!
Неделя, 25 Февруари 2024
16
септ
32
 

НС на БЛС:

Концепцията за нов здравен модел е абсолютно неприемлива за съсловието и вредна за обществото

Председателите на 28 районни колегии на Лекарския съюз категорично подкрепиха становището на УС на БЛС

Понеделник, 16 Септември 2019 | 14:29:27
32

Демонополизацията на НЗОК във вида, предложен от министър Кирил Ананиев, ще доведе до нови дисбаланси в системата. Това се казва в позицията на Националният съвет на БЛС относно концепцията за нов здравен модел. Председателите на 28 районни колегии на

Демонополизацията на НЗОК във вида, предложен от министър Кирил Ананиев, ще доведе до нови дисбаланси в системата. Това се казва в позицията на Националният съвет на БЛС относно концепцията за нов здравен модел. Председателите на 28 районни колегии на Лекарския съюз категорично подкрепиха становището на УС на БЛС, публикувано на сайта на съсловната организация на 18 юли и обявиха концепцията на министър Ананиев за нов здравен модел за абсолютно неприемлива за съсловието и вредна за обществото.

Припомняме пълния текст на становището на УС на БЛС:

На 15.07.2019 г. в Зала 3 на НДК министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи концепция за Нов здравен модел, предвиждащ частни застрахователни фондове да се конкурират със здравната каса за основния пакет на лечение, който се покрива от задължителната здравноосигурителна вноска, която е в размер на 8%. Увеличение не се предвижда. Предвижда се обаче, всеки човек да може да избира къде да отиват тези 8 % - в Касата или в частен фонд. Ако даден пациент не е направил избор, то той или ще остава в НЗОК или ще бъде разпределен в някой от здравните фондове. Условието, за да бъде лицензиран даден фонд, е той да набере минимум 500 хил. осигурени лица.

БЛС приветства опитите за реформа от страна на здравното министерство, като намира, че те са необходими и закъснели. В концепцията, представена от министъра на здравеопазването, обаче липсват реални разчети, липсват прогнози, липсва оценка на риска, липсва оценка на въздействието. БЛС е силно обезпокоен от предложената концепция за Нов здравен модел. Причините:

  1. Концепцията, представена от здравния министър, предвижда да се оперира със същите средства, с които разполага в момента системата у нас, предлагайки обаче те да се разпределят между няколко платци. БЛС очакваше концепцията на здравното ведомство да надгради съществуващия модел, създавайки условия за реална конкуренция.
  2. Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лечението му. Неоспоримо предимство на здравната система у нас е бързият и лесен достъп на пациентите до здравни грижи – предимство, което предложената концепция отнема безалтернативно.
  3. БЛС категорично се противопоставя на опитите съсловната организация да бъде извадена от процесите на формиране и договаряне на здравни политики у нас.
  4. БЛС е категоричен, че ако предложената концепция влезе в сила, основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат гарантирани на доставчиците на медицински услуги. Съсловната организация остро възразява срещу идеята отделни лекари – общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници да се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове.
  5. Предлаганата концепция на Нов модел на здравеопазване няма да реши основните проблеми свързани с кадровия дефицит и неравномерното разпределение на здравни услуги в страната, които категорично са приоритет на държавата.
  6. В предложението на МЗ отново не се обръща внимание и не се предлага решение на проблема с големия брой неосигурени пациенти.

Не на последно място, БЛС смята, че демонополизация на НЗОК чрез разпределяне на равни вноски от обществения ресурс между отделните платци за всеки записан здравноосигурен гражданин, без прилагане на механизъм за изравняване на риска, няма да създаде равнопоставеност и конкуренция, а ще доведе до нови дисбаланси в системата.

БЛС предлага преди всякакви опити за промяна в модела на здравното осигуряване да бъде направено следното:

  1. Въвеждане на Национална здравна информационна система, въвеждане на действащо електронно досие на пациента.
  2. Реално остойностяване на всички медицински дейности, остойностяване на лекарския и на специалистите по здравни грижи труд.
  3. Дефиниране на основен пакет от медицински дейности, който е възможно реално да бъде финансиран и обезпечен от здравна вноска в размер на 8%.
  4. Надграждане на задължителното осигуряване, гарантиращо основния пакет с дефиниране на дейности в допълнителен, които да бъдат заплащани от доброволни фондове и застрахователи.

