Четвъртък, 24 Септември 2020
01
окт
8
 

Кирил Ананиев: Вотът на недоверие е неправилен

Обещах, че няма да вляза в Народното събрание, без да има консенсус за здравноосигурителния модел

Понеделник, 01 Октомври 2018 | 11:11:11
8

От БСП заявиха, че ще

От БСП заявиха, че ще внесат трети пореден вот на недоверие срещу правителството, този път на тема здравеопазване, защото предложенията изключвали социално уязвимите групи. „Всяка политическа сила на базата на някакви критерии и констатации има право да иска вот на недоверие на правителството. Според мен обаче този вот не се поставя навреме и за мен е неправилен“, отговори министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред bTV.

„Възрастите хора нито до този момент са давали задължителните здравни осигуровки, нито за бъдеще те ще плащат задължителната застраховка. Това не е геноцид, държавата ще го поема. Искам да се обърна пак към същите хора и да кажа, че техните внуци и правнуци, тоест българските деца, няма дадат един лев за тази задължителна застраховка. Искам отново към тях да се обърна и да им кажа, че техните близки, които са изпаднали в състояние на безработица или социално слаби, също няма да платят един лев. Тоест за какъв геноцид става дума?“, попита министър Ананиев в отговор на твърдението на председателя на БСП Корнелия Нинова, че предложеният от него модел на реформи в здравеопазването е „държавен геноцид“.  

По думите на Кирил Ананиев в момента българинът плаща над 3,5 млрд. лв. - пари, които вади от своя джоб. Половината от тях били легитимни, защото са свързани с финансиране на дейности, които не са включени в основния пакет, заплащан от държавата. Но останалите 1,7 млрд. излизали от джоба на българския гражданин и отивали по разни други джобове.

„Грижата на държавата е за социално слабите групи от населението на държавата. От всичките 864 млн. лв. на базата на 12-те лева, които ще влязат в системата легално и ще отидат за подобряване на здравеопазването и за повишаване на заплатите на хората, които работят в тази система, малко повече от 500 милиона лева ще бъдат платени от държавата и само някакви 330 милиона лева ще бъдат платени от гражданите. Това са тези, на които досега държавата им е плащала - държавни служители, военни, прокурори, следователи. Тоест държавата се обръща към социално слабите хора. Другите хора могат да дадат своя дял. Срещу това те сега са давали 1,7 млрд.“, уточни министър Ананиев. 12-те лева, които гражданите ще плащат месечно, ще отиват по тяхна лична партита при застрахователя, която ще има спестовен характер.

Той уточни, че вотът не е навреме, заради започналата дискусия за реформите в здравеопазването. „Събрахме в НДК всички представители, организации, които имат пряко отношение по формиране политиката в здравеопазването. На този форум присъстваха съсловните организации, пациентските организации, фармацевтите, застрахователите, работодатели, синдикати. Имаше високопоставени представители на СЗО и на Световната банка, които искат да ни помогнат. Ние започваме един дебат, представихме два модела, те ще се дискутират, може да излезе трети, четвърти модел. Аз обещах пред хората, че няма да вляза в Народното събрание, без да има висока степен на консенсус по отношение на модела“, каза още министър Ананиев.

Здравният министър подчерта, че предложенията предвиждат качествено нов контрол - събиране на финансовия заедно с медицинския контрол, тъй като практиката е показала нуждата от интегриран контрол в системата.

„Освен това предвиждаме създаване на специален орган към министъра на здравеопазването, комисия за регулиране и контрол на медицинската дейност, като неговият ръководител и членовете на тази комисия ще се избират от Министерски съвет. В закона ще бъдат описани точно функциите на тази комисия и на този интегриран контрол в Здравната каса, който ще събере медицинския и финансовия контрол. Ще бъде създадена конкуренция в системата между НЗОК, пациента и застрахователните дружества, която ще доведе до по-високо и по-ефективно разходване на средствата. Освен това предвиждаме промяна на стандартите, така както те са развити в европейските държави. Въвеждаме правилата на добра медицинска практика, която се прилага в европейските страни“, уточни министър Ананиев.

Министърът подчерта, че ресурсът, който ще влезе в застрахователите, ще е достатъчен, за да плати онази част над 700 лв. по клиничните пътеки и при тях ще остане един допълнителен ресурс от над 330 млн. лева. С това, което остане в НЗОК от преходния период, ще бъдат въведени нови технологии за лечение, ще бъде увеличена реимбурсацията на лекарствата за социално значими заболявания, ще бъдат използвани за нови политики и програми, за равен достъп на населението до лечение, изреди той.

