!
Четвъртък, 18 Април 2024
06
ян
3
 

Китай не допуска експертите на СЗО, които трябва да разследват първите случаи на COVID-19 в Ухан

СЗО изрази притеснение от забавянето на мисията

Сряда, 06 Януари 2021 | 13:02:05
3

Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че е много разочарован, от това, че Китай все още не е разрешил влизането на екип от международни експерти, които да изследват произхода на коронавируса, предаде Ройтерс. Десетчле

Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че е много разочарован, от това, че Китай все още не е разрешил влизането на екип от международни експерти, които да изследват произхода на коронавируса, предаде Ройтерс.

Десетчленният международен екип трябваше да тръгне в началото на януари като част от дългоочакваната мисия за проучване на ранните случаи на коронавирус в китайския град Ухав.

„Днес научихме, че китайските служители все още не са финализирали необходимите разрешения за пристигането на екипа в Китай“, заяви д-р Гебрейесус по време на онлайн пресконференция в Женева.

„Бях в контакт с висши китайски служители и за пореден път дадох ясно да се разбере, че тази мисия е приоритет за СЗО“, каза той за пътуването, програмата за което, по думите му, е била изработена съвместно с Пекин.

Мисията трябваше да бъде ръководена от Питър Бен Ембарек, най-добрият експерт на СЗО по болести по животните, които преминават видовата бариера. Той замина за Китай с предварителна мисия миналия юли. Двама членове на международния екип вече бяха тръгнали на път за Китай, но единият се е върнал, а другият пребивава като транзитен пътник в трета държава, каза ръководителят на Отдела за извънредни ситуации на СЗО д-р Майк Райън. Той коментира ситуацията с думите:

„Надяваме се и продължаваме да се надяваме, че това е просто логистичен и бюрократичен въпрос, който може да бъде решен много бързо“.

Преди пътуването Пекин се опита да даде друга насока по темата за това кога и къде е започнала пандемията. Старши дипломатът Уанг Йи каза, че „все повече и повече проучвания показват, че тя е възникнала в множество региони“, Д-р Майк Райън определи това изявление като „силно спекулативно“, припомня Ройтерс.

Китай продължава да отхвърли критиките за късно обявяване на първите случаи на коронавирусната инфекция в края на 2019 г., въпреки, че мнозина, в това число и президентът на САЩ Доналд Тръмп, поставиха под съмнение действията на Пекин по време на избухването на епидемията. По тази причина Вашингтон обяви намерението си да напусне СЗО и призова за „прозрачно“ разследване, като разкритикува условията, при които китайските експерти са провели първата фаза на изследването.

 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aeN6

ИСТИНАТА 06.01.2021 21:19:54

„Бях уверен, че Китай ускорява процедурите възможно най-много”, каза той пред репортери в Женева във вторник, обяснявайки, че е бил в контакст с високопоставени китайски служители, за да подчертае, че „мисията е приоритет за СЗО и международния екип”. Говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чунинг заяви, че „може да има някакво недоразумение” и „няма нужда да се придава такова голямо значение на това”. „Китайските власти работят в тясно сътрудничество със СЗО, но има няколко малки огнища на вируса на няколко меса по света и много страни и региони са заети с работа по предотвратяване на разпространението на заразата, ние също работим по това”, обясни тя. „Ние подкрепяме международното сътрудничество и напредваме във вътрешната подготовка. Поддържаме връзка със СЗО и доколкото знам все още се дискутират дати и други подробности”, каза още говорителката..

Име на една суха съчка-стар доктор 06.01.2021 21:11:43

Китай не харесва вече и СЗО въпреки че е купил с китайски йоанни "генералният директор" Гамбринус. Целта им е всички новородени на Земята един ден да са с цвят на пекинско лайно. За сега ще станат водеща икономика и след това ще превземат света.

Гост 06.01.2021 19:41:00

Комунистически изроди,сър.Перефразирайки комунистическото изчадие Гошо Тарабата,да кажем-" В коя държава комунистите не са диваци и варвари"?


Всичко за коронавируса
Още новини
Окончателно: Приеха Националната здравна стратегия 2030
18.04.2024 13:54:49

Окончателно: Приеха Националната здравна стратегия 2030

Със 107 гласа „за“, 36 – против и 8 – „въздържал се“ в парлам ...

Аркади Шарков: Решението на КС за лимитите ще даде спокойствие на болниците
18.04.2024 13:08:28

Аркади Шарков: Решението на КС за лимитите ще даде спокойствие на болниците

Решението на Конституционния съд дава възможност на всяко лечебно заведение, което се чувства още ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...