БЛС е категоричен, че е недопустимо управляващите да си играят по този начин с нервите на изпълнителите на медицинска помощ. Недопустимо е да се говори за качество на медицинските услуги без да се повишават цените, без да се увеличава вноската, без да се свива основният пакет, без да се заплаща цялата извършена вече дейност и всичко това да бъде за сметка на лекарите и специалистите по здравни грижи. С това българските лекари не са съгласни и питат: Българският лекар, медицинските специалисти и пациентите ли са виновни за неблагополучията в здравната система?Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uQx$

Лекар 18.09.2019 18:56:52

Браво ,Колеги. 0тстоявайте правата на униженият от мизерното заплащане на Български Лекар. Браво. Слушайте повече обратната информация от редовите лекари. Те са истинският Коректив. Поклон пред Всички Достойни Лекари на България !

any 17.09.2019 08:59:04

"Съсловната организация остро възразява срещу идеята отделни лекари – общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници да се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове." Ето тук е ключа за бараката- казионната организация става излишна, каквато е отдавна и сама го признава.

Гост 17.09.2019 16:15:07

И зашо трябва да се договарят лекарите.Да се договарят пациентите.Колко ще им възстанови комунистическият фонд от платеното кеш в кабинета или болницата.Защо се приема за даденост,че ще сключваме договори с десетки фалшиви фондове и ще чакаме с месеци да ни платят по техните фалшиви цени ,а може и да не ни платят.

Гост 17.09.2019 22:48:45

Защото кадрите на ДС решават все още след почти 30 години след соц. преврата на 10-ти. Българските лекари, мед. сестри и пациенти, които имаха волята сами да си изберат "спасението" от ДС и направиха личен избор да са в предимно западноевропейски застрахователни фондове, различни от измислените за наши "другарЕ" виртуални български такива.

ямх 16.09.2019 21:38:08

БЛС, предлага: 1,2,3,4 ... БЛС, нищо не предлага, а се излага !!! Електронно досие и ннформационна система са съвкупност от здравната система необходими за функционирането и. Реално остойностяване на медицинските дейности, не могат да се случат в парламента където се приема бюджета на касата, а се случват при застрахователя. Дефиниране на основния пакет- с тези финансови средства, могат да се обезпечат само спешните случаи, но за целта трябва да има закон за спешната помощ касаещ само здравно осигурените лица, както и изпълнителите на спешна мед. помощ. Допълнително е необходим закон за неосигурените, който гарантира какво се случва при тях в условия на спешност, доболнична и болнична помощ, много близък до щатското здравеопазване с държавно финансиране на социалнослабите слоеве. Надграждането е ясно, като модел, услуги и всичко останало . ПС: БЛС не знаят какво искат, първо отричат застрахователните фондове, после търсят остойностяване и накрая стигат пак до застрахователните фондове . Това е несериозно .