„Пътеките до 700 лева представляват 84% от клиничните пътеки. Само 16% от тях са над тази сума. Разходът, който ще направи НЗОК, е по-голям от този, който ще направи здравноосигурителният фонд, и на двете места ще остане ресурс, с който да се правят нови политики“, каза още Кирил Ананиев.

Министърът беше категоричен, че се узаконява доплащането, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега и в двата предложени от него варианта.

За да се гарантира, че доплащането ще бъде действително по-малко, щяло да има два етапа на договаряне на цените. „На първия етап има национално рамково споразумение между съсловните организации, НЗОК и МЗ. Това са т.нар. национални цени. С този допълнителен ресурс, който ние ще въведем и ще е легален, ние ще увеличим цените на клиничните пътеки. По този начин ще дадем възможност да се спазват правилата на добрата медицинска практика и увеличаване заплатите на хората. Вторият етап е пряко договаряне“, каза здравният министър.

„Никога не съм казвал, че 8% здравна вноска е достатъчна, затова съм привърженик на втория вариант на модела на здравеопазване. Парите не са достатъчно. Единственият източник на подобряване на финансирането при първия вариант е конкуренцията и спирането на течовете. Тъй като НЗОК не може да ги спре, въвеждаме нови инструменти за контрол“, уточни Кирил Ананиев.

Той подчерта, че хората, които пропускат профилактичните си прегледи, ще плащат и по-висока вноска. „За нас профилактичният преглед се явява изключително важен. Ние ще разширим неговия обхват, за да се даде точния здравен статус на всеки един българин. Това е нужно, за да може да спрем натиска върху болничната помощ. Ако един български гражданин не отиде на профилактичен преглед, следващата година той ще плаща по-висока осигурителна вноска. След като отиде на профилактичен преглед, от следващата година отново ще му се върне осигурителната вноска в размер на 8%“, заяви здравният министър.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4zZj

стар доктор 01.10.2018 16:05:30

Х А Р Т А З А О С Н О В Н И Т Е П Р А В А Н А Е В Р О П Е Й С К И Я С Ъ Ю З от 12.12.2007 г. Д Я Л I V С О Л И Д А Р Н О С Т Ч Л Е Н I I - 9 5 З Д РА В Е О П А З В А Н Е Всяко лице има право на достъп до здравна профилактика и ползване на медицински грижи при условията, установени от националните законодателства и практики. В определянето и прилагането на всички политики и действия на Съюза се осигурява високо равнище на здравеопазване

само за протокола 01.10.2018 15:06:04

"Спирането на течовете в системата" ще означава да се закрият най-малко половината от частните болници в страната. Те са тези които източват касата. Така бройката на болниците в страната ще се нормализира поне малко.

Върл антимонополист 01.10.2018 14:56:07

Каква конкуренция може да има между купувачи на медицински услуги, като "Ще бъде създадена конкуренция в системата между НЗОК, пациента и застрахователните дружества, която ще доведе до по-високо и по-ефективно разходване на средствата".

ттт 01.10.2018 14:16:55

12 лв на месец - лична партида. За година - 144лв. Лична партида ли..със спестовен характер? Хм.

Unknown 01.10.2018 14:13:43

Да бе приключва... Докато проф. Петрова е жива ще го има този орган. То за там няма прокуратура няма нищо. Те там нищо не правят освен заплатки да получават и на екскурзии да ходят. Няма едно нормално заключение по думите на прокуратурата. Но тази агенция винаги ще съществува, защото е угодна, а шефката й ще остане там форевър .

Гост 01.10.2018 13:56:38

Златито е готова на всичко за да се спаси

Гост 01.10.2018 12:12:06

Ясно и друго. Медицинския одит /ИАМО/ във вида, в който е конструиран като орган, правомощия и структура - приключва.

чукча 01.10.2018 11:30:32

Тогава аз няма да плащам 8-те% към НЗОК и оставам само на 12-те лв. към застрахователя. Пътеките до 700лв. ще си ги плащам кеш на болницата, оттам на горе да плаща застрахователя.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 80 млн. лв. са изразходвани за борба с COVID-19 до края на август, отчете МЗ
24.09.2020 17:05:52

Над 80 млн. лв. са изразходвани за борба с COVID-19 до края на август, отчете МЗ

13,7 млн. лв. са отчетените разходи по бюджета на Здравното ведомство за предотвратяване разпрост ...

Дават 20 млн. лв. за въздушни линейки и оборудване
24.09.2020 16:28:42

Дават 20 млн. лв. за въздушни линейки и оборудване

Близо 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...