!
Понеделник, 22 Април 2024
19
май
3
 

Конфликтът в УМБАЛ „Александровска”: Всички гледни точки

Сряда, 19 Май 2021 | 12:28:07 Надежда Ненова
3

Мащабна проверка по различни теми тече в момента в УМБАЛ „Александровска“ – втори одит от Министерството на здравеопазването в рамките на три седмици, без в това число да влизат регулярните проверки на РЗОК, Медицински одит и т. н. То

Мащабна проверка по различни теми тече в момента в УМБАЛ „Александровска“ – втори одит от Министерството на здравеопазването в рамките на три седмици, без в това число да влизат регулярните проверки на РЗОК, Медицински одит и т. н. Това съобщи за Zdrave.net изпълнителният директор на лечебното заведения проф. Борис Богов. Според него резултати от проверката на Вътрешния одит на МЗ ще излязат до няколко дни.

Поводът за основните проверки обаче, е сигнал от представителя на държавата в Съвета на директорите на държавната болница доц. Александър Оскар, който е и началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница.

Припомняме, че през април се състояха нови конкурси за изпълнителен директор, представител на държавата и независим член в Борда на директорите на лечебното заведение в съответствие със Закона за публичните предприятия. Конкурсите бяха спечелени съответно от проф. Борис Богов, доц. Александър Оскар и проф. Димитър Буланов. Рокада в болницата обаче беше извършена още през юли 2020 г., когато тогавашния изпълнителен директор на болницата проф. Костадин Ангелов беше назначен за здравен министър. Постът му в болницата беше наследен от тогавашния зам.-директор по лечебната дейност проф. Буланов, който пък през октомври месец беше избран за декан на Медицинския факултет на МУ-София и за изпълняващ длъжността директор беше назначен проф. Богов. Доц. Оскар е член на Съвета на директорите още от 2017 г.

Сигналът

„Изпратих сигнал първо до здравния министър проф. Ангелов, а след това същия сигнал и до служебния здравен министър д-р Кацаров, тъй като съм обезпокоен от начина, по който се управлява нашата болница. От юли месец миналата година практически, аз като представител на държавата в Съвета на директорите, нямам никаква информация по отношение на оперативното управление на болницата, особено пък за финансовите въпроси, а болницата е в сериозно финансово затруднение. Отправих многократно призиви към ръководството на болницата, включително помолих писмено да ми бъде предоставена информация и я входирах, но едва вчера ми беше предоставена информацията, с която нормално би трябвало да разполагам във всеки един момент“, каза пред Zdrave.net доц. Оскар.

Той уточни, че това, което му е преляло чашата е, че на 26 април т. г. е бил приканен да подпише 14 протокола от „реално непроведени 14 заседания на Съвета на директорите“. „Законът задължава да имаме едно заседание минимум на три месеца, но е препоръчително да има едно заседание на месец. Това са 14 заседания от 1 октомври миналата година, за които аз нямам никаква представа, че са се състояли. Помолих да ми бъде изпратена информация за проекторешенията, отново ми беше отказано и аз отидох да разгледам протоколите в деловодството. Протоколите не бяха придружени с допълнителна информация и материали към самите заседания и за мен шокиращо беше, че на 29 декември миналата година, Съветът на директорите е одобрил предложение на зам.-директора на болницата за изплащане на 2 187 000 лв. за нещо, което аз не знам какво е. В протокола от следващия месец, в някои от точките имаше гласувани разходи за 1 200 000 лв. за консумативи, 500 000 лв. за нещо друго. В тези протоколи имаше взети решения за поети финансови ангажименти от порядъка на 30 млн. лв. За мен това е много сериозно нарушение на закона. Не сме се събирали, да кажем COVID, но вече да правиш документна измама, е много сериозно“, уточни доц. Оскар.

Проф. Богов категорично отхвърля обвиненията в документна измама. „Цялата дейност на лечебното заведение е легитимна, както и протоколите. Доц. Оскар се опитва да внуши, че са изготвени документи с невярно съдържание, а това е изключително невярно“, заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“.

„Това са протоколи с решения и въпроси, които са известни на доц. Оскар, тъй като той част от екипа ни и през последните 6 месеца ние сме обсъждали всички значими теми, които са заложени в протоколите. Допреди да се проявят проблемите между нас – ние, тримата членове на Съвета се виждахме редовно, говорили сме и за преместването на Клиниките, включително и на ръководената от него, Очна клиника. Така че да се твърди, че нищо не е обсъждано, че доц. Оскар не познава ситуацията е меко казано неистина. Не бих казал, че има промяна в начина на комуникация между членовете на Борда през последните месеци и предходните години, независимо от обратните твърдения. Твърдя, че начинът на свикване на заседания е един и същи първо, защото до скоро бяхме приятели, колеги и не сме обличали в официална форма общуването си, което очевидно сега ще се промени. Още повече, че заради ангажираността на членовете този подход е изключително работещ, защото операциите на някои от членовете приключват по-късно и по различно време, а нещата се обсъждат, когато се видим и когато протоколът се изработва последващо и се подписва“, каза директорът на болницата.

