Сряда, 29 Май 2024
26
септ
12
 

Кирил Ананиев представи официално двата варианта на здравно осигуряване

Повече контрол от държавата и повече отговорност от пациента очаква министърът

Сряда, 26 Септември 2018 | 15:18:03 Надежда Ненова
12

Ако искаме да имаме качествено здравеопазване, трябва да имаме поглед върху развитието му не в близките 1-2, а в следващите 10-15 години напред. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при представянето на вариантите за промяна на здравн

Ако искаме да имаме качествено здравеопазване, трябва да имаме поглед върху развитието му не в близките 1-2, а в следващите 10-15 години напред. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при представянето на вариантите за промяна на здравноосигурителния модел по време на Националната кръгла маса „Дискусия за бъдещето на здравеопазването“.  

Ситуацията в момента

Той направи кратък обзор на действащия здравноосигурителен модел, като припомни, че задължителната осигурителна вноска е 8% върху доходите, а вноските са персонални, но съхранявани в неперсонализирани сметки. „Едва 11% от населението над 18 години има доброволни застраховки. Съществуват безотчетни и нерегламентирани плащания, както и редица полурегламентирани доплащания за услуги, които пациентът е задължен да избере, независимо дали желае или не“, заяви министър Ананиев.

„Предимствата на този модел са свръхкапацитет на болничната помощ, високо ниво на специализации, добре обучени и висококвалифицирани медицински специалисти, бърз достъп до болнична медицинска помощ във всичките й аспекти, добре развиваща се система на интегрирани здравно-социални дейности и услуги, финансирани на този етап с европейски средства. Това е система, сравнително лесна за управление“, коментира той.

По думите му недостатъците на тази система са нарастване на публичните средства за здравеопазване без постигане на желаните медицински резултати и удовлетвореност на пациентите от ефекта от лечението, стимули за увеличаване на броя на преминалите пациенти. Тя позволява увеличаване на сметките на пациентите за сметка на екстри, нарастване на разходите за болнично лечение, лекарства, медицински изделия, разкриване на нови дейности без конкретно и дългосрочно планиране, посочи той.

Министърът обърна специално внимание на постоянното увеличаване на разходите в системата. „През 1998 г. те са били 810 млн. лв. или 3,1% от БВП, докато през 2017 г. те са вече 4,3 млрд. лв. или 4,6% от БВП. По данни на Световната банка съотношението между частните и публичните разходи за здраве се измества в посока към частните за сметка на публичните. През 2015 г. 8,44% от БВП е размерът на разходите, които прави българинът за здравеопазване, докато само публичната част от разходите е 4,6%. 3,8% от БВП плаща българския гражданин или 3,5 млрд. лева допълнително извън публичните плащания от осигурителите“, отчете министър Ананиев, като отбеляза, че близо половината от тези разходи са нерегламентирани.

Новите предложения

Той заяви, че целите на новия модел са да се подобри удовлетвореността на пациентите чрез постигане на социален консенсус, да се подобри ефективността на използването на средствата в здравната система, да се оптимизира структурата и разпределението на болничните ресурси и да се преодолеят териториалните дисбаланси в системата, да се преструктурира така доболничната помощ, че тя да отговаря на поставените й цели, да се намали размерът на доплащането, да се подобри контролът в система, да се измерва качеството в лечението и да се проследяват ефектите от реализираните терапии върху пациентите, както и да се намери потенциал за програми за нови инвестиции, обновяване на материалната база и технологиите за лечение.

Министърът представи многократно обсъжданите до момента два варианта на здравноосигурителния модел, като първият по думите му може да бъде приложен още през 2019 г., докато вторият изисква плавно преминаване към него.

Модел А

Модел А въвежда конкуренция между НЗОК и застрахователни дружества. До възникване на застрахователно дружество, което да поеме вноските на пациента, и при фалит на такова, пациентът ще бъде обслужван от НЗОК. Лекарите от извънболничната помощ, могат да изпращат за лечение пациенти само в лечебни заведения, сключили договор със застраховател.

НЗОК и застрахователят ще се договарят пряко с изпълнителните на медицински услуги, като НЗОК ще получи статут на застраховател. НАП ще превежда вноските към НЗОК или застрахователя, а превеждането на средства ще се извършва непосредствено на месечна база.

Всички осигурители трябва да са лицензирани и ще формират осигурителен пул. Застрахователите са задължени да записват всички желаещи, забранява се селектирането на пациенти, те ще се конкурират помежду си чрез предлагане на здравни пакети с допълнителни услуги. Ще бъде създаден гаранционен фонд, който ще се формира от средства от здравни вноски през първата година.

