Събота, 25 Септември 2021
27
ноем
13
 

Кирил Ананиев: Времето на безвремието в здравеопазването приключи

Вторник, 27 Ноември 2018 | 20:45:38 Ирина Пекарева
13

„Благодаря за доверието и подкрепата по пътя на реализиране на здравната реформа.  Днес с вашето гласуване българските граждани имат вече своя здравен бюджет за следващата година, който е много по-добър от настоящия бюджет“. С тези дум

„Благодаря за доверието и подкрепата по пътя на реализиране на здравната реформа.  Днес с вашето гласуване българските граждани имат вече своя здравен бюджет за следващата година, който е много по-добър от настоящия бюджет“. С тези думи се обърна към депутатите след приемането на бюджета на НЗОК за идната година здравният министър Кирил Ананиев.

Той изреди постигнатото според него в новия бюджет, като започна с осигуряването на достъпно и качествено здравно обслужване. „Това се постига не само с допълнителните 400 млн. лв. , а с въвеждане на напълно новите медицински стандарти и правила за добра медицинска и фармацевтична практика. Всички те задават европейски норми и стандарти за лечение на нашите граждани. Крайно време беше да ги създадем и приложим, и то не едностранно, а в обхвата на всички дейности“, коментира министърът.

По думите му, с приемането на новия бюджет се постига и по-добър контрол върху качеството на лечението и изразходването на финансовите средства. Според него това се постига чрез въвеждане на общи правила за изграждане на национална здравна информационна система, както и на системата за медицинските дейности за хората с увреждания. „Допълнително ясно се регламентират правомощията на институциите за последващ контрол, въвеждат се общи правила и принципи за създаване, преобразуване, регистрация на лечебни заведения на основата на прозрачни принципи и комплексни критерии“, посочи Ананиев.

Той се спря и на факта, че с текстовете договорният процес със съсловните организации се обвързва с процеса на бюджетиране, както и на въвеждането на правила и принципи за финансово управление на системата. „Това ще гарантира стабилност и предвидимост“, увери министърът.

На следващо място той отбеляза въвеждането на ясни правила и принципи на системата, които по думите му ще подготвят плавен преход към преструктуриране на здравноосигурителния модел. „Защото какъвто и модел да изберем, настоящите институции трябва да работят ефективно и ефикасно“, посочи здравният министър.

„Чрез гласуваните от вас текстове следва да постигнем прозрачност на плащанията в здравната система и по-качествено лечение на българските граждани“, заяви той и заключи: „И накрая, убеден съм, че времето на безвремието в здравеопазването приключи“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Yq7t

СССССССС 09.12.2018 15:21:28

МАФИЯ КОЙ ПРОСТ ЕКСПЕРТ СВАЛИ ПРОФЕСОР ПЛОЧЕВ?

Потърпевщ 06.12.2018 08:55:59

Направете по-скоростна връзката НАП-НОИ та като платя днес здравните си осигуровки и утре постъпя в болница эа планов прием да не ми се съобщава че съм С ПРЕКЪСНАТИ ПРАВА и да се налага да доказвам че съм платил а персонала да се притеснява дали ще му заплати престоя ми НЗОК ако ме приемат при справката - ПРЕКЪСНАТИ ПРАВА в деня на приема ми в болницата.!! Оправете това забавяне на тази връзка НАП-НОИ в крайна сметка прибират парите ни а в замяна не си вършат работата стриктно. Много бюрокрация, много бумащина - водещи до раздут щат навсякъде и много нередности в системата на здравеопазването . Трябват ви здрави данъкоплатци - те са гласоподаватели ако сте забравили !

Гоуем Доктор 30.11.2018 23:11:01

Съгласен съм, че безвремието приключи. Щом шеф на мега оргАно става И.Кръстева и Е.Велчовски значи е прав министеро, определено ще потръгнат нещата.

D-r Ох боли 28.11.2018 22:50:15

Не мога да разбера колко трябва да ти е ъкъла, за да говориш срещу себе си??? Та пич ти си в основата на безвремието. Не може да си от 20 години в управата на НЗОК и да не си част от проблема. А между другото от нова година, дали министъра няма да го хване разпоредбата за пенсионирането, та наистина безвремието да приключи???

