!
Понеделник, 17 Юни 2024
17
май
 

Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна възстановява плановия прием

Понеделник, 17 Май 2021 | 17:02:28


Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна възстановява плановия прием, информират от лечебното заведение. Приоритети на висококвалифицирания лекарски екип, воден от проф. д-р Пламен Панайотов, остават лечение на исхемич

Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна възстановява плановия прием, информират от лечебното заведение.

Приоритети на висококвалифицирания лекарски екип, воден от проф. д-р Пламен Панайотов, остават лечение на исхемична болест на сърцето, на митрална клапна патология, аортна клапна стеноза, клапно-съхраняваща операция при аневризма на аортния корен, едноетапно оперативно лечение на предсърдно мъждене, минимално инвазивна хирургия на аортната клапа, хирургично лечение на хроничната и остра сърдечно-съдова патология, както и други сърдечни заболявания при възрастни пациенти – тумори и тромби в сърдечните кухини, междупредсърден септум дефект и др.

Клиниката работи без прекъсване за спешност и планово лечение, като се прилага въведения през 2014 г. протокол за ограничаване на инфекциите на оперативните рани, посочват от болницата.

„При лечение на исхемична болест на сърцето (ИБС) в планов и спешен порядък, стремежът ни е за оптимално прилагане на артериална реваскуларизация, следвайки протокол за показания и противопоказания за използване на две мамарни артерии и арт. радиалис, както и хирургия на работещо сърце (ОРСАВ)“, обясни проф. д-р Пламен Панайотов.

„При лечението на митрална клапна патология през годините сме достигнали до над 80% успеваемост с клапно-съхраняващите операции при митрална регургитация. При необходимост от клапно протезиране използваме най-високият клас механични и биологични клапни протези. Едни от най-често извършваните сърдечни операции са за аортна клапна стеноза - комбинация от клапно протезиране, поради стеноза на аортната клапа и коронарна реваскуларизация. В практиката ни е въведена и имаме отлични резултати с „безшевни“ биологични клапи на аортна позиция – щадящи при калциноза на аортния корен, с отлична хемодинамика, съкращаващи значително оперативното време“, каза още проф. Панайотов.

Друга интервенция,  която се прилага с добри резултати от началото на 2010 г. в клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна  е клапно-съхраняваща операция по Дейвид при аневризма на аортния корен и запазена морфология на клапните платна на аортната клапа.

Едноетапното оперативно лечение на пристъпно или персистиращо предсърдно мъждене чрез крио-аблация, комбинирана с друга сърдечна процедура – клапна или коронарна, постига овладяване на аритмията в близо 80% от случаите при стриктно спазване на показанията.

В клиниката са чести и случаите на минимално инвазивна хирургия на аортната клапа чрез мини-стернотомия и на митралната клапа чрез дясна странична мини-торакотомия и хирургично лечение на хроничната и остра патология на аортния корен и възходящата аорта.

През последната година на пандемия, в медицинската литература се появи понятието “collateral damages” – съпътстващи COVID-19 тежки заболявания на хора, които никога не са боледували от вируса. Става въпрос за всички онези пациенти, които поради страха си от инфекцията и нейните последствия, не търсят своевременно медицинска помощ, или не получават такава, допълват от болницата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C75U


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: Хората с психична болест се нуждаят не от дамгосване, а от грижа
17.06.2024 11:13:06

Д-р Гълъбова: Хората с психична болест се нуждаят не от дамгосване, а от грижа

„Въпросът защо хората с психична болест и агресивно поведение са сред нас е неправилен, той ...

Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив
17.06.2024 10:30:43

Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив

Причините за образуване на бъбречно-каменна болест не са напълно известни. Затова заболяването се ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...