Вторник, 07 Юли 2020
01
март
3

Доц. д-р Петър Марков:

Когато лекарите сме направили грешка, най-добре е да си я признаем      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Доц. д-р Петър Марков  е началник отделение по Акушерство, обща и онкологична гинекология, тазова хирургия към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, София. Завършва медицина в Медицински Университет - София през 2002 г., с отличен успех. През 2003-2007 г. провежда специализация по Акушерство и гинекология към Катедрата по Акушерство и гинекология в МУ София - СБАЛАГ „Майчин дом”. През 2009 г. печели конкурс за асистент към Катедрата по Акушерство и гинекология на МУ София. Обучава студенти по Медицина и Стоматология, лектор е на курсове по след-дипломно обучение и квалификация към МУ София. От същата година работи като АГ специалист в Първа Клиника по гинекологична, тазова и ендоскопска хирургия към СБАЛАГ “Майчин Дом”, София. От 2012 г. е преподавател във Факултета по Обществено Здравеопазване към Медицински Университет, София. Обучава акушерки и специалисти по здравни грижи. През 2015 г. придобива образователна и научна степен “Доктор”, а през 2017 г. придобива академична длъжност “Доцент” по Научна специалност “Акушерство и гинекология” към Медицински Университет, София. Има над 180 научни труда, включително публикации и цитирания в реномирани чуждестранни списания с висок импакт-фактор в областта на Акушерството и гинекологията.

Доц. Марков е член на Български лекарски съюз (БЛС), Българското дружество по Акушерство и гинекология (БДАГ), Българската асоциация по ултразвук в Акушерството и гинекологията (БАУАГ); Българска асоциация по Онкогинекология (БАОГ). Миналата година той участва в интердисциплинарен екип, при спасяването на 32-годишна родилка с плацента перкрета, ангажирала пикочния мехур и обилно кървене. Случаят беше отличен в конкурса "Иновации и добри практики в здравния сектор", организиран от "Капитал". 

 

Доц. Марков, как избрахте медицината за своя професия?

Не много трудно, защото двамата ми родители са лекари, брат ми е лекар, дядо ми също е бил лекар, така че не съм бил раздвоен в избора си.

А как избрахте Акушерството и гинекологията за своя специалност?

Решението не беше емоционално, а по-скоро разумно. Брат ми, който е много по-голям от мен, се насочи първи към Акушерството и гинекологията и във времена, които бяха доста трудни, взехме това решение да бъдем заедно.

По време на представянето на „Алманах на иновациите в здрвания сектор“ казахте, че „Акушерството и гинекологията“ е най-кървавата специалност…

Когато съм се спирал на нея, не съм си представял точно такива гледки. В хода на специализацията се ориентирах повече към хирургичната част на специалността и тогава разбрах, че хирургията в таза е от най-трудните и рискови хирургии, тъй като таза има голямо кръвоснабдяване, множество съдове и не е много лесно човек да се справи анатомично с всички тях.

Кое е най-голямото предизвикателство и кое в специалността Ви носи най-голямо удовлетворение – когато действате на сляпо или когато трябва да сте свръхпрецизен?

И в двете ситуация. Както, когато има обилно кървене и човек трябва да действа, без да губи присъствие на духа, така и в ситуации, като при онкогинекологията, когато трябва съвсем прецизно да работиш около съдовете, така че да не ги нараниш.

 Случаят, който представихте на форума беше животоспасяваща операция на родилка със срастнала плацента. Това ли е най-тежката диагноза?

В акушерството има няколко диагнози, които са сравнително тежки и които имат потенциален риск от съществени усложнения, включително и смърт на родилката. В голяма част от тях, ние не знаем какво ще се случи, не можем да предвидим бъдещето. Подготвяме се за най-лошия сценарий, а се надяваме да се разминем по-леко. Прееклампсията е една от тези диагнози, особено тежката. Пре нея родилката за секунди може да изпадне в шоково състояние, да се отлепи преждевременно плацентата и отново да загубим плода, защото има отлепване, ако не успеем да реагираме веднага. Кръвозагубата отново може да бъде голяма, да се стигне до шок, да има нужда от кръвопреливане или развитие на ДИК-синдром. Доста често ми се налага да работя с такива случаи, защото има информация и жени с усложнения лека полека се насочват към центрове, които могат да предложат мултидисциплинарна помощ. Не само гинеколог и оператор, необходим е и анестезиолог и цяла реанимационен екип, който да се грижи за жизнените показатели, специалист по Образна диагностика и т.н.. Необходимо е да има налична кръв, която да е на разположение при нужда веднага, а не да ходи линейка при кръвния център и да я чакаме да се върне.  

