Неделя, 28 Ноември 2021
18
ноем
21
 

Кацаров: Не бих участвал в редовно правителство, ако то няма визия за реформа в здравеопазването

Успяхме да пречупим вълната без да прибягваме до локдаун, категоричен бе министърът

Четвъртък, 18 Ноември 2021 | 10:18:00
21

„Ние сме членове на политическия кабинет. Тук Кодексът на труда и Законът за държавния служител нямат отношение. По всяко време може да бъдеш освободен от длъжност и никой н

„Ние сме членове на политическия кабинет. Тук Кодексът на труда и Законът за държавния служител нямат отношение. По всяко време може да бъдеш освободен от длъжност и никой не ти дължи обяснение.“ Това каза пред Нова телевизия служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по отношение на отстраняването на д-р Димитър Петров като зам.-министър на здравеопазването.

„Нищо не се потулва, никой не дължи обяснение. Нямам проблем с водената от МЗ политика, тя беше правилна през цялото време“, допълни той.

В отговор на въпрос дали д-р Петров ще му липсва като заместник, д-р Кацаров каза, че самият той ще е министър още две-три седмици.

„Аз се съгласих да стана служебен министър, за да подкрепя президента Радев в лично качество за това, че се изправи срещу мафията в тази страна. Застанах на страната на хората, които искат държавата да се промени и с моята експертиза и моите възможности да помогна в най-кратки срокове. Съгласих се на втори мандат само по една причина – бяхме в разгара на следващата епидемична вълна и щеше да е грозно да се махна, а знаех как да се справя с нея. Поех огромна отговорност и всички упреци и критики. Сега не бих участвал в редовно правителство, нямам ангажимент към редовно правителство, защото смятам, че редовното правителство в сферата на здравеопазването не просто трябва да се справи с една конкретна ситуация, а трябва да има визия за реформа. Тази реформа трябва да включва демонополизация, дерегулация на системата, приватизация на лечебни заведения, здравният министър да не се занимава с джипитата, клиничните пътеки и болниците, а да си концентрира вниманието върху общественото здраве. Такъв вид политика бих подкрепил“, категоричен беше д-р Кацаров.

Той беше категоричен и че управляващите са се справили с CОVID кризата. „Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, броят на болните в болница намалява, броят на ваксинираните се увеличава, както и броят на тестваните. Успяхме!“, каза министърът.  

„Зелените сертификати“ по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата. Най-важното според мен е, че те бяха възприети от обществото. Те не са си свършили работата заради „изключителния“ контрол, който бяхме наложили, а защото хората възприеха, че това върши работа и самите те го спазват. Много съществена разлика между нашето поведение сега и поведението на управляващите при предишните вълни е, че не заложихме на страха. През цялото време залагахме на доброто, на убеждението“, уточни той.

По думите на д-р Кацаров този начин на контролиране на разпространението на CОVID трябва да продължи, докато не се ваксинира по-голяма част от населението. „Това е единствената възможност да се измъкнем от ситуацията. Трябва да използваме този прозорец, който се отваря сега, за да се ваксинираме масово. Ако има пета вълна, а са ваксинирани 70%-80% от населението, броят на смъртните случаи ще е много по-малък. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо ще излезем от тази критична ситуация“, каза още той.

„Темата CОVID беше използвана по най-брутален начин по време на изборите за печелене на гласове за сметка на починали хора. Това е най-тежката епидемична вълна от всички досегашни. С най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. Въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да прибягваме до локдаун“, допълни още министърът.

Той подчерта, че броят на починалите сега е съизмерим с броя на починалите при предишните вълни. „Като съотношение с броя на заразените, сегашния брой на починалите е по-нисък. Леталитетът сега е 3,5, при предишните вълни е бил 4,3. Това се дължи на факта, че беше създадена добра болнична организация, на забраната за износ на лекарства, на CОVID зоните, които поеха част от хората“, каза Кацаров.

В отговор на въпрос къде е главният държавен здравен инспектор министърът заяви, че доц. Кунчев е в болнични от два месеца. „Не е бил в конфликт с мен. Справихме се и без него. Тук искам да изразя благодарност на проф. Мира Кожухарова, благодарение на нейните съвети успяхме да се справим“, каза Кацаров.

По отношение на доц. Горнев и конфликта му на интереси в УМБАЛ „Лозенец“ министърът заяви, че всеки си носи отговорността. „Като си нарушил правилата, си поемаш отговорността. Става въпрос за административно нарушение, за което се дължи глоба. Не това е най-важното“, заяви той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Luta

Гост 19.11.2021 15:15:20

Кацаров беше най-слабия и арогантен министър през последните 30 години. Показа тотално неуважение към лекарите и сестрите. Да си ходи....

гост 19.11.2021 09:22:40

Четете,мислете и не пишете глупости,че се излагате!

Лекар 19.11.2021 01:03:50

Браво Стойчо, продължавай така герберастията пищи.

Гост 18.11.2021 18:19:01

Очаквах, че Кацара ще разрине гнусните кочини в ИАМН и НЗОК, но не би.

