Неделя, 20 Септември 2020
07
авг
7
 

Андрей Марков:

Клиничните пътеки отдавна не покриват изискванията и на пациентите, и на лекарите

Солидарността е когато плащат всички, които могат, за да ползват всички, които имат нужда по точно определени правила и цени, които се договарят ежегодно, каза д-р Хасърджиев

Сряда, 07 Август 2019 | 13:07:29
7

Проблемът не е само в доплащането за избор на екип и лекар. Проблемът е доста по-сериозен в системата. Ние говорим отдавна за това, че финансовият модел трябва да бъде променен, очакваме това да се случи всеки момент. Така представителят на ББА Андрей

Проблемът не е само в доплащането за избор на екип и лекар. Проблемът е доста по-сериозен в системата. Ние говорим отдавна за това, че финансовият модел трябва да бъде променен, очакваме това да се случи всеки момент. Така представителят на ББА Андрей Марков коментира пред Bulgaria ON AIR декларацията на пет болнични асоциации, с която те пожелаха да се обединят във федерация, за да защитават своите интереси в решаването на проблема с недофинансирането в здравеопазването и да отпадане на тавана за избор на екип и лекуващ лекар.

„Отпадането на тавана за избор на екип и лекуващ лекар е само един детайл от възможността да се освободи пазара на здравните услуги, поради факта, че младите хора и добрите специалисти няма да останат в тази страна, ако нямат мотивация. Знаем, че начинът на изчисление на заплатите на лекарите и медицинските сестри отдавна не отговаря на действителната практика в системата. В една пазарна среда определянето на фиксирани стойности е нещо отдавна отречено“, каза още Андрей Марков.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация пък беше категоричен, че отново сметката ще бъде платена от търсещите лечение. "Здравеопазването не е пазар. Тук не се продават краставици и домати. Това е добре регулирана в цял свят система., а финансовите отношения с публичните средства за здраве, са още по-регулирани. Договаря се дори възнаграждението на лекаря, а не кой колко пациенти ще прегледа и колко клинични пътеки ще напише, както е в България, а кой какви резултати ще постигне, за да се формира неговото възнаграждение", каза той.

Андрей Марков настоя, че солидарният модел в здравеопазването трябва спешно да се възстанови, за да не се налага на хората, които са в най-тежка ситуация да плащат от джоба си, а това да бъде поето от застрахователите. "Таксите са опит на самите лечебни заведения да се справят с дадената ситуация и определено съм съгласен, че това не е нормалната практика, но това е реакция спрямо замръзналото развитие на здравеопазването. Не можем да продължаваме с практика, която отдавна е преминала през всички страни. Клиничните пътеки отдавна не покриват изискванията и на пациентите, и на лекарите", подчерта Марков.

По думите му е нужно обществеността и политиците да бъдат убедени в необходимостта от спешна реформа на системата в посока на развитието на европейските страни – въвеждане на ДСГ и на възможност да се застраховаме. Той допълни, че при евентуална здравна застраховка пациентът няма да има нужда да плаща нещо, ако му се наложи да се лекува.

Д-р Станимир Хасърджиев пък каза, че е грешен и стар моделът на финансиране на здравната система у нас, а лекарите и пациентите не получават исканите резултати. „В цялото търсене на пари се забравя най-важното – как да се излекува пациента. Солидарността е много просто нещо – плащат всички, които могат, за да ползват всички, които имат нужда по точно определени правила и цени, които се договарят ежегодно“, каза той.

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EWw1

Гост 14.08.2019 20:57:16

Здравеопазването не е пазар. Тук не се продават краставици и домати, - тоя е с език на селски лафкаджия

Гост 07.08.2019 20:02:04

Ами Хасъра да ходи да преглежда пациенти, а не с метросексуално бялата ризка да се увърта около трапезата на така наречената 'пациентска' организация. Алооо мюхлюзин, взимай стетоскопа и отивай в село Гугутка да преглеждаш алооо, ако не си забравил как се слага стетоскопа. 'В цялото търсене на пари се забравя най-важното – как да се излекува пациента.', а? Ми отивай бе .Ей ше ти проверя данъчната декларция утре когато имам свободно време в 17те GB масив на НАПлиикс, обещавам. Да видим какви пари взимаш и откъде и какво си декларирал и дали има доходи от политическа проституция ми е интересно.....

Да допълня чукча 07.08.2019 19:20:59

Плащат 1 млн. балъци, ползват 7 млн., а въпреки мизерните средства ченгесарите и тъпанарите сарайски кешират яко от здравеопазната система!

Гост 07.08.2019 16:00:02

заради такива като теб, скъпи ми Андрешко, младите хора и добрите специалисти няма да останат в тази страна. алчен доносник

#КАК 07.08.2019 15:48:45

МАРКОВ СТАНА МИЛИОНЕР ОТ ТАЗИ НЕДОФИНАНСИРАНА СИСТЕМА. ОБЯСНЕТЕ, Г-Н МАРКОВ #КАК

чукча 07.08.2019 13:28:38

Да де, ама при нас солидарността се изразява в "плащат балъците, ползват всички", т.е. 1млн. плащат (защото няма мърдане), а ползват 7млн. Като най-големият кръшкач и рекетьор е държавата.

Гост 14.08.2019 21:39:51

Запазва се и доплащането, като пациентите ще избират дали да си вадят парите от джоба или да се осигуряват допълнително срещу определена сума. Това предвижда новият здравноосигурителен модел


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID
19.09.2020 13:22:53 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резулт ...

30 000 медицински сестри не достигат у нас
19.09.2020 12:46:30 Надежда Ненова

30 000 медицински сестри не достигат у нас

Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...