Кой взима решенията в болницата

По повод решенията в тези 14 протокола проф. Богов заяви, че доц. Оскар е участвал в тяхното взимане. „Те са изключително във връзка с COVID-ситуацията – преструктуриране на „Александровска“ болница, образуване на COVID-отделение и деситуиране на клиники на различни места, така че да не прекъсва работата на клиниките, които се занимават с пациенти без COVID. Едно от заседанията, например касаеше точно неговата клиника, защото тя отиде в Стоматологичния факултет, заедно с Клиниката по пластична хирургия. Друг протокол касае промяна в ценоразписа на прегледите и от различни клиники, включително от офталмологичната. Освен решенията, наложени от COVID-кризата на тези заседания не са вземани решения, различни от тези, които са вземани години наред – за закупуване на лекарства, консумативи, за осигуряване на охрана. В едно от заседанията е гласуван и годишния финансов отчет за 2020 г., изготвен от външен одитор, одобрен от МЗ.

Твърденията на доц. Оскар, че не познава финансовото състояние на болницата не е вярно по две причини – първо, защото тези неразплатени не са натрупани за три месеца, не са дори и за тази година, за която той твърди, че няма никаква информация. Като член на Съвета на директорите той би следвало да е наясно с тези факти.

Второ при подготовката си за конкурса за нов Съвет на директорите той е имал правото и възможността да поиска информация за състоянието на болницата (както е разписано и в заповедта на Министъра на здравеопазването). Дори да приемем, че отношенията ни са били обтегнати и преди това, а доц. Оскар е бил изолиран и държан в неведение за всичко, което се случва в болницата – то той е имал възможността да поиска официално тези данни, чрез депозирано в деловодството писмо и да я получи, което не се е случило. Иска ми се да допълня, че ако беше се запознал с тези данни – нямаше да твърди, че положението на болницата се е влошило рязко през последната година, шест месеца, от които я ръководя аз.

Всеки проблем може да бъде разрешен, ако участниците в него имат воля за това и говорят, за да го решат. За съжаление ситуацията при нас излезе доста извън добрия тон и желанието за решаване на проблемите. Дано успеем да се върнем към тях за доброто на болницата и работещите в нея“, заяви проф. Богов.

Доц. Оскар обаче беше категоричен, че до вчера не е виждал доклада на независимия одитор за изминалата финансова година. „Вчера, запознавайки се с доклада на независимия одитор, например, бях изумен да видя, че одита е приет на 5 април и е одобрен от Съвета на директорите. Аз за първи път вчера го видях този одит. Проф. Богов твърди, че се виждаме постоянно в болницата и съм запознат, но само по себе си това е несъстоятелно. Уставът на болницата много ясно определя как се провеждат заседанията на Съвета на директорите – с предварително изпратен дневен ред и материали. Това, което ме притесни е неговото отношение към Съвета на директорите – че ние сме проформа орган, който само трябва да одобрява решенията. Не става! Има Закон за лечебните заведения, Търговски закон, които ясно регламентират как се управлява лечебно заведение като Александровска болница – от Съвет на директорите, съставен от трима равнопоставени представители, които се събират регулярно, взимаме решения, след като сме се запознали с необходимите материали и възлагаме на изпълнителния директор съответните задачи. Основно задължение на Съвета на директорите е да разработва годишната финансова рамка, да съблюдава разходите на болницата и да обсъди и да одобри годишния финансов отчет. Такива неща ние въобще не сме осъществявали през последната близо една година, от както проф. Ангелов встъпи в длъжност здравен министър“, заяви доц. Оскар.

„За мен това са много сериозни нарушения и няма как като представител на държавата да не сигнализирам, че интересът на държавата и интересът на болницата не е защитен. Практически нямам представа какво се случва. Мога да приема сегашния едноличен начин на управление, но не мога да приема да ми бъдат представени протоколи за подпис, без никаква аргументация. Как да си сложа подписа под нещо, което не знам какво представлява. Не може и аз, като представител на държавата, да научавам за назначаването на зам.-директор по лечебната дейност от сайта на болницата. С две ръце подкрепям проф. Станимиров, когото много уважавам, но не може да научавам така. Проф. Буланов, който е председател на Съвета на директорите, също каза, че е научил по този начин. Това са много сериозни пропуски в управлението на болницата, които са в основата на това за тази почти една година, болницата да катастрофира“, каза още той. 

Дълговете

Доц. Оскар е категоричен, че за последната финансова година (2020 г.) задълженията на УМБАЛ „Александровска“ са се увеличили с близо с 6 млн. лв., а просрочията са се увеличили с близо 3 млн. лв., тъй като това показват годишния доклад.