Здравния Чичо Скруч: 28.11.2018 12:50:59

Свършило било "времето на безвремието" в здравеопазването, казва Кирил Ананиев, който е в управата на НЗОК още от 1999 г., участвал е в направата на 20 нейни бюджета и още толкова на МЗ. Тъкмо го каза и поредният му бюджет влезе в Конституционен съд. Наистина е време времето на Ананиевщината в здравеопазването да свърши. Щом избирателя не може да си върши работата, ще я свърши съдът - при Москов я свърши Върховният административен съд, при Ананиев ще я свърши Конституционният съд.

Гост 29.11.2018 09:30:56

Тази "здравеопазна" система влезе в сила през 2001.Да си знаеш.

Гост 02.12.2018 12:55:36

А някой правил ли е реални разчети между медицински потребности и финансови възможности на населението и държавата? При въвеждането на тази система до този момент? Обективни публични данни, статистики, тенденции, а не стъкмистики за задоволяване на лични и лобистки интереси?

Гост 27.11.2018 23:17:22

Скъпи граждани, уважаеми пациенти, от сега нататък за всичките ви здравни проблеми се обръщайте и търсете отговорност от партия ГЕРБ и нейният лидер, нейната администрация и депутати. Ако сте доволни от здравеопазването пак гласувайте за ГЕРБ. Вече сте безсмъртни, безвремието свърши!

Гост 27.11.2018 23:08:28

„И накрая, убеден съм, че времето на безвремието в здравеопазването приключи“. Това каза едно чиновниче случайно попаднало на пост обслужващ властта. Провеждащ политиката на Министерски съвет и управляващата партия ГЕРБ. Е от сега нататък какво се очаква? С регулации ще вдигнем нивото до това на областните болници? Та нали всички успехи до сега дойдоха не от тях, а от лобистко финансирани пътеки, не от потъналите болници, а от частната конкуренция. От въвеждането на световните практики в дадени специалности именно породени от възможността да се въведат новите за страната ни методи на лечение, но не от държавните болници. Сега се забранява всичко ново. Забраняват се нови терапии, даже и старите се ограничават до административно лечение с финансова целесъобразност. Никакви нови дейности и методи на лечение. Ниво на качество на областна болница. Безвремието свърши, да живее новата здравна политика (то и старата) на ГЕРБ наречена СЪВЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Край на медицината, да живее новата здравна политика!

Гост 29.11.2018 09:30:24

Тази "здравеопазна" система влезе в сила през 2001.Да си знаеш.

Elf 27.11.2018 22:30:42

Verbalna halucinacia Vuicho !Popita li Masonite ? Социалистът Кирил Ананиев е бил заместник дори на Муравей Радев. Кум на Владислав Горанов е председателя на инициативния комитет за издигането на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 Иван Саздов. Бизнесменът е известен като като личният масажист на Тодор Живков. Името на Горанов нашумя преди месеци, когато бе засечен да се среща с управляващия медиите на ДПС и депутат от движението Делян Пеевски.

Unknown 27.11.2018 22:20:03

Другарю министЕр, безвремието вие го докарахте. Как може до преди няколко месеца да твърдите, че в одита всичко е ок, а днес казвате безвремие било? Безеремието там ще остане, защото нямате воля да разкарате от там хората, които съсипаха тази агенция. Там докато още държите снаата А. Г. на главния си секретар, Л. Ч. , Е. В. и други все ще ви е безвремие и всеки един пострадал човек ще тежи, както на вашата съвест, така и на и на всички, които крепите там. Жалко е, че не можете сега да го разберете, жалко

Гост 27.11.2018 21:52:56

"Времето на безвремието в здравеопазването приключи" - пълни глупости, Киро!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
6% от смъртните случаи от COVID за вчера са на ваксинирани
24.09.2021 17:47:33

6% от смъртните случаи от COVID за вчера са на ваксинирани

6 от починалите от COVID-19 за последното денонощие 99 души, или 6,06%, са били ваксинирани. Това ...

В МУ Пловдив четоха откъси от романа „Тютюн“ на различни езици
24.09.2021 17:21:25

В МУ Пловдив четоха откъси от романа „Тютюн“ на различни езици

Литературно четене на откъси от романа „Тютюн“ се проведе в Медицински университет &n ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...