!
Вторник, 23 Април 2024
08
ноем
19
 

Проф. Григор Димитров:

Касата ще трябва да плати надлимитната дейност на болниците през 2019 г.

Четвъртък, 08 Ноември 2018 | 10:59:53 Надежда Ненова
19

Бюджетът на НЗОК за 2019 г. е с половин милиард повече спрямо миналата година. Той обаче е разпределен главно за болнична помощ и лекарства - болничната помощ стига 2 млрд. лева, лекарствата минават 1,1 млрд. лв.  За извънболничната помощ, за коят

Бюджетът на НЗОК за 2019 г. е с половин милиард повече спрямо миналата година. Той обаче е разпределен главно за болнична помощ и лекарства - болничната помощ стига 2 млрд. лева, лекарствата минават 1,1 млрд. лв.  За извънболничната помощ, за която толкова много говорим и искаме да развиваме, отива само 10-12 на сто от бюджета на здравната каса. И в този така увеличен бюджет извънболничната помощ остава силно подценена, а отново основните средства, които се отделят, са за лекарства. Това каза проф. д-р Григор Димитров, представител на Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК по време на презентацията си на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор".

Той подчерта, че средствата за лекарствата в онкологията са около 10% от бюджета и тази година достигат 430 млн. лева. „За сравнение – 2012 г. те бяха 180 млн. лв. Бюджетът за 2019 г. ще запази доплащанията на хората – 48-50 на сто от общите средства за здравеопазване. Притеснен съм, че това съотношение ще се увеличава при ресурси, с които разполага Здравната каса“, каза проф. Димитров.

„Този бюджет е свързан и с много плащания и грешки, които са натрупани от ръководствата на НЗОК и на онези, които управляват здравеопазването. Имаме задължения, не просрочия, към чужди здравни каси в размер на 289 млн. лева към 30 септември. Предвидено е от Касата да се платят около 160 млн., но да не забравяме, че на година задълженията са около 70-75 млн. лв., независимо че в България разполагаме с изключително добри специалисти. Този бюджет ще бъде свързан и с връщането на дълговете към изпълнителите на медицински дейности у нас. Повече не може, има и решение на Надзорния съвет и полека-лека извършената дейност трябва да бъде заплатена“, каза още проф. Димитров.

По думите му здравноосигурителният ни модел трябва да бъде такъв, че поведението на субектите, които го организират, да зависи от пациента. Т.е., ако пациентът не ги харесва, те трябва да фалират.

„Мерки, които трябва да направим, за да рационализираме системата. На първо място трябва да преостойностим цялата медицинска дейност в страната. Онова, което ползваме като информация, е изключително деформирано, тъй като това е цената на клиничните пътеки от 2006 година. И ако правим разчети върху тези числа, нищо няма да се получи. Така е и в системата на осигуряването и застраховането. Трябва да има реална стойност на онова, което се предлага. Второто нещо е създаването на актюерски, математически модел. В НЗОК трябва да има звено, което да прави актюерски модел на разходите, на онова, което покриваме със суми, за да знаем колко можем да покрием и колко някой друг ще покрива. Битката е безуспешна засега. Малки компании, които имат приход около 20-30 милиона, имат задължително актюер. Всяка година той прави математически модел на състоянието на системата и определя с премията която имат, могат ли да погасят разходите. А здравната каса разполага с 4 милиарда лева ресурс“, заяви проф. Димитров.

Той припомни, че БЛС дълго време говори за цената на лекарския труд. „Преди да направим реформата, трябва да видим с какви кадри ще разполагаме в следващите 10 години. Имаме ли или нямаме кадри. Или ще направим реформа, а хората ги няма. В общинските болници е пълна трагедия. Средната възраст на сестрите е пенсионна. Същото е положението със сестрите в страната. През 90-те години броят на медицинските сестри беше 83 000. Сега техният брой е 26-27 хиляди. С този ресурс не могат да се направят дежурствата в болниците. Има ли визия министерството за това? С какви кадри ще го прави? Как ще го прави по години? До този момент ние не сме видели това“, каза проф. Димитров.

Той подчерта, че самата организация на Здравната каса е объркана. „Първо има един Надзорен съвет, който е нито надзорен, нито управителен. Т.е. Надзорният съвет има оперативни функции и в същото време има надзорни функции да контролира сам себе си. Три дни преди заседанието получаваме по 350 страници и има изпитания за нашите интелектуални способности дали ще разберем какво има в тях. Това не е управление на Здравната каса. Управителният съвет трябва да върши оперативното управление“, каза проф. Димитров. Той допълни, че трябва да има нова философия на контролната дейност.

