Петък, 19 Юли 2019
11
юли
 

Кметът на София и директорът на „112" подписаха споразумение за сътрудничество

Четвъртък, 11 Юли 2019 | 15:22:02


Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Националната система 112 Цветомир Цеков подписаха днес споразумение за сътрудничество, съобщи „Фокус“. Взаимодействието между Столична община и дирекция Национална система 112 се осъществяв

Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Националната система 112 Цветомир Цеков подписаха днес споразумение за сътрудничество, съобщи „Фокус“. Взаимодействието между Столична община и дирекция Национална система 112 се осъществява при обмен на информация за постъпили сигнали, събития и инциденти или административни нарушения, неизискващи намеса на службите за спешно реагиране. Ако са свързани с функциите на общинската администрация, отнасящи се за територията на Столична община, се предават на дежурните в Столична община.

„Сигурността и спокойствието на гражданите са много важен приоритет за мен и моя екип“, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

 „През годините ние създадохме много успешни и иновативни модели за реакция при различни бедствия, аварии и кризи, както и за превенция. Столична община беше първата, която създаде свое звено на общинска полиция, а също така и звено за аварийна помощ за реакция при кризи и превенция. Това е благодарение на доброто сътрудничество и координация във всички служби. Столична община беше и първата, която инициира и създаде работна станция на системата 112 в нашите центрове за видео наблюдение. Това намалява времето за реакция и създава много по-добра среда и възможност за координация с останалите служби. Специално когато става въпрос за сигнали отнасящи се до нарушаване на обществения ред, освен че разчитаме на СДВР, разбира се, можем да изпратим екипи на общинска полиция бързо и веднага на място. А при проблеми свързани с инфраструктурата или кризи шестте екипа на дирекцията за аварийна помощ са 24 часа на разположение“, обясни Фандъкова.

Отбелязваме един нов етап в сътрудничеството между двете ведомства за оказване на помощ и превенция на гражданите, каза директорът на Националната система 112 Цветомир Цеков. "През последните години това сътрудничество непрекъснато се задълбочаваше и съдействието на Столична община за оказване на помощ за гражданите придобива все по-голямо значение“, каза още той.

Цеков уточни, че сигналите, подавани през телефон 112 към структурите на Столична община са два типа. Първите са от компетенциите на общинските администрации и са свързани с опазване на общинската и пътната инфраструктура. Тези сигнали за първото полугодие са 14 000, за които са ангажирани сили и средства на Столична община.

По-различното в настоящото споразумение, е обслужването на втория тип сигнали. Те са в компетенциите на службите за спешно реагиране и са свързани с помощта и ресурса от Столична община. Това са Пожарна безопасност и защита на населението, полиция, Спешна медицинска помощ и ПСС. Тези сигнали са над 10 000 за тази година. Допълване това споразумение с по-ясни, разширени отговорности за оказване на помощ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wyVY


Още новини
 Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне
18.07.2019 19:43:38

Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. От тази гледна точ ...

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата
18.07.2019 17:32:54

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването отхвърлиха на първо гласуване предложени ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...