!
Понеделник, 24 Юни 2024
14
февр
2
 

Колко забогатяха фармакомпаниите в пандемията: DW с проверка на фактите

Понеделник, 14 Февруари 2022 | 17:16:41
2

Вярно ли е твърдението, че фармацевтичните концерни натрупаха такива печалби по време на COVID пандемията и буквално плуват в пари? DW прави проверка на фактите. Твърдение: Фармацевтичната индустрия трупа рекодни печалби

Вярно ли е твърдението, че фармацевтичните концерни натрупаха такива печалби по време на COVID пандемията и буквално плуват в пари? DW прави проверка на фактите.

Твърдение: Фармацевтичната индустрия трупа рекодни печалби

Под хаштага #pfizergate в социалните мрежи се разпространява твърдението, че пандемията от Ковид-19 се е превърнала в златна мина за фармацевтичната индустрия. За "неприлични печалби на производителите на ваксини" говори и шефът на Световния съюз на лекарите Франк-Улрих Монтгомъри. Вярно ли е?

Проверка на фактите: Твърдението е неточно

Вярно е, че оборотите на BioNTech и Pfizer силно се увеличиха. Този на биотехнологичната компания от Майнц е нараснал от половин милиард евро през 2020 година на повече от 17 милиарда през 2021. А акциите на BioNTech скочиха от 11 евро през октомври 2019 на 153 евро в началото на февруари тази година.

Що се отнася до Pfizer - за една година американският концерн е подобрил оборота си с цели 95 процента. От реализирания през 2021 оборот в размер на 81 милиарда щатски долара около 36 милиарда се дължат именно на ваксината срещу Ковид-19, разработена съвместно с BioNTech.

В сянката на BioNTech и Pfizer добра печалба е направил и швейцарският производител на PCR и бързи антигенни тестове Roche. Оборотът на фармацевтичната компания е нараснал през 2021 с 9 процента до 59 милиарда евро. 28 процента от този оборот се дължат на дейността на фирмата, свързана с диагностика, към която спадат и тестовете за Ковид.

Вярно е обаче също така, че фармацевтичната индустрия е в непрекъснат подем от 20 години насам. По данни на Statista световният пласмент на медикаменти се е увеличил през периода 2001-2020 година от 390 милиарда на 1,27 трилиона щатски долара.

Затова консултантската компания Ernst & Young разглежда растящите обороти на отделни фармацевтични компании като временно явление. „През 2021 оборотът от петте най-масови ваксини е възлизал на 57 милиарда долара, а през 2026 година се очаква той да спадне до 15 милиарда долара", казва за ДВ анализаторът Александър Нюкън.

За сравнение: оборотът от петте най-важни лекарства срещу рак е достигнал 40 милиарда долара през 2021 година, а прогнозата за 2026 е оборот в размер на 68 милиарда долара.

Твърдение: Производителите печелят много от правителствените поръчки на ваксини

Медикаменти, ваксини, бързи тестове - фармацевтичните компании са затрупани от поръчки. А критиците обвиняват правителствата на индустриалните държави, че по този начин помагат на производителите да забогатяват с обществени средства.

Арън Сири от нюйоркската адвокатска кантора Siri & Glimstad определя този бизнес модел като "лудост". "Американското правителство дава на Pfizer и Moderna милиарди, осигурява им имунитет при увреждания или ако препаратите на действат, като същевременно ги рекламира безплатно", пише той в Туитър.

Проверка на фактите: Твърдението е вярно

Факт е, че пандемията струва много пари на данъкоплатците. Фармацевтичните компании продължават да получават огромни поръчки - и най-вече производителите на ваксини. Само Германия е поръчала до 16 декември 2021 година 554 милиона дози ваксина за 4 милиарда евро. А за Ковид тестове са похарчени 7,58 милиарда евро.

Освен това Германия се е включила в разработването на ваксини срещу Ковид-19 с 1,5 милиарда долара, които са били предназначени основно за частни компании. Данните са от проучване на Центъра за глобално здраве към Висшия институт за международни изследвания в Женева.

За сравнение да съпоставим милиардите обществени средства за набавянето на ваксини, диагностика и изследователска дейност със 170-те милиарда евро за помощи по време на пандемията. Именно толкова е похарчило германското правителство за подпомагане на засегнати от пандемията фирми и трудещи се. Болниците пък са били подпомогнати със 17 милиарда евро - например като компенсация за нереализирани приходи от прием на пациенти или пък за осигуряването на повече легла за интензивно лечение.

Твърдение: Фармацевтичните компании ревниво пазят патентите си

Хаштагът #VaccineApartheid обръща внимание на проблема с неравния достъп до ваксини срещу Ковид-19. Британската неправителствена организация "Global Justice Now" е изчислила, че само от ваксината на BioNTech/Pfizer е реализиран оборот, надвишаващ 7 пъти сумата, която всички правителства на страните с ниски доходи са дали за здравеопазване. На този фон СЗО и много хуманитарни организации настояват за освобождаване на патентите за Ковид ваксините.

Проверка на фактите: Твърдението е неточно

Една част от фармацевтичните компании са изпълнили това искане. Pfizer и BioNTech не са сред тях, но те даряват ваксини.

Шведско-британската компания AstraZeneca продава своята ваксина на цена, отговаряща на себестойността на препарата. Освен това компанията е договорила с редица развиващи се страни доброволно лицензиране и безплатен трансфер на технологията.

Американският концерн Moderna не е освободил патента на своята ваксина срещу Ковид-19, но се отказва да събира такси, докато продължава пандемията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gf$6

гост 15.02.2022 10:44:04

за БГ информацията е нерелевантна - тук гледайте бюджета на НЗОК в честта разходи за лекарства и си правете сметката. Забогатели не , ами .....

На този 15.02.2022 00:19:31

източник определено му вЕрвам!


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...