„Преди да пристъпим към реформата, трябва да си напишем добре домашното за онова, което правим сега. В противен случай ще влезем с деформирана информация, деформирани структури в една реформа, която е обречена, ако постъпим по този начин. Посочваме като добър модел този на Холандия, но трябва да кажа само 3 цифри. БВП на Холандия е 700 млрд. долара. Те отделят 10 на сто за здравеопазване, 70 млрд. долара при 11 млн. население. Средно на един човек по 4 хиляди долара. От сметките, които имаме, у нас се отделят средно по 300 евро на човек. Ако държавата иска нейните хора да бъдат добре лекувани, трябва да направи необходимото и да пренасочи много ресурси в системата на здравеопазването. Както казват, здравеопазване става не с пари, а с много пари“, завърши проф. Димитров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QrdX

Сург 18.11.2018 01:32:23

Бравона доцента, всяко твърдение за проблемите е абсолютно верно, някои решения спорни, но това не звъчи по ТВтатаа се крие тук, което е жалко.....

Observer 14.11.2018 08:47:40

Този чичка какво в същност казва? Аман от клатику.ци! Същия безполезник като синдикалиста Кокалов. Клечат от десетилетие в НЗОК и винаги са готови да се изкажат, да дадат мнение, оценка. Правилно някой вече коментира, че е лесно да даваш акъл, когато нямаш никакви отговорности и нищо не се очаква от теб. А този дори акъл не умее да даде. Общи лафове, дето всеки наблюдавал здравеопазването повече от един месец може да изрече. Привидно верни, но фрагментирани и най-вече безплодни. Тежко и горко на българските студенти, щом и тази подплънка се е трансформирала в професор.

Холандец 13.11.2018 16:21:31

Тая червена пача на снимката в Холандия най-много да кара боклукчийски камион , само в БГ тези червени мутри се вживяват за интелектуалци и дават акъл. ЧЕРВЕНА СГАН.

само за протокола 13.11.2018 10:06:15

Добрият модел на Холандия с малки корекции: БВП на Нидерландия Холандия е близо 750 млрд. долара /Десетата икономика в света/. Нидерландия отделят 11.5 на сто за здравеопазване и то при територия три пъти по малка от България и при 17.5 млн. население. Средно на един жител се падат 20 пъти повече пари за здравеопазване отколкото у нас. "Доброто здравеопазване става не с пари, а с много пари“ и не с една трета частни болници.

Гост 09.11.2018 15:34:52

Червена крадлива невестулка , значи .Да го е..а в м..фа., мръсен червен.

гост 09.11.2018 11:30:35

Най-лесното в тая държава е да говориш без да отговаряш за нищо . Само констатации и даване на акъл. Ама като ги сложат такива тикви като Димитров да са на реална позиция да вършат нещо и да отговарят за това което да правят ,стават съвсем други , започват да пеят друга песен - онова било трудно , другото било друго по-различно , абе те нещата са много сложни и т.н и т.н. Всичките са лъвове като да приказват и мишоци когато да го правят . Едно и също , едно и също , постоянно .Говорят преди да станат министри и депутати , после мълчат или лъжат като цигани , а като ги изхвърлят от властта , обикалят телевизиите и пак дават акъл . На приказките на тези маймуни не им вярвам . Все отбор юнаци , ама все крадливи . Дърдорят и бърборят докато налапат кокала и после гузно си траят и ръфат ли ръфат .Помияри. Какво като приказва правилно , важното е какво се прави в действителност .

Гост 09.11.2018 14:39:03

Критиката ти обаче е към говорещите истини, а не към управляващите- > значи си някой прост гербераст, раздразнен от прочетеното. Важно било какво се прави . Е какво се прави бе тиквеник- нищо не се прави вече колко мандати на господаря ти Тиква.Затова и се говори от другите- точно защото нищо не се прави с десетилетия

Гост 09.11.2018 14:56:06

Е нали за това иде реч.Толкова години само приказки и нищо не се прави.Истините дето ги приказват всички , когато в момента в който са на власт и трябва да свършат нещо , си остават с приказките.Аман , от празнодумци .Тоя е същия.

