Неделя, 20 Октомври 2019
11
юли
 

Кметът на София и директорът на „112" подписаха споразумение за сътрудничество

Четвъртък, 11 Юли 2019 | 15:22:02


Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Националната система 112 Цветомир Цеков подписаха днес споразумение за сътрудничество, съобщи „Фокус“. Взаимодействието между Столична община и дирекция Национална система 112 се осъществяв

Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Националната система 112 Цветомир Цеков подписаха днес споразумение за сътрудничество, съобщи „Фокус“. Взаимодействието между Столична община и дирекция Национална система 112 се осъществява при обмен на информация за постъпили сигнали, събития и инциденти или административни нарушения, неизискващи намеса на службите за спешно реагиране. Ако са свързани с функциите на общинската администрация, отнасящи се за територията на Столична община, се предават на дежурните в Столична община.

„Сигурността и спокойствието на гражданите са много важен приоритет за мен и моя екип“, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

 „През годините ние създадохме много успешни и иновативни модели за реакция при различни бедствия, аварии и кризи, както и за превенция. Столична община беше първата, която създаде свое звено на общинска полиция, а също така и звено за аварийна помощ за реакция при кризи и превенция. Това е благодарение на доброто сътрудничество и координация във всички служби. Столична община беше и първата, която инициира и създаде работна станция на системата 112 в нашите центрове за видео наблюдение. Това намалява времето за реакция и създава много по-добра среда и възможност за координация с останалите служби. Специално когато става въпрос за сигнали отнасящи се до нарушаване на обществения ред, освен че разчитаме на СДВР, разбира се, можем да изпратим екипи на общинска полиция бързо и веднага на място. А при проблеми свързани с инфраструктурата или кризи шестте екипа на дирекцията за аварийна помощ са 24 часа на разположение“, обясни Фандъкова.

Отбелязваме един нов етап в сътрудничеството между двете ведомства за оказване на помощ и превенция на гражданите, каза директорът на Националната система 112 Цветомир Цеков. "През последните години това сътрудничество непрекъснато се задълбочаваше и съдействието на Столична община за оказване на помощ за гражданите придобива все по-голямо значение“, каза още той.

Цеков уточни, че сигналите, подавани през телефон 112 към структурите на Столична община са два типа. Първите са от компетенциите на общинските администрации и са свързани с опазване на общинската и пътната инфраструктура. Тези сигнали за първото полугодие са 14 000, за които са ангажирани сили и средства на Столична община.

По-различното в настоящото споразумение, е обслужването на втория тип сигнали. Те са в компетенциите на службите за спешно реагиране и са свързани с помощта и ресурса от Столична община. Това са Пожарна безопасност и защита на населението, полиция, Спешна медицинска помощ и ПСС. Тези сигнали са над 10 000 за тази година. Допълване това споразумение с по-ясни, разширени отговорности за оказване на помощ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zct%


Още новини
Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот
19.10.2019 10:58:51

Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот

„Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, д ...

Вярвам, че ще договорим такива нива в НРД, които да удовлетворяват всички страни
19.10.2019 10:25:52

Вярвам, че ще договорим такива нива в НРД, които да удовлетворяват всички страни

"Предстои ни да работим по новия рамков договор. Това е изключително отговорна задача, но аз съм ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...