондове. Последното съзнателно нещо което мога да направя е да изтегля здравните си осигуровки от НЗОК и да ги прехвърля в ръцете на частни застрахователи. Това просто няма да бъде от полза за мен ако не дай си Боже стана пациент.

Dr_Doolittle 07.07.2019 17:14:07

Хей протоколчика , в момента НЗОК има огримен списък със уж осигурени здравни услуги за които обаче не плаща на изпълнителя . Пример НЗОК не заплаща домашни посещения на личния лекар. Но внушава ,че едва ли не личният лекар трябвва да ходи на домашни посещения (без никой да ги плаша) Така ли ? Завтра другарю.Частен фонд ще осигурява толкова колкото си платиш. Тоест няма да има изкуствен и нереално раздут здравен пакет ,а остойностен лекарски труд с пресметане какво може да се осигури за тази здравна вноска. Другото ще е официално доплащане. А НЗОК реализира печалбз и още как - за политическата класа комуняги- пестейки пари от мизерното заплащане на лекарите и прехвърляне на спестеното за политически подаръци като ремонт и абонамент за безкрайни пътни ремонти, зали за певачки за политически мероприятия , стадиончета за онея нашите от Хурково, кетъринг ,Флакона, Спартана, , екскурзии в чужбина за партийния слугинаж и т.н. . НЗОК не реализирала печалба а ? А като си останеш в НЗОК утре ще дойдеш при такива като мен , които ще имат табелка на вратата на кабинета 'НЕ РАБОТИ С НЗОК' Айде кеш и със здраве ха-ха-ха...

Гост 06.07.2019 06:34:24

Аман от такива като теб. Работи си с държавната каса и си свиркай. Няма по- голяма гадост от монопола. Лошото е, че конкуренция в родния коптор не може да съществува. Тук всичко се контролира от прасетата.

лекар 05.07.2019 21:56:01

Този чичка е маша на всички партии и е архинекомпетентен,химичката лъже на поразия. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ И ДЕЦА В ОДЪРЖАВЕНИЯ НЗОК С МИЗЕРНИТЕ ВНОСКИ ОТ ДЪРЖАВАТА НА БОЙКО И 1,5 МИЛ . РАБОТЕЩИ РАЗХВЪРЛЕНИ В ДЕСЕТИНА ЧАСТНИ ФОНДА С ОФШОРЕН СОБСТВЕНИК ГЕОРГИУС ГЕОРГИО. УРА ДРУГАРИ

Гост 07.07.2019 17:01:32

Ако въобще си лекар ,а не някоя пуйка в РЗИ на теб какво пречи ? Ако фондът е тип Георгиус от Кипър тогава пациентът ще трябва да си плаща в брой. Лекарят при всички случаи ще получава това което му се полага, а пациентите да си правят сметка къде ще си дават парите и в кой фонд. В момента НЗОК лъже и пациентите че ще получат едва ли не германски услуги, в същото време НЗОК лъже и лекарите ,че им плаща нещо по-точно 90% от дейността им не е калкулирана и не е платена. А нма и друф с който да сключват справедливи договори. Кой има интерес от НЗОК ? Само червени смрадливи потници и политическата класа комуняги ,които купуват електорат с обещания за безплатни неща

Ватенка 05.07.2019 22:09:15

Е що такава реакция! Въоръженият недоклатеняк е щастлив, че ще има много фондове. И тогава прегледът при него щял да е над 100 лв.

Гост 07.07.2019 16:55:16

А на теб ти треперят дребните спаружени топки, щото идва най-накрая реалното плащане за вас каскетите, които досега минавахте метър ХА-ха-хааааа. И тъпако, питай германците пациенти и германците лекари дали са доволни с техните 108 здравни каси . Нещастна комунистическа смрад пречеща на европейското развитие на Бъл;гария

До долния наглец 08.07.2019 09:54:04

Андрешкооо ти си толкова далеч от германския осигуряващ се ,че няма накъде.бе цървул. Ще плащаш всичко, ватник , ще плащащ всичко на лекаря,което досега са ти спестявали герберокомунистите, та ушите ше ти плюющат. Не може да имаш германски здравни услуги с 30 евро месечно след като германецът плаща 320 евро средно месечно и има право да ги има. Калтаци.

Гост 07.07.2019 20:40:16

Ганьоо, Ганьоо, толкова си далеч от германските лекари, че никога няма да го проумеш. Още по-далеч е и държавата България от държавата Германия. Та затова си налягай парцалите, че утре като ти висне тумбата избиратели пред вратата, ще пишеш друго.

Гост 05.07.2019 20:38:57

Ама ако си мислят да ни карат да сключваме договори с разни мутрокомунистически фондове и да ги чакаме по няколко мес. да ни платят или да не ни платят,тая няма да стане. Пациентът при нас ще си плаща кеш,а после да си търси парите където си ще.

Гост 05.07.2019 20:19:14

Комунистката Витковица станала капиталист (класика) трудно ще излъже мислещите хора с нейната перачница. Само на чужди западни здравни фондове може да се разчита .Всичко родно тук е комунист та дрънка.

Гост 05.07.2019 20:27:01

И моделът на ограбване на лекарския труд установен от мръсницата НЗОК ще бъде просто репродуциран от всички български 'здравни фондове ' на червените перачи.

BG 05.07.2019 19:32:59

Не, че съм голям фен на Виткова, но тук наистина е много права. Като изключим деца и пенсионерите, които се осигуряват от държавата, едва ли ще останат повече от 1,5 млн. работещи. Борят на здравноосигурените в Кочината, отдавна вече е под 6 млн. Така, че тоя изкуфял старчок, вместо да ръси простотии пред пролетариата, да си взема Химичката, баба Зоя и другите памперси и недоклатени лелки в критическата, с които напълни системата и да ходи да си харчи милионите на някой топъл остров, токато не са избрали някой читав Главен прокурор !

Застраховател 05.07.2019 17:58:13

Четиво за наивници

Петко Войвода 05.07.2019 17:52:03

Това просто няма да го въведат. Само ще го говорят, коментират, обсъжват, раздуват, раздухват и опростачват - чак до местните избори. А след тях ще има нова, по-нова, най-нова ....реформа, измудрена с въображение от вишестоящите, докато са се бълбукали на някой плаж на Сейшелите. А пък след местните избори ще има есенна истерия покрай ваксини, липса на лекарства, линейки на спешната помощ или нещастно починали дечица, после следва благотворителност за Коледа и след това предсрочни избори, защото токът за битови нужди ще фръкне....както фръкна промишления. Следва АЕЦ Белене...

Гост 05.07.2019 20:23:07

Абсолютно .Това е целта - поредната имитация на действия и целта е да се докаже ,че касата на мутрите НЗОК е безалтернативна и трябва да продължим да даваме пари за здраве всъщност харчени за асфалт и политически подаръци на герберокомунистите

Гост 05.07.2019 16:43:46

Якооо, партийният коптор НЗОК отива в небитието. Закриваай

Гост 06.07.2019 11:52:53

Не думай! Къде ще отиде баба Бага, ако закрият НЗОК? Румето дали ще я приюти в БулБио, защото й е приятелка?


Още новини
БЛС осъди поредния случай на агресия над медицински лица
22.10.2019 11:57:55

БЛС осъди поредния случай на агресия над медицински лица

Български лекарски съюз осъжда поредния случай на агресия над медицински лица и изразява безпреко ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...