Понеделник, 18 Октомври 2021
13
окт
2
 

Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ "Св. Марина" отбелязва 10-годишен юбилей

Сряда, 13 Октомври 2021 | 17:01:06
2

Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна навърши 10 години от създаването си, съобщиха от лечебното заведение. За този период тя постигна значителни клинични, научни и академични резултати и се утвърди като един от водещите

Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна навърши 10 години от създаването си, съобщиха от лечебното заведение. За този период тя постигна значителни клинични, научни и академични резултати и се утвърди като един от водещите неврохирургични центрове в страната, който по нищо не отстъпва на най-модерните европейски и световни клиники.

Създаването и развитието на Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Св. Марина". Основател и ръководител на клиниката от самото начало е проф. Явор Енчев, а цялостното й развитие е резултат от визията и усилията на ръководствата на МУ – Варна и УМБАЛ „Св. Марина“.

В една от най-модерните клиники по неврохирургия в страната обект на неврохирургично лечение са всички неврохирургични заболявания на главния мозък, гръбначния мозък и периферните нерви във всички възрастови групи. Минимална инвазивност и максимална ефективност – това са главните цели при интервенциите по повод на съдови заболявания, тумори на централната нервна система, дегенеративни заболявания на гръбнака, вродени малформации на централната нервна система и травми.

В клиниката се прилага и невроендоскопска и транссфеноидална хирургия при интравентрикулна и питуитарна патология. Въведено е лечението с дълбока мозъчна стимулация на Паркинсонова болест.

Неврохирургичната операционна разполага с уникална за страната апаратура от последно поколение: операционен микроскоп с възможност за интраоперативна флуоресценция, две системи за невронавигация, хай-дефинишън невроендоскопска техника, ултразвукова аспирация, високоскоростни дрил и краниотом, интраоперативен ултразвук, устройства за интраоперативно електрофизиологично мониториране, монитори за проследяване на вътречерепното налягане, С-рамо с възможност за 3Д реконструкция, най-висок клас неврохирургична операционна маса, пълни набори неврохирургичен микроинструментариум и др.

Без аналог в България са свръхмодерните комбинирана невронавигационна система с електромагнитно и оптично проследяване и стереотактична рамка за осъществяване на дълбока мозъчна стимулация и други стереотактични процедури.

Осъществяваните в клиниката операции включват невронавигирани интервенции, хай-дефинишън невроендоскопски процедури, перкутанна вертебропластика и кифопластика, перкутанна спинална стабилизация, минимално инвазивни краниални и спинални операции, невромониториране, ендоваскуларно лечение на мозъчносъдови заболявания, транссфеноидална хирургия, дълбока мозъчна стимулация (ДМС) и др.

За своевременното и прецизно диагностициране на цялата гама неврохирургична патология по най-съвременен методи, на денонощно разположение са модерните болнични системи за образна диагностика - ядрено-магнитен резонанс, мултислайс компютърен томограф и мозъчен ангиограф.

Клиниката работи по всички клинични пътеки, които са обект на неврохирургията.

Структурата разполага с отлично обзаведени болнични стаи, със собствен санитарен възел, климатик и ТВ, които наред с възможностите за комплексно лечение, осигуряват и нужното лично пространство и комфорт на болните.

Лекарите от клиниката по неврохирургия са преминали дългосрочни и краткосрочни специализации, курсове и обучения във водещи европейски и световни клиники, имат многократни изяви като лектори на множество международни неврохирургични конференции и конгреси, както и редица публикации в национални и чуждестранни специализирани научни издания с висок импакт фактор и множество цитирания.

Клиниката е организирала самостоятелно няколко научни конференции, четири от които с международно участие. Членовете й поддържат тесни професионални контакти с водещи неврохирургични центрове и специалисти от цял свят.

Клиниката по неврохирургия е утвърден учебен център на МУ – Варна. Тя разполага с модерна лекционна зала с мултимедийни възможности за дистанционно обучение на студентите. От дълги години е призната и като база за специализация по неврохирургия. В момента в нея са зачислени 6 докторанта, от които защитилите докторска работа са трима, другите трима са в процес на подготовка.

Хиляди са благодарните на пациенти от региона, страната и чужбина, които са получили най-съвременно неврохирургично лечение в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Марина" през това десетилетие.

Амбициите на началника на клиниката проф. д-р Явор Енчев и неговия екип са да продължават да поддържат най-високо ниво на лечението и да се развиват като водещ академичен център.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WmUY

гост 14.10.2021 18:34:24

С цени н медицинските изделия 3-4 пъти по-високи от тези в другите клиники и с успеваемост 3-4 пъти по-ниска.

Ахха 13.10.2021 19:10:06

Ще ме разплачете. Бягайте надалече от тази “елитна клиника”


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове
17.10.2021 11:41:13

Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове

Отказът от ваксинация срещу коронавирус крие риск не само са собственото ни здраве, но и здравето ...

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора
17.10.2021 10:35:59 Невена Попова

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора

Доц. Мария Димитрова завършва медицина в МУ – София през 2007 г. През 2008 г. след конк ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...