Гост 18.11.2021 15:25:23

Очаквах това правителство да вдигне потрвебителската такса ,защото е смешна и не възпира алчната пролетарска консумация нан незплащани и без това здравни услуги. Напразно -по това ше познаете полулисртите -дте лгедат да ограбят лекаря и да дадат ограбеното на пролетарската сган. В момента качването на потребителската такса (поне)_ е от опрерогативите единствено на Министерски Съвет . Така ев в закона въведен от онзи гнусник Дянков и татенцето Боко Тиквето. Тоест без значение дали правителството е служебно или редовно то може да актуализира тази такса и НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНО ОДОБРЕНИЕ И РЕШЕНИЕ. Но не и при популистки изтърсаци, продължаващи линията на тиквите по отношение на пролетарската загриженост за кебапчийският вот за техния си президент. И Стойчо Кацара е верен на популизма и не предложи това. Няма значение , кой какво писал в своя сайт и каква важност си предава с демократски тези.. То се вижда по делата кой кой е . Кацара си е Семапковец в дъното на душата и както всеки комунист ще жертва винаги медицинският персонал в името на червената тълпа мародери консуматори. А таксата дснес трябвапе да е поне 6лв и да се плаща от всички потребители. Да не говорим за липсващото остойниостяване на лекарския труд з,зашщото този 'демократ' има теза ,която преподава в здравния мениджмънт в курсовете му ,че това нямало как да се остойности. Комунисти ,сър.

Гост 18.11.2021 16:56:46

Кацаров да си ходи в НПО-то и да не се показва повече, няма кой да му обърне внимание...дойде и се изложи яко. Колкото по-рано се покрие толкова по-добре за него.

Гост 18.11.2021 16:29:50

Мръсникът Дянков ми открадна 8000 лв от пенсионната ми вноска! Ковчег да си купи с тях!!!!

Гост 18.11.2021 14:44:57

Кацара се видя, че. не. може да направи никакви реформи от посочение от самия него неща. Популизъм и ограбване на лекарите само. Справка жалките пари на предната линия лекари и схемите му как да бъдат отрязани още, както и жалко популисткиге му не работещи ковидзони и гъделичкането на пролетариата с безплатни лекарства дефакто платени с пари взети от лекарите. Тоя ли ще направи остойностяване на лекарския труд, има ли наивници?

Гост 18.11.2021 14:41:24

Добър е, натри им носа на герберите и ботокса

Да да 18.11.2021 20:50:24

Ще бъде в затвора! Пълен бездарник!

Гост 18.11.2021 14:56:13

Глупости. Продължи линията на тиквите. Няма никакво управленско действие различно от пагубната политика на тиквениците по отношение на лекарите и медсестрите. Не е достатъчно да се боядисаш като демократ

Гост 18.11.2021 13:56:01

Стойчо не изпълнява поръчки, нито възлага такива... Затова не го обичат нито здравните олигарси, нито политическите играчи.

Да да 18.11.2021 20:49:40

Стар и изпечен мошенник и лицемер и крадец от класа е Стойчо!

Гост 18.11.2021 13:53:57

Напротив, д-р Кацаров е един от малкото в България, които разбират от здравеопазване, здравна политика и стратегически мениджмънт. Един от малкото, които знаят коя е правилната посока за развитие на здравния сектор. Един от малкото независими експерти, притежаващи смелост, готовност за носене на отговорност и честност. Един от малкото, които говорят това, което мислят и вършат това, което казват.

Да да 18.11.2021 20:48:38

Кацаров нищо не разбира от обществено здраве, нито от медицина и мениджмънт! Не разбира и от правото което уж е завършил нито познава законите нито конституцията. Крадна доста пари от измами с прегледи заедно с Младенчо в компанията. Кацаров е един изпечен мошенник!

Гост 18.11.2021 14:48:31

Глупости бе Кацара пишещ си сам високи оценки. . Книжни плъхове не ни трябват, а реални действия. Не ставаш нито като служебен, нито като редовен министър

Гост 18.11.2021 13:51:41

Кацаров бърза да възложи отново неговите хора от НЦОЗА да направят този път хвалебствен доклад за неговото управление на кризата от Ковид. Хинков ще изпълни и този път поръчката.

Гост 18.11.2021 13:00:45

Кацаров никога не е разбирал от обществено здраве и няма място в следващото правителство. Той разбира само от частни болници и манипулации.

Гост 18.11.2021 14:51:37

Глупости този. не разбира и от частни болниции и модерно здравеопазване. Само се прави на разбирач. Реално е Семашковец под прккритие

Да да 18.11.2021 11:10:59

Лъжец! Продажник! Надявам се да си в затвора!

Гост 19.11.2021 01:00:36

По-спокойно п**** ще вдигнеш пак кръвното.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства
27.11.2021 12:19:45

Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства

Увеличението на средствата, които НЗОК ще плаща за всяко отчетено електронно предписание с предпи ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...