„Преимуществата на този модел са запазване на социално разпределителните механизми, запазване на размера на средствата, осигуряване на равенство във финансирането, равенство в достъпа, превеждане на средствата на месечна база, дава възможност за предпазване на пациентите, създава се конкуренция на НЗОК. Недостатъците са отсъствие на възможност на здравноосигурените лица да получават знания за това какво се харчи от техните сметки. Има и риск от запазване на нерегламентираните плащания“, коментира министър Ананиев.

Модел Б

При модел Б най-съществената промяна е преминаване от солидарен към персонализиран модел. Промяната ще става поетапно от съвместно участие до пълна демонополизация на НЗОК (модел А) и включва три стълба на финансиране, обясни здравният министър.

Първият стълб – това е 8% задължителна здравна вноска на пациентите. Вторият е задължително здравно застраховане с фиксирана премия, която би могла да бъде около 12 лева. Третият е доброволна здравна застраховка, чийто размер ще зависи от допълнителния пакет услуги, избран от пациента.

Размерът от премията се договаря на базата на Национално рамково договаряне за цените на медицинските услуги, според което ще е и цената на основния пакет. Срокът на валидност също е предмет на договаряне, но не е по-кратък от една година.

В преговорния процес застрахователите ще се присъединяват към договорите на НЗОК. От друга страна, всяко лечебно заведение може да избира на какви цени да работи и е длъжно да ги обяви. Разликата ще се доплаща от пациента или от застрахователя.

Застрахователите няма да имат право да откажат застраховка, а премията ще се изплаща или веднъж в годината, или на месечни вноски. Държавата ще продължи да покрива здравните вноски на пенсионерите, безработните, децата, но държавните служители ще са длъжни да се застраховат сами.

Застрахователните дружества ще бъдат обединени в пул, в който ще влиза и дъщерно дружество на НЗОК, лицензирано като застраховател. Застрахователите ще могат да генерират печалба. Всяка компания ще е длъжна да има минимален брой записани лица 500 000 души и ще е задължена да използва на националната здравна информационна система. Като гаранция при отказ от сключване на застраховка, санкцията ще бъде по-голяма от премията, която застрахователят трябва да изплати.

Третият стълб пък са допълващите застрахователни договори, непокрити от пула.

Министър Ананиев заяви, че в болничната помощ периодично ще се определя критична линия, сума, за която се заплаща задължителна застраховка от фонда и пациента, в случай, че не се премине. Тази линия ще бъде обект на бъдещи рамкови договаряния.

Гаранционният здравен фонд ще се създава от лицензираните застрахователи и ще покрива плащания, които не могат да бъдат покрити от лицето или застрахователя. Ще е възможно преминаване и към друг метод на заплащане – диагностично-свързаните групи. Цените ще се определят от национално рамково договаряне.

При този модел също така ще се въведат единни правила и изисквания към лечебните заведения, без значение от собствеността им. Всички ще се ползват от публичния ресурс. Същевременно трябва да бъдат увеличени правата на синдикатите, които да защитават интересите на работещите в лечебните заведения медици.

„Предимствата на модел Б са личната ангажираност на гражданите, повече контрол, осигуряване на повече средства, осигуряване на качествена и достъпна медицинска помощ. Преструктуриране на болничния сектор, дълготрайна политика и визия на здравната система, запазване на ролята на съсловните организации, но и добавяне на контрол и критерии. Недостатъците са необходимост от решаване на спорни моменти, арбитраж на НЗОК за разходите, направени от лечебните заведения“, каза министър Ананиев.

„Новата здравна система изисква хората да поемат отговорността за собственото си здраве, а от държавата – по-голям контрол“, каза още той.

С презентацията на министъра на здравеопазването можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
12eM

TTT 29.09.2018 23:21:14

E takava nagloz veche zaslujava raztrel/Vsichki koito lobirat za toq model i tezi koito se saglasqvat napravo sa za trepane. Do koga shte ni grabite.Sega plashta me dostatachno zdravni vnoski.No yova che edna malka chast ot naselenieto plashtame i izdarjami vsichki ostanali za koito darjavata ne prevejda parite. Vnoskite da sa lichni i koito plashta shte se lekuva a tezi deto hitruvat i ne si vnasqt zdravnite vnoski/ mangalite i podobni na tqk/ shte mrat i tolkoz da sa si platili.

