Неделя, 27 Ноември 2022
21
февр
10
 

Кирил Петков: На 20 март пада „зеленият сертификат“ у нас (Обновена)

Понеделник, 21 Февруари 2022 | 15:59:51 Надежда Ненова
10

„Зеленият сертификат“ ще падне напълно в България от 20 март. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг днес. Той съобщи, че „червеният“ цвят на картата отстъпва и се очаква скоро цяла България може да влезе в зелената зона.

„Зеленият сертификат“ ще падне напълно в България от 20 март. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг днес. Той съобщи, че „червеният“ цвят на картата отстъпва и се очаква скоро цяла България може да влезе в зелената зона.

„Искам да отчетем, че успяхме да минем през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това беше постигнато благодарение на методиката, която въведохме с последния проетивоепидемичен план. Успяхме да прогнозираме, че към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произтичащи от „зеления сертификат“, и той да остане действащ единствено по отношение на европейския регламент за пътуване“, каза Петков.

Премиерът подчерта, че за 60 дни са ваксинирани близо 800 000 души, макар че повечето от тях са били с бустерна доза. „Ние трябва да можем да вдигнем нивата на ваксинация, за да може следващите вълни да са все по-слаби“, допълни още министър-председателят и благодари на всички лекари на първа линия.

„Усилията дават резултат. В една несъвършена система, в която има проблеми от години, недостиг на лекари и най-вече на медицински сестри, успяхме да овладеем пандемията. Да благодаря не само на лекарите, но и на сестрите и фармацевтите“, каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Тя допълни, че мерките ще бъдат облекчавани поетапно.

„Кризата разкри редица несъвършенства на системата. Част от проблемите – дългосрочно решение, за които сме възложили необходимите анализи. Ваксинационното покритие се покачва, но въпреки това е по-ниско, отколкото средното за ЕС. Заслужава си да се ваксинираме и това е показано в болничната система, че 90% от тези, които губят битката с COVID, са неваксинирани“, каза още проф. Сербезова.

„Не са много моментите, в които се радваме да кажем нещо. Сега можем да кажем, че нещата вървят добре. Имаме 24,8% спад на заболеваемостта. Постоянно настанените в болници са вече под 6000, надявам се тази тенденция да продължи да се задълбочава“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.  

Той заяви, че на базата на този анализ е възприета методиката от Великобритания и Германия за тристъпково облекчаване на мерките. „Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24-ти февруари, дава възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение да допуска лица без „зелен сертификат“. Изискването остава за персонала. Допуска се и посещението на до 12 деца в присъствени занятия на езикови школи и центрове за подкрепа на личността. Втората стъпка е на 5 март. Ако нещата продължат да се развиват така, посещенията ще стават без „зелен сертификат“ без значение от желанието на собственика, а за посещенията на деца в центрове и школи ще се изисква единствено спазване на дистанция. И на 20 март ще отпада изискването на „зелен сертификат“ както за персонала, така и за всички присъствени форми на обучение“, каза доц. Кунчев.

По думите му епидемиолозите остават в готовност и в случай, че се появи нов вариант, ще бъдат взети съответните мерки. „Ако нещо има, бих го свързал повече с есенния сезон, а не с предстоящото лято“, каза доц. Кунчев. Той допълни, че ваксинацията не е основната функция на „зеления сертификат“. „Ние ще продължаваме да работим за повишаване на обхвата му, защото при това ниско покритие България ще има проблеми не само от медицински, но и от икономически характер“, каза доц. Кунчев. 

По отношение на маските той уточни, че те трябва да отпаднат последни, но трябва да се наблегне на доброволния елемент. 

В отговор на въпрос дали решението на правителството и МЗ е свързано с предстоящия протест на „Възраждане“, проф. Сербезова заяви, че няма връзка, защото протестът имал и други искания. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
854S

БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ 24.02.2022 09:03:59

БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

Гост 22.02.2022 15:16:29

"На руските воини" Иван Вазов, 1916 г. О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки… Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки! Желали би вас да прегърнем и тоз път сърдечно, горещо. Но взорът ви свети зловещо… Как ръце сега да разгърнем? О, руси! Аз друг път ви славях за подвиг велик и чудесен, високо ви ликът поставях във мойта душа, в мойта песен! Вий някога знаме Христово развяхте за благо човешко — строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново! И пак не ви мразим (не крия: обича ви още народа); но любим и свойта свобода, стократно пo любим я ния. За тоз кумир ние се бием и с чужд, и със близък упорно и няма ний врат да превием пред никакво иго позорно! О, колко ви, братя, жалея! О, как би желал, братя клети, свобода и вам и за нея кат нас да живейте и мрете! 1916

Гостенка 21.02.2022 21:21:41

ами.....Костя победи! Договори ли се? На приятелката си ли се обади в МЗ? ама ясни са нещата

Млад лекар 21.02.2022 23:01:35

Защо не избраха Д-р Бацелова за министр, ЗАЩО?!? ИМА ВСИЧКО НЕОБХОДИМО, ВИЗИЯ И БЕЗКОМПРОМИСТНОСТ!!!

Гост 22.02.2022 00:57:13

Върви при Путин, нещастник и ни освободи от присъствието си.

Млад лекар 21.02.2022 19:58:55

Това е олигофрения, не разбирам защо?! Хибридната война срещу редовното поставяне на ваксини е налице!!! Д-р Бацелова ви каза, Акад. Петрунов също!!? Позицията на всички лекари в България е такава!!! След месец ще имам право да си поставя втори бустер, а сега излиза, че планират то да ми бъде отнето!!! Как мога да се чувствам защитен, КАК?!? Не ми се прекарва второ лято затворен у дома!!! МАЛОУМНИЦИ!!!

Да да 21.02.2022 22:04:40

Ти си болен мозък, зомби! Пий си редовно хапчетата!

Млад лекар 21.02.2022 22:58:40

Такива като Вас се опитват да отнемат правото на хората да си поставят четвърти бустер и да бъдат напълно защитени, макар и за още няколко месеца!!! ПРЕСТАНЕТЕ!!!

Да да 27.02.2022 09:52:34

Болен си , човек! Никои не ти е отнел правото да се превърнеш в наркоман!

Костя Спасителят 21.02.2022 16:35:01

Ами сега? Костя как ще трупа дивиденти и проценти? ХА ХА АХХАХАХА


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие
27.11.2022 11:02:16 Невена Попова

Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие

Д-р Славена Стоянова е завършила медицина в МУ - София. Веднага след дипломирането си започва ...

50 са новите COVID случаи, няма починали
27.11.2022 09:39:43

50 са новите COVID случаи, няма починали

50 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...