Четвъртък, 01 Октомври 2020
21
март
10
 

Кирил Ананиев: Медицинските сестри протестират и това е тяхно право

На 2 април двама българи заминават за прегледи и подготовка за белодробна трансплантация

Четвъртък, 21 Март 2019 | 11:00:07
10

„Днес медицинските сестри ще протестират и това е тяхно право - никой не може да им го вземе. Въпросът е, че ние стигнахме до съгласие в рамките на две до три седмици да разработим съвместно правила за формиране на работната заплата и след като с

„Днес медицинските сестри ще протестират и това е тяхно право - никой не може да им го вземе. Въпросът е, че ние стигнахме до съгласие в рамките на две до три седмици да разработим съвместно правила за формиране на работната заплата и след като сме убедени и двете страни, че това е редът, да внесем необходимите материали в Министерски съвет“, каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ Кирил Ананиев, министър на здравеопазването.

Той допълни, че на срещата, която е провел с медицинските сестри на 1 март, по време на първия им протест, се е установило, че има изключително голяма диференциация в заплащането на труда на специалистите по здравни грижи. Установило се е, че всяко едно търговско дружество, лечебно заведение, провежда политика на базата на собствени принципи и правила, и се получава сериозна диференциация, някъде незаслужена, в заплатите - от минималната работна заплата, до 2 или 3 пъти минималната работна заплата за страната.

„Не изглежда справедливо, но е така поради факта, че няма принципни правила за формиране на работната заплата. И това, което предложих и за мое голямо щастие беше прието от протестиращите, е да разработим една методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всички лечебни заведения за болнична помощ, включително и частните.

Още от самото начало казах, че уважавам претенциите на медицинските сестри. Дълбоко уважавам труда, който полагат, оценявам тяхната роля в лечебния процес. Те искат да има предвидимост в тяхната работа. Предвидимост във връзка с доходите, предвидимост по отношение на квалификацията и преквалификацията, на условията на труд и т.н.“, допълни министърът.

Той заяви, че е имал среща с директорите на държавните болници, на която категорично му е било казано, че не е оказван от тях натиск над протестиращите.

По отношение на финансовото състояние на здравните заведения министър Ананиев заяви: „Вижте, фалити на болници има и досега. Сигурно ще има и за в бъдеще, но не това е най-важното. Най-важното е ние да направим така, че в нито един регион на страната да не остане населението без необходимата медицинска помощ, да има равностоен достъп на хората във всички региони на страната до медицински грижи“.

Той поясни, че 18 млн. лв. от общо 30-те млн.лв., които правителството отпусна, ще отидат за подобряване на достъпа до медицински грижи. 10 млн. лв. ще отидат за лечебните заведения, които са в отдалечените и труднодостъпните райони на страната и 2 млн. лв. ще бъдат предоставени на психиатричните звена. Това са центровете за психично здраве и психиатричните отделение към лечебните заведения. Това е само за подобряване на дейността на тези звена. Отделно правителството пое ангажимент да предостави още около 6,5 млн. за подобряване на базата и условията, в които живеят тези хора.

Министър Ананиев увери, че в момента текат обществени поръчки и изпълнение на националната здравно-информационна система. Един от елементите на тази система е електронното досие, електронното направление, електронната рецепта, които се очаква да бъдат готови до края на годината.

По друг дискутиран проблем - поемането от Здравната каса на функциите на Фонда за лечение на деца, министърът каза следното: „На 1 април НЗОК ще поеме тази дейност. Всички права, които в момента имат децата по линия на Фонда, ще бъдат запазени. Смятам, че капацитетът на НЗОК, който е по-голям, отколкото на Фонда, ще даде възможност да се ускори процесът на движение на документите и съответно на лечение на децата в чужбина. Всички досиета за всеки пациенти вече са прехвърлени в НЗОК, така че там има готовност, капацитет, хора, които могат да поемат дейността веднага от 1 април.

Ние считаме, че не само ще запазим качеството на работа, която е съществувала във Фонда за лечение на деца, обратно - ще надградим ново качество, което ще доведе до по-бърз процес и до намиране на още по-добри клиники за лечение на децата, тъй като Здравната каса е единна връзка, която осъществява контакти с най-добрите клиники в Европа“.

Министърът разясни, че по отношение на задълженията, които има държавата ни към останалите страни-членки на ЕС също са взети мерки и за тази година е увеличен ресурсът за дълговете към чуждите здравни каси в размер на 130 млн. лв. Този размер ще бъде запазен и през следващите години, което означава, че в рамките на една до две години, ще бъдат изчистени дълговете на НЗОК към чуждите каси.

Министър Ананиев коментира и темата с белодробните трансплантации на българи, като каза следното: „Белодробните трансплантации ще могат да се изпълняват у нас може би от средата или в края на 2020 г. В момента тече обучение на наши специалисти в Австрия. Май месец ще заминат трима специалисти, двама души от ВМА и един от „Света Екатерина“. Създаваме необходимите финансови организационни условия това да се случи.

Това, което мога да кажа като новина, е, че на 2 април заминават първите двама души, които са определени по специални критерии да бъдат прегледани и да се установи готовността им за белодробна трансплантация. Надявам се, това да стане факт“.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TX@J

Гост 22.03.2019 23:27:38

Този дядка се държи като ощипана госпожица. Толкова безпомощен вид има, че мие жал за всички около него. най-жалкото е да си имаш работа с такива като него, нещастник -личи му отвсякъде.

Мед.сестра 21.03.2019 15:30:24

Искам заплата,но без да се плаща за трудов стаж.Аз се трепя по 24часа за 600 лв.,а баба цоцолана с 40 години стаж лежи,че я болят краката и взема още 300 лв.Щом получава пенсия и работи,да не се начисляват пари за трудов стаж.

Гост 21.03.2019 13:53:55

Тоест имаш 5 лева в джоба, но излиза някакъв миризлив старец и ти вика -'Ти нямаш принципни правила за получаването и харченето на тези пари' . Гений от ВИИ кАРЛ Маркс. Всичко най-зло ,старец , пътувай

Гост 21.03.2019 12:25:49

Тя Жениту шъ въ опрай вас!

Гост 21.03.2019 12:17:21

Какво искате от БЛС? Та те намалиха цените на редица клинични пътеки, как искате да отстояват по-високи възнаграждения за сестрите! Пък и лекарите винаги са се държали високомерно и пренебрежително към медицинските сестри.

Гост 21.03.2019 12:14:45

Кире, иди си с мир! Не можеш да се справиш.

Гост 21.03.2019 12:02:55

Маджаров, казаха ли ти да си мълчиш ! Даваме 8 лева на вятъра всеки месец от мизерните заплати! Срамота!

Гост 21.03.2019 11:59:36

Абе къде се скри БЛС ? А? Срамота е,колеги! С тези измъчени жени сме на пост денонощно!

Гост 21.03.2019 11:30:58

Безхаберните депутати получават по 7 хиляди лева на месец, а сестрите получават толкова за година и половина. Отврат и гнус.

Гост 21.03.2019 11:13:40

ОСТАВКА!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари
30.09.2020 17:12:06

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстано ...

Кучета асистенти помагат на деца с диабет
30.09.2020 16:47:03

Кучета асистенти помагат на деца с диабет

Днес четири обучени кучета - асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...