Гост 29.09.2018 21:46:08

Неясни глупотевини на объркани хора. Само не ми е ясно доколко и предаващите журналя допринасят за тази неяснота

? 28.09.2018 06:10:12

А не може ли да има Модел "В" Пациентът си (до)плаща на касата на лечебното заведение, получава си надлежно данъчна фактура и отива да си оправя сметките със застрахователя? Aма по този начин ще вземе да им се улесни много работата на лекарите, нали? Ще вземат да намалеят скандалите и късането на нерви, заплахите, ругатните и клетвите от вечно недоволни пациенти? Нали така, другари SICаджии?

Idealist 27.09.2018 01:28:17

Между другото, преди няколко години д-р Глинка Комитов, беше разработил много подробно и значително по-добре модел тип Б. Тогава не се прие, защото хората на върха няма разбирания и воля. Днес много неща са прахосани и главно няма специалисти да свършат работата и пари. Въпреки твърденията на управляващата клика, държавата по видими външни белези върви стремиглаво надолу. Даже чиновници в Касата няма. Къде е Стратегическия резерв на касата, който беше предвиден да се използва в случай на такава важна трансформация? На кого е държавата, кой е истинския суверен по конституция и на практика?

Idealist 27.09.2018 01:16:11

Дълго време се пази тази концепция в по-строга тайна от ядрената програма на Северна Корея. Както и предполагах се сведе до доплащане от работещите, които не са държавни служители. Ако държавата плаща поне по 20 лв на пенсионерите, децата и държавните служители, няма да има нужда от тази сложна схема да доброзорно събиране на допълнителни средства. Ако някой, помни как г-н Дянков отписа 1,5 милиарда лева от стратегическия резерв на ЗК, та те са били дълга на държавата за споменатите категории български граждани. Тези пари са били само, записи в компютрите за намерения. Никога не чу къде са заминали, за какво са дадени или да са откраднати с машинации. Дянков беше достатъчно умен да ги отпише, защото до сега този дълг би станал непоносим за малката ни държава. Колкото до създаването на няколко ЗК, пак няма нищо да излезе, защото работещите са много малко с България. Най-добре е държавата да си плати според закона, да завърши информационната система на ЗК ( до сега за нея през годините са похарчени около 1 милиард лева ), за да има ефективен контрол, а не броена на подписи и печати от чиновниците на касата, да закрие множество малки и недокомплектовани болници и със спестените пари на тяхно място да направи добре оборудвани спешни центрове и ефективен транспорт. България е малка страна, селата са на по 20 км от средно големите градове. Специализираните болници са съсредоточени най-вече в 4 големи града. За 12 години няколко кардиологични болници на Българския Кардиологичен Институт с нейни флагман болницата " Сърце и Мозък" в Плевен промениха корено кардиологичната медицинска помощ в дълбоката провинция. Иска се визионерство и смелост, другото са дребни далавери, като тази с пръстовите отпечатъци на корумпирания Москов. С неговите показни действия се хвърляше прах в очите на обикновения гражданин и се прикриваха истинските недъзи на здравната система.

БГ 26.09.2018 20:10:55

Чиче, ти мани тия глупости дето на всички е ясно, че няма да видят бял свят, ами вземи поспести някой друг млн. в евро до де си там, че след туй на спокойствие да отдъхваш на някое топло местенце, изпълнил заветната си чиновническа мечта да се пенсионираш като министър !

Гост 26.09.2018 18:25:24

След вдигане цените на ток, парно, газ, вода, хляб, сирене, горива, гражданска, банкови такси и почти всички хранителни продукти, герберастията готви нова балтия над българите - увеличаване на плащанията за здраве. Ай, честито!

КОЙ 26.09.2018 17:34:47

Проправя се пътеката на групировки като ДаллБогг Живот и здраве, които имат 6 болници и 5-6 медицински центъра, Чайка фарма производител на лекарства.ЗАТВАРЯТ ЦЕЛИЯ ЦИКЪЛ ПО ИЗТОЧВАНЕ ПАРИТЕ НА ХОРАТА!!!Те и досега са източили над 1 000 000 000лв.

Ивчо 26.09.2018 19:52:18

Така е. Бат Тихо работи тихо. И евала му правя. От 25 години е все нагоре. Пак ние балъците само бачкане за тоя дето духа.

Гост 26.09.2018 17:14:04

Повече отговорност от пациента - нищоправене и нищоговорене... не става с приказки, а като докажеш, че си спазваш обещанията, политическите

Гост 26.09.2018 16:28:22

На майка ти в дирника ще го инсталират.

*** 26.09.2018 15:42:05

гаранционният фонд в Кипър ли ще е?


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...