Сряда, 28 Октомври 2020
22
авг
5
 

Консултативен съвет към министъра ще одобрява лечебни заведения за учебни бази

С новата Наредба се заменя Наредбата за акредитациите

Четвъртък, 22 Август 2019 | 12:51:08 Надежда Ненова
5

Консултативен съвет към министъра на здравеопазването ще одобрява или ще отказва одобрение лечебно заведение да бъде учебна база. Това става ясно от новата наредба за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специали

Консултативен съвет към министъра на здравеопазването ще одобрява или ще отказва одобрение лечебно заведение да бъде учебна база. Това става ясно от новата наредба за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, с която се заменя Наредбата за акредитациите на лечебните заведения, и която е публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане.  

Консултативният съвет ще се състои от 13 членове, а в състава му ще влизат трима представители на МЗ, двама представители на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, двама представители на НЗОК, двама представители на БЛС и по един представител на БЗС, БФС, БАПЗГ и и на представителните организации за защита правата на пациентите. За председател на съвета се определя представител на МЗ, а за зам.-председател – представител БЛС.

Забравено е на председателя, зам.-председателя и членовете на консултативния съвет, включително и резервните да участват като консултанти при изготвяне на обосновка за съответствието с критериите и условията, на които трябва да отговаря структурата и организацията на дейността в лечебното заведение за клинично и следдипломно обучение.

Експертна комисия пък ще извършва на място проверката на съответствието на лечебното заведение с критериите и условията за извършване на тази дейност.

Сред условията лечебно заведение да бъде признато за обучителен център са клиниката/отделението да осъществява медицинска дейност от не по-малко от 12 месеца преди подаване на заявлението, да осъществява медицинска дейност от поне второ ниво на компетентност, не по-малко от 30% от преминалите болни да са със заболявания, лечението на които изисква второ и по-високо ниво на компетентност.

Използваемостта на леглата да не е по-малка от 70% през последните 12 месеца и да са извършени аутопсии на не по-малко от 50% от починалите в лечебното заведение пациенти. Трябва да е налице съвпадение на окончателна клинична с патологоанатомична диагноза (патохистологична) по основното заболяване поне в 80 % от случаите.

Освен това е нужно лечебното заведение или отделна негова медицинска структура да разполагат с учебната програма за провеждане на обучение на студенти и/или специализанти. Към лечебното заведение или отделна негова медицинска структура трябва да има интереси от страна на висше училище, удостоверени чрез наличие на договореност за обучение на една или повече от следните категории - студенти по медицина, дентална медицина и/или фармация; специализанти по специалности в системата на здравеопазването за лица с професионална квалификация „лекар“, „лекар по дентална медицина“ и/или „магистър-фармацевт“, студенти по специалности от професионално направление „Здравни грижи“, специализанти с професионална квалификация по медицинска професия от професионално направление „Здравни грижи“.

Лечебното заведение или отделна негова медицинска структура има възможност за изпълнение поне на 60 % от продължителността в месеци и съдържанието на утвърдената учебна програма по съответната специалност.

По отношение на медицинската апаратура е въведено изискване през последните 5 години лечебното заведение да е закупило/придобило апаратура и/или оборудване, за целите на осъществяваната в него медицинска дейност. „Предвид бързите темпове, с които се развиват и обновяват медицинските технологии, с това изискване лечебното заведение ще се задължи да обновява медицинската техника и оборудване и ще се гарантира на обучаващите се работа със съвременна медицинска апаратура“, обясняват в мотивите изискването от МЗ.

В наредбата е конкретизирано съдържанието на „пациентно досие“. То трябва да съдържа  история на заболяването (с отразени декурзуси, искания и резултати от проведени консултации) и температурен лист (за лечебни заведения за болнична помощ), амбулаторен лист (за лечебни заведения за извънболнична помощ), данни за проведени диагностични процедури и изследвания, оперативни и анестезиологични протоколи, данни за диспансеризация на пациентите, писмено изразено съгласие за провеждане на диагностични и лечебни методи, епикриза и всички медицински документи, издавани във връзка със здравното състояние на пациента.

Срокът за общественото обсъждане е едномесечен. Последният ден, в който могат да бъдат коментирани предложенията е 21 септември 2019 г.

Пълния текст на Наредбата може да видите тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
unvS

Гост 22.08.2019 15:48:22

Патолозите ще ревнат и ще отпадне изискването за аутопсии. Няма един документ, който да не е преправян. Така е супер правиш квота си искаш, а то се окаже, че е и законово.

Гост 28.08.2019 20:04:23

Трябва да има критерии

Гост 28.08.2019 20:04:22

Трябва да има критерии

Гост 22.08.2019 14:46:18

Как ще коментирате изискването, повече от 50% от починалите да бъдат аутопсирани? Голям смях!

999 23.08.2019 15:38:11

Липсата на аутопсии влияе отрицателно на квалификацията на лекарите, увеличава натиска от неоснователни претенции на пациенти и техните близки, намалява степента на сигурност в образните изследвания и т.н. и т.н. Болниците просто могат да не предлагат активно на близките да подадат молба за отказ от аутопсия. Могат поне да опитат да ги убедят да бъде извършена аутопсията. Сега се прави точно обратното. Оправдания могат да се изтъкват до безкрайност, но това не променя факта, че губим от липсата на аутопсии.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
БСК настояват за промяна в заповедта за противоепидемичните мерки
28.10.2020 16:34:11

БСК настояват за промяна в заповедта за противоепидемичните мерки

С писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от Българската стопанска камара н ...

Испания е обхваната от лекарска стачка, протестират над 150 000 медици
28.10.2020 16:12:22

Испания е обхваната от лекарска стачка, протестират над 150 000 медици

Лекарите в Испания започнаха обща стачка в разгара на втората вълна на COVID пандемията, съобщава ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...