!
Неделя, 19 Май 2024
18
юли
5
 

Коалиция HPV и МЗ поставиха началото на съвместна работа във ваксинопрофилактиката

В целевата група за ваксиниране срещу HPV да се включат и момчетата, препоръчаха експерти

Вторник, 18 Юли 2023 | 16:49:55
5

В Министерство на здравеопазването се състоя работна среща на членове на Коалиция HPV със зам.-министър Михаил Околийски, чийто ресор е общественото здраве, профилактика на заболяванията и промоция на здравето, съобщиха от неправителствената организаци

В Министерство на здравеопазването се състоя работна среща на членове на Коалиция HPV със зам.-министър Михаил Околийски, чийто ресор е общественото здраве, профилактика на заболяванията и промоция на здравето, съобщиха от неправителствената организация.

От страна на МЗ участваха Илия Тасев – началник дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ и експертите на МЗ д-р Кремена Пармакова и д-р Радосвета Филипова. Коалиция HPV беше представена от проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Ивайло Търнев, д-р Антоанета Томова, д-р Христиана Бацелова, д-р Момчил Баев и д-р Радосвета Стаменкова.

Участниците в срещата поставиха началото и очертаха първите стъпки за съвместна работа, насочена към разширяване на ваксинопрофилактиката в България.

Зам.-министър Михаил Околийски заяви желанието на представителите на Министерство на здравеопазването за диалог с Коалиция HPV и обясни, че „добрите идеи трябва да са подплатени с епидемиологични данни, финансови разчети и с приоритизиране на най-належащите нужди“. Доц. Околийски констатира със съжаление, че

ваксиналното покритие на момичетата от 10 до 12 г. е спаднало през годините от 10% до 1% по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

„Това е голям проблем, защото всеки ден една жена в България губи живота си от рак на маточната шийка. Преди да успеем да променим обществените нагласи към ваксинацията и отношението на ключови медицински специалисти, не би трябвало да инвестираме в нови подходи и нови таргетни групи, които да обхване Националната програма. Може да мислим за включване в бъдеще и на момчетата, защото заболяванията, свързани с HPV засягат и мъжкия пол, но основната ни цел сега трябва да бъдат младите момичета и разширяване на ваксиналното покритие“, отбеляза той.

Илия Тасев от Дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ обясни, че усилията на колегите му да въвеждат програми за профилактика срещат трудности, „тъй като резултатът от профилактиката ще стане видим едва след 15 години, а от здравеопазването сега се очакват краткосрочни резултати“.

Коалиция HPV представи дейността си - от учредяването й на 9 март 2023 г. като национална, експертна и неправителствена организация, чиято цел е да работи за превенция на заболяванията, свързани с човешкия папиломен вирус (HPV) през организирането на Академия за здравни журналисти (29 май), внасянето на отворено писмо до МЗ (31 май) до установяването на професионални връзки с Europian Cancer Organisation (20 юни) и създаването на официален сайт на Коалицията: www.hpvcoalition.bg . Предстои информационна кампания, насочена към родителите, „Защити бъдещето им“ .

Новата НPV-ваксина, насочена срещу 9 щама на човешкия папиломен вирус, ще бъде фокус на есенната ни информационна кампания. Нашите експерти от РЗИ ще правят обучения на деца и родители.“, заяви Илия Тасев.

 Д-р Момчил Баев и онкологът д-р Антоанета Томова предложиха от името на Коалиция HPV да започне навременна подготовка за новата Национална програма за профилактика, след изтичането на настоящата, така че в целевата група за ваксиниране да се включат момичета и момчета от 10 до 12 години, както и ваксинацията срещу HPV да стане задължителна за момичетата на 11 години. В отговор Илия Тасев обясни, че това ще струва от 12 до 15 милиона лева всяка година, и че политиките в профилактиката по принцип са недофинансирани.

 Проф. Радка Аргирова подчерта големия прогрес във ваксината срещу HPV и, че т

я на практика служи за превенция не само на рака на маточната шийка, но и на още осем заболявания,

сред които рак на гърло, ларингс и бял дроб. Проф. Аргирова обясни нуждата да се обучат за това личните лекари, педиатрите, АГ-специалистите и лекарите от РЗИ.

„Трябва да преследваме голямата цел – профилактичният план да бъде разширяван, но и да отчитаме всяка малка цел, която постигаме“, добави видният вирусолог.

 Д-р Христиана Бацелова предложи обученията по ваксинопрофилактика на лекари да се правят под егидата на Министерство на здравеопазването.

 Проф. Ивайло Търнев изтъкна успехите на Национална мрежа на здравните медиатори за увеличаване на ваксиналното покрити сред ромската общност: „Обучения на здравните медиатори се правят от представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. На предстоящата на 30 ноември – 2 декември Национална среща на здравните медиатори сме предвидили специален модул „Превантивна медицина“ с лектори общопракитуващи лекари.“

Проф. Търнев обясни, че

заплащането на личните лекари за поставяне на препоръчителна ваксина е обидно ниско, и призова МЗ да работи за изравняване със заплащането на задължителни ваксини.

Д-р Радосвета Стаменкова от Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве обясни колко е трудно да се обърнат представите на родителската общност, която не е имала сексуално и здравно образование в училище и лесно се поддава на страхове: „Трябва да им обясним най-просто, че ваксината срещу HPV е добра и че върши работа не само за момичета, но и за момчета, а и за всяка възраст“.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fB3N

Пари 18.07.2023 18:26:58

Щом Рада Стаменова е тук, значи ще има лапане на мангизи.... Тя не прави нищо, ако няма пари...

Запознат 18.07.2023 17:57:28

Преди всичко Илия Тасев е един необразован човек, който се подкрепя от Ангел Кунчев.... И фвамата са вредни за Общественото здраве...

РЗИ 18.07.2023 17:53:02

Очевидно е, че Илия Тасев е голям двуличник.... Той презира всички профилактични програми и работещите за тях..

РЗИ 18.07.2023 17:50:56

Очевидно е, че Илия Тасев е голям двуличник.... Той презира всички профилактични програми и работещите за тях..

Гост 18.07.2023 17:37:30

Поредната говорил я.....


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...