Събота, 29 Януари 2022
10
ян
13
 

Катя Сунгарска: Нашите лекари са в линейките, а не в центровете

Четвъртък, 10 Януари 2019 | 11:38:35
13

"Във филиала на Спешна помощ в Ботунец има два екипа. Единият лекар е бил в болничен, а другият, заедно с линейката, е бил в София и е хоспитализирал друго дете в педиатричната болница. В самия филиал на Спешна помощ в областта няма лекар и няма как да

"Във филиала на Спешна помощ в Ботунец има два екипа. Единият лекар е бил в болничен, а другият, заедно с линейката, е бил в София и е хоспитализирал друго дете в педиатричната болница. В самия филиал на Спешна помощ в областта няма лекар и няма как да има лекар. Лекарите на спешна помощ са в линейките. Лекарите на Спешна помощ не лекуват, те отиват на адреса, на мястото на инцидента, стабилизират болния и по най-бързия начин го транспортират до болнично заведение. В линейката нито има лаборатория, нито има друга апаратура за прецизна диагностика." Това каза пред БНР говорителят на ЦСМП София Катя Сунгарска във връзка с вчерашния инцидент, при който дете почина, след като глътна пионка от детска игра, а родителите му го закарали до Спешния център в Ботунец.

„Предназначението на Спешна помощ е по най-бързия начин да транспортира - по възможност стабилизиран - пациента в болнично заведение. За мен е пълна загадка защо те влизат в нашия филиал, а не в съседната врата, която е ДКЦ-то и където са лекарите. Нашите лекари са в линейките. Ние нямаме стационар, в който да посрещаме болни. Това е приоритет на болнична и доболнична помощ“, каза още Сунгарска.

По думите й не отговаря на истината твърдението, че във филиала не е имало кислородна бутилка. „Във филиала има няколко кислородни бутилки, които винаги стоят пълни. На детето е правена частична реанимация, подаден е кислород, защото сестрата в своята компетентност може само това да направи. За детето е направено всичко, което е могло да бъде направено, но то е дошло в изключително тежко състояние. Почти не се е напипвал пулс, детето вече е било посиняващо, когато са дошли при нас“, разказа още Катя Сунгарска.

Та подчерта, че детето е било транспортирано до филиала на Спешния център с обикновен автомобил и вероятно още по пътя, от тръскането, чуждото тяло е слязло още по-надолу в трахеята. „Още при първия сигнал до Спешна помощ е съобщено, че детето повръща кръв. Това означава, че чуждото тяло е слязло много надолу по дихателния път и дори го е разранило. Това е много трагичен инцидент“, заяви Сунгарска.

Тя допълни, че ако детето е било в болнично заведение, би могло да се направи пълен обем реанимация, но това е в сферата на предположенията.

По отношение на заявлението на родителите, че ще съдят Спешна помощ, говорителят на ЦСМП заяви, че нямат притеснения за действията си, защото боравят с документи не само на центъра, но и от 112 и всичко е описано по минути. „Разбираме реакцията на близките, но чакаме и аутопсията, за да разберем точно от какво е починало детето, защото се появиха и други версии за състоянието му“, коментира още Сунгарска.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wCZM

Гост 17.01.2019 20:29:29

Браво колеги, поклон пред Вас

Гост 17.01.2019 20:22:17

American Heart Association награди екипа на Клиниката по кардиология на „Александровска“ на последната си научна сесия. Това съобщи началникът на клиниката доц. Добрин Василев.

Гост 16.01.2019 23:09:14

„Предназначението на Спешна помощ е по най-бързия начин да транспортира - по възможност стабилизиран - пациента в болнично заведение.

Гост 17.01.2019 20:33:10

Спешна помощ и лекарската професия така или иначе е поставена под прицела на нашето общество – хората не ни вярват, всяка възможност се използва да бъдем наритани. Ако изведнъж сега се окаже, че се събират и глоби, вероятно активните в социалните мрежи и извън тях ще подскочат високо“, коментира бившият здравен министър.

Гост 16.01.2019 23:10:35

те парамедици ли са?

Гост 10.01.2019 21:15:12

Не знам какво се нахвърлихте върху жената. Вие правите ли разлика между ЦСМП и спешно отделение ??? Там явно няма спешно отделение, а мястото където са отишли те е просто сборния пункт на линейките. За вечерта е имало само една и тя е на адрес. Ако има СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ няма как да няма дежурен екип. С казва да са влезли в ДКЦ , защото явно там има дежурно джипи за неотложни състояния и е логично то да помогне повече от нищо.

До коментаторите 10.01.2019 18:50:41

Убийци са самите цигани. Смърта е била неизбежна. Един мангал убиец по малко

гост 10.01.2019 18:37:51

ЦСМП лечебно заведение за спешни състояния ли е или транспортна служба?Окончателно се обърках.

Гост 17.01.2019 20:36:21

Всъщност Бърза помощ не бива да лекува в къщи. Бърза помощ я викаш, когато си наистина много зле, екипът те стабилизира доколкото може на място и те кара в първата болница

Гост 10.01.2019 16:44:52

Просто г-жа Сунгарска е извън час от много време ,но на никого не му прави впечатление . Така че хора , когато умирате не търсете спешна помощ , тя не е занимава с такива казуси като аспирация на чуждо тяло, остра сърдечна и дихателна недостатъчност.В ЦСМП София има освен мобилни екипи и около 20 филиала със стационарни екипи , ама пиарката на ЦСМП София още не е научила за тази подробност.Тя не е прочела и стандарта по спешна медицина , щото не разбира и от медицина , но това не и пречи да говори абсурди и да копае гроба на спешната помощ с нелепиците си .

Гост 10.01.2019 14:23:38

Пълна загадка е, как така един говорител на ЦСМП смята, че дете в животозастрашаващо състояние трябва да се насочи към извънболничната помощ. Загадка е, как никой от ръководството на ЦСМП-София не е успял да обясни на въпросната госпожа какви са функциите на отделните подсистеми в здравеопазването и най-вече на спешните центрове.

Гост 16.01.2019 23:07:48

Управителят на НЗОК заяви: „Ако мислите, че този Обществен съвет прави обстановката не толкова тъмна, се лъжете. Защото, ако има твърдения, че хора от него са обвързани с всички порочни практики, за които се публикуваше като информация, а именно – обвързаност с фирми, които насочват към определена туристическа фирма, която организира чистата логистика, обвързване с фирми за преводачески услуги, обвързване с определени болници срещу комисионни в чужбина. Ако има такова твърдение, аз не мога да го отрека”. Д-р Дечев добави още, че „има органи, които в най-скоро време ще покажат това” и уточни, че фондът се разследва „доста сериозно”. Отговор

? 10.01.2019 12:15:58

"За мен е пълна загадка защо те влизат в нашия филиал, а не в съседната врата, която е ДКЦ-то и където са лекарите."-дали тази умница Катя Сунгарска намери отговор на загадката защо при спешно сътояние се търси Бърза помощ,вместо да си вземеш направление и да си запишеш час в ДКЦ-то?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проблеми и решения в ПИМП посочиха джипита в отворено писмо
28.01.2022 17:21:09

Проблеми и решения в ПИМП посочиха джипита в отворено писмо

„Ние, общопрактикуващите лекари, подписали настоящото писмо, обръщаме вниманието Ви към&nbs ...

„Пирогов“ продължава да търси кръводарители
28.01.2022 17:10:21

„Пирогов“ продължава да търси кръводарители

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължава активно да търси доброволни кръводарители за нужди ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...