Четвъртък, 01 Октомври 2020
23
юни
3
 

Комисия обвини английска болница за смъртта на над 450 пациенти

Здравният министър на Великобритания Джеръми Хънт се извини на близките на починалите през последните 20 години пациенти в Gosport War Memorial hospital

Събота, 23 Юни 2018 | 14:33:01
3

Здравният министър на Великобритания Джеръми Хънт се извини от името на NHS и правителство на близките на починалите през последните 20 години пациенти в Gosport War Memorial hospital. Той заяви, че съжалява за причинената "мъка и болка", след като ста

Здравният министър на Великобритания Джеръми Хънт се извини от името на NHS и правителство на близките на починалите през последните 20 години пациенти в Gosport War Memorial hospital. Той заяви, че съжалява за причинената "мъка и болка", след като станаха ясни резултати от проведеното от независима комисия разследване в болницата. Според данните в публикувания доклад, повече от 450 възрастни пациенти са починали в болницата, след като са получили силни обезболяващи „без да съществуват медицински причини“ за това, пише theguardian.com.

След публикуването на доклада близките на починалите заявиха, че най-накрая са били доказани твърденията им, но обещаха да продължат да се борят за наказателно преследване не само на лекаря, изписал лекарствата, но и на всички тези, които са знаели, но са прикривали деянието му.

Комисията, водена от бившия епископ на Ливърпул Джеймс Джоунс, е разгледала 1500 смъртни случая в болницата в периода 1989 – 2000 г. и е установила, че 456 от тях са резултат от неправилно прилагане на обезболяващите медикаменти. Броят на починалите в резултат неправилните действия на лекарите вероятно е с 200 повече, но това не може да бъде категорично установено, тъй като за тях липсва документация.

Независимият доклад констатира, че д-р Джейн Бартън, общопрактикуващ лекар, която е работила в болницата като клиницист, е отговорна за рутинното предписване на опиати на пациентите от 1990 г. насам. Някои от медицинските сестри през 1991 г. са се опитали да алармират за използването на диаморфин (медицинското наименование на хероин) за пациенти, които не са се нуждаели от него или пък са били прилагани по-високи от необходимите дози, но са били предупредени да забравят за тези случаи.

Джоунс заяви, че определянето на вината и въпросът за наказателното преследване, не са в компетентността на комисията, която ръководи. Той описва случилото се като "институционална практика" и говори за дълбокото разочарование на семействата от здравните власти.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви пред журналисти, че е „дълбоко обезпокоена“ от разкритията на доклада и също подчерта, че многобройните смъртни случаи са „причинили неизмерими страдания на семействата на починалите“.

 

На снимката Д-р Джейн Бартън

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
52D4

? 24.06.2018 21:36:39

А в доклада описано ли е колко от тези 1500 пациенти са били в терминален стадий на онкологично заболяване, съпътствувано от нечовешки болки? Като казвате "А", кажете и "Б"!

От култура на обвинението към култура на самообучението 23.06.2018 16:44:04

След всичките разкрития и извинения, съжаления за тези смъртни случаи здравният министър на Великобритания Джеръми Хънт каза и каква визия има за разрешаване на този скандален случай. Той заяви пред BBC Radio 4, че "обвиняващата култура" в НЗС трябва да приключи, за да се предотврати друго скандално обстоятелство, в който се игнорират оповестяващите грешките. "The basic problem is that if you are a doctor or a nurse and you see something going wrong - even if you are perhaps responsible for a mistake yourself - the most important thing, the thing that families want if they are bereaved or if they have a tragedy, is to know that the NHS isn't going to make that mistake again. We make it much too hard for doctors and nurses to do that - they are worried that there will be litigation, they will go up in front of the GMC or NMC, the reputation of their unit - in some places they are worried they might get fired, so we do have to tackle that blame culture and turn that into a learning culture." То, ИИ /изкуственият интелект/ се самообучава, а хората се самоусъвършенстват... чрез опита да не повтарят грешките си. Човек се учи от грешките си, а умните - от грешките на другите. Разбира се, ако случаят и подобни грешки са в резултат на институционална практика", а не като злоупотреба с опиоидни болкоуспокояващи. В САЩ и Канада има вече опиоидна епидемия в резултат на свободното им предлагане в аптечната мрежа и масовото им изписване от лекарите дори за безобидни диагнози и производство от фармацевтичните компании, които бълват рекламни обещания за бързо и лесно спиране на болката. В резултат придобиват зависимости по един легален, но порочен път и статистиките отчитат смъртни случаи, надвишаващи тези при катастрофите при ПТП. И това, защото хората смятат за безобидно и предпочитат да взимат хапчета на основата на опиоиден алкалоид, като викодин, оксикотин, перкоцет вместо да лекуват здравословните си проблеми. И се предоверяват на фарма-рекламите и на някои подкупни доктори, "черните овце" като във всяко стадо. Доналд Тръмп заяви, че трябва да има промени във фармацевтичния бранш, но засега нищо конкретно не е предприето.

От Байерн 23.06.2018 16:40:37

Тва на снимката не е Джейн Бартън, а маскулинизиран английски джендър шизоиден психопат, озлобена мъжка лесбийка.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари
30.09.2020 17:12:06

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстано ...

Кучета асистенти помагат на деца с диабет
30.09.2020 16:47:03

Кучета асистенти помагат на деца с диабет

Днес четири обучени кучета - асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...