Петък, 24 Май 2024
29
март
7
 

Комисия ще проверява предложените от РЗОК средства за болниците

Вторник, 29 Март 2022 | 17:46:04 Ирина Пекарева
7

Нов орган ще проверява месечните стойности, предлагани за всяка болница от РЗОК, преди да бъдат утвърдени от Надзора на Здравната каса. Това ще е петчленна комисия, предложена от Надзорния съвет на фонда, в която са включени по един представител на МЗ

Нов орган ще проверява месечните стойности, предлагани за всяка болница от РЗОК, преди да бъдат утвърдени от Надзора на Здравната каса. Това ще е петчленна комисия, предложена от Надзорния съвет на фонда, в която са включени по един представител на МЗ и МФ и трима представители на НЗОК. Комисията ще представя пред Надзора отчет, който обаче ще е има препоръчителен, а не задължителен характер. Нейните членове ще работят без възнаграждение и ще подпишат декларация за неразгласяване на служебна информация.

Такъв текст е приет от Надзорния съвет на НЗОК заедно с правилата за утвърждаване стойностите на разходите за болнична помощ за 2022 г.

Идеята за комисията е на началника на кабинета на здравния министър Васил Пандов, който е и председател на Надзорния съвет на Касата. Според него подобна комисия ще подпомогне дейността на Надзора, като с проверката на предложените бюджети надзорниците ще имат по-добра информация за взимане на решенията си. Доц. Пандов уверява, че идеята е функцията на комисията да е само подпомагаща, а не да взима решения вместо членовете на Надзора.

„Надзорният съвет разпределя 2 млрд. лв. между лечебните заведения за болнична помощ. Ние го правим вече няколко пъти. След всяко решение имаме една дискусия, в която влизаме, жалби – как РЗОК Х е преразпределяла между лечебните заведения. Всеки път влизаме в една дискусия, самите членове на Надзорния съвет искат информация, започваме отзад напред. А ние трябва, когато взимаме решения, да имаме яснота точно кога и какво е разпределено“, аргументира се той и дава пример с недоволството на всички лечебни заведения от конкретна РЗОК за начина, по който са определени стойностите им.

„Миналата седмица от една РЗОК дойдоха всички представители на лечебните заведения за болнична помощ от една област на среща с министъра на здравеопазването, които имаха критики всички без едно лечебно заведение как се определят стойностите в тази РЗОК. (…) Аз, като председател на Надзорния съвет, получих въпрос от тях – Вие как контролирате тези стойности“, коментира Пандов.

Идеята за комисията подкрепят и останалите представители на държавата в Надзора – Виолета Лорер, Румен Спецов, Естел Василева-Тодорова, както и представителят на АИКБ Боян Бойчев, който обаче смята, че след тримесечен период на действие трябва да се направи оценка дали комисията да продължи работата си.

Против създаването ѝ пък са представителите на синдикатите д-р Иван Кокалов и Теодор Василев, както и представителката на КРИБ и председателка на Българската болнична асоциация адв. Свилена Димитрова.

Според д-р Кокалов комисията ще върши излишна дейност, като дублира работата на надзорниците. „Извинявайте, тук има достатъчно администрация, която всеки път каним, за да ни обяснява, която прави тези числа, които са пред нас, да ни обясни как са получени. Ще искаме таблици, ще искаме обяснения. Но да правим комисия, тази комисия пак ще задава въпроси на същите хора. Тя няма как да ги вземе от въздуха тези числа, за да ни ги даде. Така че тя пак ще използва администрацията на Касата“, коментира той.

Адв. Димитрова пък отбелязва, че не открива основания за създаването на подобна комисия. „Имам чувството, че се измесва по някакъв начин функцията на Надзорния съвет, като се създава един орган“, допълва тезата на д-р Кокалов тя и коментира: „Анализът на данните наистина е много важен. Наистина трябва да има въпроси към експертите как са стигнали до конкретни изводи, как се стига до предложенията, защото това е от съществено значение. Как тази комисия ще ни помогне? Същите въпроси можем и ние да ги зададем“.

Подобна е и аргументацията на Теодор Василев: „Вълшебната дума е контрол. Ние имаме достатъчно компетентни служители, достатъчно разписани правила… (…) Ако ние демонстрираме нашата ангажираност към контрола чрез управителя по вертикала на касата, мисля че ще постигнем резултат. Комисията за мен ще бъде един излишен орган, който ще трябва да се въвлича в спецификата на дейността, тези хора няма да бъдат назначени занимавайки се изключително само с комисията, те ще бъдат хора, които си имат достатъчно друга работа, за да могат да вникнат на експертно ниво в тези специфични дейности. Мисля, че касата има потенциал и може да се справи с наша помощ и наш контрол“, казва той.

В крайна сметка текстът е приет с гласовете на представителите на държавата и този на Боян Бойчев.

С пълния текст на стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 21 март можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZfET

Гост 30.03.2022 09:12:33

Явно целта е Жени Начева да контролира бюджетите на болниците, като представител на МФ. Няма друга логика в тази тъпотия !

Стар лекар 30.03.2022 07:36:16

По-удачно е за бъде наречен секретариат, както виждаме от мотивите. А защо не направо членовете на въпросната комисия да са членове на НС на НЗОК, след като отговарят на изискванията и ще имат достатъчно време да работят с данните?

Гост 29.03.2022 20:44:59

Тези вярно са голяма комедия. Нямали възможност, не разбирали - като си елементарна счетоводителка, какво ще разбираш? Комисия, за да можели двете гъски да си гледат задълженията по закон и да вниквали. Не разбирате от здравеопазване и няма да схванете скоро!

Гост 30.03.2022 08:06:32

Виолета и Естел са в тресавището до ушите, но и подписват, сиреч ще носят отговорност

Гост 29.03.2022 20:26:35

Незабавна смяна на директорите на РЗОК, смяна на целия висш мениджмънт в ЦУ на НЗОК, подмяна на всички началници в РЗОК и забрана на политиците да се месят в работата на НЗОК. Да се върне този начин на управление на фонда, който беше до 2009 г.

Експерт 29.03.2022 19:56:57

Не РЗОК, а ЦУ на НЗОК е за уволнение.

Гост 29.03.2022 19:54:12

Уволнете РЗОК тогава и оставете комисията да работи постоянно. Дублиране на дейности и продължаваме с малоумните “промени”


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...