Има ли увеличаване на случаите с плацента превиа?

Има и то е свързано с честотата на цезаровите сечения, тъй като не можем да се преборим с тенденцията да се увеличава честотата им. Счита се, че това е един от факторите, който увеличава случаите на неправилно прикрепена плацента. Другата причина са вътрематочни манипулации като кюртажи, прекъсвания на бременности, инструментален път, които също дават отражение. Третата причина са ин витро процедурите, колкото и надежда да носят, носят и рискове и при тях също има повишена честота на неправилно прикрепване на плацентата.

Вие разказвахте с изключително удоволствие в детайли за случая със спасената родилка, което за немедицниската аудитория беше малко шокиращо. Откъде идва това удоволствие?

От резултата. Удоволствието идва постфактум. То е следствие на това, което човек е преживял и е завършило добре, защото има ситуации, в които не става точно така и се губи или бебето, или майката. Тези случаи се помнят цял живот, с тях се събуждаме и заспиваме, а не с тези, които са преминали добре.

В тези ситуации се налага и тотална хистеректомия. Как я приемат жените?

Заиси за кои жени говорим. За тези, които са с усложнения на бременността, нещата още в ранните етапи са подсказвали, че ще се стигне до такъв изход и са предупреждавани нееднократно, че вероятно ще се стигне до този изход. За тях фактически не е имало избор, защото това е единствения начин да бъде спасен животът им. Докато при жени, които раждат нормално, но по някаква причина изкървяват и се стигне до махане на матката като последно средство за спиране на кървенето, нещата са по-сложно. Някои дори не са знаели, че това ще случи, защото те раждат, получава се кървене, въвеждат ги в анестезия без да има възможност да се разговаря с тях и да им се обясни какво се случва и се събуждат от анестезия вече без матка. При тези ситуации вече се налагат повече обяснения пост фактум.

Някои пациентки обаче не приемат обясненията и водят дела срещу лекарите в такива ситуации?

Има такъв момент и затова още при постъпване в болница за раждане, в информираното съгласие са обяснени тези рискове. Информираното съгласие, което подписва жената включва и евентуално премахване на матката, ако се наложи животоспасяваща процедура. Това е стандартен формуляр. Отделен въпрос е, че не винаги е прочетен. Би трябвало обаче всяка една жена, която ражда, да бъде информирана от лекаря си за възможни рискове. Това естествено ще засили страха й към раждането и е въпрос на подход на самия лекар как ще се справи с психическата нагласа на тази жена.

Вие действате в тези случаи като психолози, но въпреки това не са редки случаите на агресивни реакции, най-вече от страна на близки на пацинтите. Как се справяте с тях?

Зависи от конкретната ситуация. Няма универсална рецепта за справяне с такива случаи. Най-добрият подход е да се каже истината. Да не се правят опити да се прикриват факти. Дори да има грешка, по-добре е да се признае, отколкото да се опитваме да я прикрием. Лекарите са като всички хора, никой не е застрахован от грешка, колкото и да е неприятно и да си има своите рискове, не можем да си мислим, че сме безгрешни и сме някакви богове. Истината е тази, която ни помага.  

Как се предпазвате от синдрома на прегарянето?

С време за семейството, което е на първо място и с различни хобита. Вълнувам се от разни видове прецизна стрелба. Ходя на състезания, включително и международни по снайперова стрелба с военни и полица и това е доста разтоварващо.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2uPK

Гост 16.04.2020 09:46:56

Изключително добър лекар - спасява животи при поява на нов живот !!!

ПОЗИЦИЯ 01.03.2020 21:09:00

"Доц. д-р Петър Марков: Когато лекарите сме направили грешка, най-добре е да си я признаем" ПОРЕДНАТА ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ НА zdrave.net! ОЩЕ НИКОЙ НЕ Е ДЕФИНИРАЛ ПОНЯТИЕТО "ЛЕКАРСКА ГРЕШКА"! Какво ли има пред вид този новоизлюпен доцент - явно мазохист?

до Горния 02.03.2020 08:57:00

Лекарите не сте хора, а богове и никога не правите грешка ли? Той не говори за "лекарска грешка", а за грешка на човека-лекар. Айде, слезте на земята!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
07.07.2020 09:30:09

"Българската Коледа" подпомогна още 25 деца

Общо 339 деца са подпомогнати от началото на тазгодишното издание на благотворителната инициатива ...

8 медици заразени за ден с COVID-19, общо случаите вчера са 174
07.07.2020 08:24:17

8 медици заразени за ден с COVID-19, общо случаите вчера са 174

174 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, съобщиха от М ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...