!
Събота, 27 Април 2024
05
ноем
 

Комбинирана антиCOVID терапия на Pfizer показва 89% по-малък риск от хоспитализация и смърт

Петък, 05 Ноември 2021 | 16:22:08


Изпитването на експерименталното антивирусно лекарство на Pfizer срещу COVID-19 за перорално приложение беше прекратено, след като се доказа, че то намалява с 89% шансовете за хоспитализация или смърт при възрастни, изложени на риск от развитие на тежк

Изпитването на експерименталното антивирусно лекарство на Pfizer срещу COVID-19 за перорално приложение беше прекратено, след като се доказа, че то намалява с 89% шансовете за хоспитализация или смърт при възрастни, изложени на риск от развитие на тежко заболяване, предаде Ройтерс, позовавайки се на официално съобщени на компанията. На базата на сравнение стана ясно, че този резултат надминава резултата, постигнат с пероралния препарат на Merck молнупиравир, за който се доказа през миналия месец, че намалява с 50% вероятността от смърт или хоспитализация за пациенти с COVID-19, също с висок риск от сериозно заболяване.

Pfizer обяви, че планира да предостави на американския регулатор FDA междинни резултати от изпитването на своя медикамент, който се прилага в комбинация с по-стария антивирусен препарат ритонавир. Така тези резултати ще бъдат присъединени към заявлението за разрешаване на спешна употреба, което бе внесено първоначално през октомври.

Комбинираното лечение ще носи търговската марка Paxlovid. То се състои от три таблетки, прилагани два пъти дневно.

Анализът на резултатите на 1219 пациенти в проучването на Pfizer разглежда критерии като хоспитализации и смъртни случаи сред хора, диагностицирани с лек до умерен COVID-19 с поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване – като например затлъстяване или напреднала възраст.

В него е установено, че 0,8% от получилите лекарството на Pfizer в рамките на 3 дни след появата на симптомите, са били хоспитализирани и никой не е починал до 28 дни след лечението. Този резултат е сравнен с нивото на хоспитализациите при пациенти, получавали плацебо, което се е оказало 7%. В плацебо групата са били регистрирани и 7 смъртни случая.

Процентите са сходни и за пациентите, лекувани в рамките на 5 дни от началото симптомите - 1% от лекуваната група е хоспитализирана, в сравнение с 6,7% за групата на плацебо, в която са регистрирани 10 смъртни случая.

Компанията не описва подробно страничните ефекти от лечението, но обяснява, че нежелани реакции са били наблюдавани при около 20% от пациентите и в двете групи – лекувани с комбинацията и в плацебо групата

„Тези данни предполагат, че нашият орален антивирусен кандидат, ако бъде одобрен от регулаторните органи, има потенциала да спаси живота на пациентите, да намали тежестта на инфекциите с COVID-19 и да направи безпредметни до 9 от 10 хоспитализации“, коментира главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

Към момента Pfizer заяви намерение да произведе над 180 000 опаковки до края на 2021 г. и да увеличи рязко количеството - поне 50 млн. опаковки до края на 2022 г., от които 21 млн. ще бъдат произведени през първата половина.

„В момента въвеждаме допълнителен капацитет и увеличаваме допълнително количествата, като с нетърпение очакваме да актуализираме и тези прогнозни числа през следващите седмици“, казаха от компанията.

Експертите по инфекциозни болести подчертават, че предотвратяването на COVID-19 чрез широко използване на ваксини все пак си остава най-добрият начин за контрол на пандемията, но отбелязват, че само 58% от американците са напълно ваксинирани и достъпът до ваксини в много части на света е ограничен.

Лекарството на Pfizer принадлежи към терапевтичния клас протеазни инхибитори, насочен към блокирането на ензим, от който се нуждае коронавирусът, за да се размножи.

Молнупиравир на Merck има различен механизъм на действие, предназначен да въведе грешка в генетичния код на вируса. Merck вече продаде милиони таблетки за курсовете от лечение, след като препаратът бе одобрен тази седмица от регулатора на Великобритания. По-рано този месец там бе съобщено, че страната е осигурила 250 000 курса на антивирусното лекарство на Pfizer.

Компанията проучва също така дали тази терапия може да се прилага при хора без рискови фактори с тежък COVID, както и за предотвратяване на коронавирусна инфекция при изложени на вируса.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mQwu


Всичко за коронавируса
Още новини
Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството
26.04.2024 17:21:58

Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството

Допълнителни 29 083 010 лв. са одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването. Това ст ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...