„Ние работим при военно-полеви условия. COVID е причина, но например проф. Балтов казва, че в условията на пандемия, УМБАЛСМ „Пирогов“ е на печалба. Ние като лекари сме ангажирани също с това. Като председател на организацията на евреите „Шалом“ също. Солидарни сме в борбата с COVID, но не може вирусът да ни е оправдание за всичко. Нашата организация една година си провеждахме заседанията онлайн, но всяко заседание се предхожда от дневен ред и материали. Бил съм три години член на Съвета на директорите на „Александровска“. Винаги сме се събирали, а когато не е било възможно сме обсъждали по телефона, запознавали сме се с материалите и най-малкото, когато се подготвят проекторешенията, винаги са ни били изпращани и са ни давали колкото ни е необходимо време, за да се запознаем с тях и чак тогава да ги подпишем. А сега – 14 протокола със задна дата“, каза той.

По отношение на дълговете това е дума срещу дума, каза проф. Богов. „През октомври месец 2020 г., когато встъпих в длъжност изпълнителен директор, задълженията към доставчиците бяха 43 175 457 лв. Към дата на първия сигнал от доц. Оскар или иначе казано до края на март, тези задължения са 40 003 155 лв. – това са актуалните цифри. Извън тези трайни задължения, болницата има и много текущи, в които всеки месец влизат задълженията за заплати и осигуровки на служителите, парите за капиталовите разходи, предоставени от МЗ и неизползвани до сега – това са над 11 млн. лв., амортизационни разходи, разходите за неизползвани отпуски и т. н. Реално дължимите суми са задълженията към доставчиците.

Като компенсация за усилията по време на епидемията, НЗОК финансира дейността на част от големите болници на 100%, което заедно с допълнителните средства, отпуснати от страна на МЗ позволи да бъдат разплатени голяма част от старите задължения на лечебното заведение.  А това, ведно с намаляване на част от обичайните разходи заради намаления брой пациенти, извън COVID доведе и до възможността да се намали общия размер на неразплатените ни задължения.“, категоричен беше изпълнителният директор.

Той допълни, че доц. Оскар има право да не подпише решенията, но всички взети решения са легитимни, защото са подписани от другите двама членове на Съвета.

„Следващият борд ще бъде свикван с предварителни покани, по надлежния ред. Но това ще е от сега, а досега години назад не е имало проблем с начина на свикване и работа на Съвета на директорите.“, каза още проф. Богов.

„Първото нещо, което трябва да се направи е одит към днешна дата. Трябва да знаем какво е състоянието на болницата. Когато се явих на конкурс за представител на държавата в Борда на директорите в Министерството ми обърнаха внимание, че болницата е в катастрофално състояние, пред декапитализация. Тогава ме попитаха как мога да допринеса за излизането на Александровска от това състояние и дадох пример с Клиниката по очни болести, която ръководя. В рамките на две години я превърнахме от най-губеща в една от най-печелившите клиники. От 350 000 лв. годишна загуба за клиниката, сега сме всеки месец, включително и в условия на COVID, сме на печалба. Това трябва да се случи и в болницата. Първо трябва да направим одит за актуалната ситуация и след това клиника по клиника, с огромните усилия на персонала, трябва да се опитаме да я спасим“, категоричен беше доц. Оскар.

До края на седмицата се предполага, че ще има резултат от проверките, които ще покажат каква е истината за финансовото състояние на университетската болница.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1Q%U

СЗОК 19.05.2021 16:21:49

Крайно време е министърът да обърне внимание какво става в Националната кардиологична болница. Там е назначен един човек на Жени Начева и неговите заместници. Златанов е личен приятел с него и може би няма да бъде сменен въпреки че хората са възмутени че този човек освен да маха хора които са се явили на конкурс и са останали на второ място. Човек който не разбира нищо.

Гост 19.05.2021 13:34:15

Хаххаа, другарят Богов най-нагло се изказа преди месец как личните лекари били абдикирали от имунизациите (което не е вярно и не е негова работа за такива оценки ) ,а чичката я как силно не е абдикирал във финансовите злоупотреби. Айде сега и двамцата с другаря Ангелов мажоретката на ГЕРБерокомунизсите да оглавят затворническия лазарет към ЦСЗ. Щото бай Ставри е залинял без нови к...чки

Гост 19.05.2021 18:09:05

Я първо си сменете вашата вечна Амбър - Киров!


Всичко за коронавируса
Още новини
Пет приоритета са заложени в Националния план за сърдечносъдово здраве
22.04.2024 12:18:01

Пет приоритета са заложени в Националния план за сърдечносъдово здраве

С 8-10 години по-кратко живее българския мъж от средно европейския, при жените това е с 6-8 годин ...

Безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест и увеличена простата в УМБАЛ
22.04.2024 11:42:01

Безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест и увеличена простата в УМБАЛ "Пълмед"

Екипът на Отделението по урология в университетски медицински комплекс "Пълмед“ обявява пре ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...