Гледайте преди да пишете 16.09.2019 19:48:20

Гост 16.09.2019 19:11:20 Предаването е на репортера Васил Иванов по Нова телевизия за инвазивния кардиолог в МБАЛ-Пазарджик - д-р Петър Лазов, - https://nova.bg/news/view/2019/09/15/262738/ Медикът работи в областната болница в Пазарджик На фона на протестите на медицинските специалисти заради ниското заплащане, оказва се, че кардиолог в областната болница в Пазарджик е получил заплата от 57 000 лева за януари. За последващите месеци възнаграждението му също е приблизително такова. Това показа разследване на Васил Иванов за „Неделята на NOVA”. Д-р Петър Лазов е един от тримата инвазивни кардиолози в лечебното заведение. Той поставя стентове по безкръвен метод на хора със сърдечни проблеми. Заплащането за този труд навсякъде в страната е между 4000 и 8000 лева, дори в частните болници. Някои от светилата в сърдечната хирургия получават и по 12 000 лева. Здравната каса заплаща на болниците 4 500 лева за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я извършва. Според източници на NOVA в случая в Пазарджик директорът на болницата дава на д-р Лазов близо 50%. Така той получава по около 2 000 лева за 30-минутната интервенция. Същевременно получихме информация, че д-р Лазов, за да взема още повече пари, извършва процедурата буквално на „конвейр“ и вижда нужда от поставяне на стент на всеки пациент, дошъл на преглед при него. Слагал стентове и на напълно здрави хора, като ги заблуждавал, че имат стеснение на кръвоносен съд в сърцето. Екипът на „Неделята на NOVA” реши да проверим наистина ли е така и напави експеримент. Сдоби се с коронарография на подставен, напълно здрав човек. Коронарографията е изследване, при което в кръвта се поставя цветно вещество и след това с апарат се прави видеозапис на кръвоносните съдове на сърцето и се вижда дали някъде има стеснение и дали има нужда от поставянето на стент. Показахме коронарографията на няколко водещи специалисти от столични болници и те бяха категорични, че в сърцето на „пациента” няма стеснение на нито един кръвоносен съд. За всеки случай, за да сме абсолютно сигурни, показахме изследването и на светилото в кардиологията и кардиохирургията у нас – проф. Генчо Начев, директор на кардиологична болница „Св. Екатерина“. Той потвърди, че проблеми със съдовете в сърцето на човека няма. След това „пациентът” отиде на преглед при д-р Лазов. В частния му кабинет, където той също преглежда срещу заплащане, със скрита камера отиде и жена от екипа ни, която се представи за съпруга на подставеното лице. Виждайки коронарографията, медикът заявява, че на мъжа трябва да се постави стент на дясната артерия. Вече пред камера д-р Лазов заяви, че не помни колко пари е получил от пазарджишката болница. Как реагира директорът на лечебното заведение д-р Васил Вълчев на разкритията на NOVA и защо под ръководството му се извършват показаните безобразия ? Всичко това ще видите в продължението на разследването в „Неделята на NOVA” на 22 септември.

Гост 16.09.2019 20:01:33

А ти гледай къде постваш и дали постваното ти отговаря на статията под която постващ. Или си поредния циклостилен трол жаден за внимание ?

Лекар 18.09.2019 19:59:47

Защо, не отговаря ли на истината? Известно е, че тези специалисти получават огромни дори за Западна Европа заплати.

БЛС-Въоръжено Крило 16.09.2019 19:15:49

Неоспоримо предимство на здравната система у нас е бързият и лесен достъп на пациентите до здравни грижи Егати просташката логика на управляващите овчедушния съюз Лесният достъп е правото на всеки цървул да вика отвън Аре докога ще чакам бе ,вместо да си запише час за преглед и да не изнудва лекаря да бърза да прегледа тълпата пролетарски мародери напъващи отвън. Къде в нормалния свят има толкова изпуснат и нерегулиран прием като в България и къде освен в Африка лекарят преглежда 30-40 души дневно и това въобще прегледи ли са .И на всичко отгоре и незаплатени от НЗОК , а са на цена левче -три смешна потребителска такса. И топва било достойнство ?WTF

Гост 17.09.2019 09:37:21

Дебелака се завърна от чужбина и започна да хейти !!№

БЛС-Въоръжено Крило 18.09.2019 12:09:56

Единственият дебел ,който идва за теб от чужбина е КЕШОВОТО ПЛАЩАНЕ. Много ще те боли отзад .... при портфейла.

Гост 18.09.2019 08:50:20

Дебелакът си ти червендалестия комунист злобеещ срещу текстове от които ти треперят кирливите крака. Личи си по неграмотното ти писание, където пълният член е само от съседа за жена ти.

До Гост 23.09.2019 16:45:41

А-ха-ха-ха! ВЪОРЪЖЕНОТО КРИЛЦЕ явно е записало МЕДИЦИНА, от РАБФАГ,? Толкова злоба и омраза към пациентите, може ли?! Абе, Аланкоолу! Нали и този пролетариат работи и той, бе? Ти какво си мислиш? Само ти работиш, така ли? Че кой ти дава хляба - пациентите. Ако твоето не са прегледи, на редица и то светила в медицината - са. По колко души на ден мислиш преглеждат другите? Само ти работиш - да не дава Господ да съм ти пациент! Хейтър доктор не може да бъде..