Този е "свой" човек и има право на другарска критика 09.11.2018 15:20:17

Най-важният факт в биографията му е, че е учил и удостоен с титла в МАсква . Образователната и научна степен „доктор” по икономика получава след обучение в докторантура в Москва, Русия, приравнена и призната от Висшата атестационна комисия при МС с удостоверение № 201/10.02.1981г. 10-ти ноември посреща на добър управленски социалистически пост като зам. председател на Комитета по труда и социалната политика от 1982 до 1990г. Григор Атанасов Димитров е роден на 05.12.1944 г. в гр. Варна. Висше образование придобива през 1968 г. във Висшето военноморско училище – Варна по специалността „Двигатели с вътрешно горене’’. През 1998г. завършва магистърска програма по „Макроикономика” (с квалификация магистър по „Управление на човешките ресурси”) в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Назначават го за зам. началник на Военномедицинска академия /1991-1993г./, гл. изпълнителен директор на ПОК „Съгласие” АД /1995-2004г./, зам. гл. изпълнителен директор на ПОК „Доверие” АД /2004-2006г./, гл. изпълнителен директор на „Ти Би Ай – Здравно осигуряване” АД /2006-2007г./, гл. директор по корпоративно управление и продажби в застраховането и здравното осигуряване, „Дженерали България Холдинг” /2007-2008г./, гл. директор „Осигурителни отношения” в Българска стопанска камара от 2009г. Член на Надзорния съвет на НЗОК от 2011г., на Консултативния съвет при МТСП от 2010г., УС на Сребърен фонд, на Обществен съвет към МТСП, зам. председател на Фондация „Борба с рака” и др. Преподава от 2005 г. курсове за наивници и утрешни народни "кръвопийци" в Застрахователнa частна школа, която я направиха висшо училище по застраховане и финанси – София. И сега организира кръгли маси по "новите" модели за здравеопазване. Ето така се претворява социализЪма в капитализъм. С лакардии, кафета и пълни джобета.

Гост 08.11.2018 22:07:34

много точен анализ от проф.Димитров

Гост 08.11.2018 19:34:23

"Палячото" е много прав. Само малко бърка данните за Холандия- %-тът от БВП е дори по-висок. Но това не променя смисъла.

Гост 08.11.2018 17:46:17

Тоя е като паднал от космоса .От една страна говори за очевадни и отдавна отчетени факти , а от друга някакви си негови фантасмагории. От къде се взе тоя палячо . Всеки взел да дава акъл и само дърдорене и празни приказки.Омръзна ми от празнодумци дето само поучават и разтягат лукуми , стига . Поредния тъпунгер с логорея .

Гост 08.11.2018 22:08:51

алооооооо, проф. Димитров не е всеки

Гост 08.11.2018 20:00:57

Ти нищо не коментираш по фактите. Явно се някое комуне, което се дразни от трезвите оценки за здравеопазването в кочината и че става ясно ,че няма повече да е евтино за червените галоши. Не обичате вие да слушате за реалностите, важно е да пада нещо безплатно, а кой ще го осигурява за плебса няма значение, нали.

БЛС-Въоръжено Крило 08.11.2018 14:55:31

Най-накрая някакъв трезв анализ да се прочете за здравеопазването. Киро Ментата много подцени всички , които наблюдават лъжливите му действия и фалшивите реформи. Няма как да лъжеш всички за дълго време. А такъв анализ трябваше да дойде първо от УС на БЛС, но откъде такъв капацитет за мислене, важно е там членски внос да пада, заплатки да текат, овцете да се доят, други да мислят.

Гост 08.11.2018 22:28:55

„С този колективен трудов договор и с последващите стъпки смятаме, че ще се сложи ред, защото не само в регионите, но и в отделните болници има много големи разлики в заплащането“, каза вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. „Липсата на някои от работодателите не ме разочарова, тъй като те не представляват кой знае кого в здравеопазването“, коментира още д-р Кокалов.

Гост 08.11.2018 12:57:14

Упс лампата на двигателя на Киро Спекулата светна червено. Ееееее как някой се усети ,че се прави менте реформа, маааа му стара, заплатката става под въпрос ,сега Тиквата ще се размърда да търси друг на разклона еееех мъка, мъка ....

Гост 08.11.2018 12:07:29

Никой не иска да го чете! Никой от управляващите няма интерес да приеме истината и да действа от гледна точка на истината.

To 08.11.2018 11:16:58

Точно казано, ама кой ли чете!А още по-интересно разбира ли ,асо го чете!@@!


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен
23.04.2024 13:14:42

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

УНГ специалистът доц. Александър Вълков застава начело на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Стр ...

Надзорът обсъжда становище на НЗОК и БЛС за противоконституционността на лимитите
23.04.2024 12:31:19

Надзорът обсъжда становище на НЗОК и БЛС за противоконституционността на лимитите

Надзорният съвет на НЗОК ще обсъжда общо становището на НЗОК и БЛС във връзка с решение на Консти ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...