Godt 23.09.2019 06:31:05

О то много дебелаци имало тук бре ! Тук мирише на организираща се престъпност а не на морални лекарски коментари ! ГДБОП трябва да надзърне и тук !

Гост 17.09.2019 16:16:13

Ама висиш пред кабинета му като сопол.

?! 23.09.2019 16:50:45

Аз вися пред кабинета, пред пекарната ми висиш ти, за да си купиш вкусен и топъл хляб. После висиш на опашка в МЕТРО, с пълна количка продукти, закупени с парите, които си изкарал от това, че си преглеждал такива, като мен. Ти за какво мислиш получаваш пари?

Гост 16.09.2019 18:53:44

Киро БюджетарО е пътник. Пак ще се виси по кръстовищата да се търси нов здравен министър.

Гост 16.09.2019 15:51:52

В предложение № 4 най-ясно проличава безсмислието на предложенията направени от БЛС - от една страна се иска равна конкуренция , от друга фондове които да надграждат и да финансират само допълнителен пакет с остатък от вноската .

Компетентен 16.09.2019 16:48:39

Отново се поставя колата преди коня, защото конкуренция има само между отделните изпълнители на медицинска помощ /и това е лекарското съсловие/, докато доставчиците или закупчиците на медицински услуги /това трябва да бъдат "платците от частните фондове"/ само ще се опитват да подбиват цените на тези услуги и ще бъдат винаги в картелни отношения.

Гост 16.09.2019 17:12:11

за съжаление , поради нищоправене има огромно поле за конкуренция между здравните фондове , защото ако ефективността на финансиращите здравната система е под 50% , КПД може да сдтане повече - НЗОК е охлюв на писта за F1

Гост 16.09.2019 17:08:57

най- важно е да се спрат течовете , за да се качи заплащането - цените по- ниски от сегашните не могат да станат

УНГ 16.09.2019 18:43:30

Най-важното е внедрените агенти на ДАНС в болниците с държавно участие, да си вършат качествено работата, за да се спрат кражбите от ненаситните директори, управители и бордове.

Гост 16.09.2019 15:47:05

по . 5т - той няма да реши и климатичните промени ................. а кадровия дефицит зависи именно от доброто управление и достатъчния ресурс , ресурсът няма как да е достатъчен без реформа и още средства , но чак след това

Гост 16.09.2019 15:43:16

по 4т. - доколкото ми е известно сегашният модел слагаше тавани , на такси , прегледи , които са на смешно ниски цени ........... редно е БЛС който не можа да издейства остойностяване до ден днешен , да не взема отношение

999 17.09.2019 07:54:59

Стига с тази тъпотия за остойностяването. Няма такова понятие. Има цена на труда за наетите на трудов договор и тя е записана там. При това двете страни са се подписали. Хайде сега, напиши си цената, за да не създаваш излишно напрежение.

БЛС-Въоръжено Крило 18.09.2019 12:15:45

Абе идиоте. Работещите в извънболничната сфера (4000 лични лекари и 4000 тесни специалисти) не са наемни работници и не подписват трудов договор. Това са частни здравни заведения ,които подписват договори като подизпълнители на НЗОК за определени медицински дейности ,не всичко. И могат и да не подписват НРД и да работят изцяло по свободни цени. И имено това им е грешката -че се наемат да работят за обществото за унизителни цени вместо ти ватника да плащаш реално здравеопазването си. Но и това ще дойде с вашата наглост да не оценявате реверанса ,който прави българския лекар.

КРИЛЦЕ! 23.09.2019 16:47:56

МНОГО СИ НЕГРАМОТНО,БЕ! ВЪВ ВСЕКИ СМИСЪЛ НА ДУМАТА. САМО ОТ РАБФАГ СИ СЕ ПРЪКНАЛ. ДРУГО ОБЯСНЕНИЕ НЯМА!

Гост 17.09.2019 16:18:43

Ами да ти кажа-цената на прегледа ми е 40 лв,а фонда иска да ми плаща 25.Да го духа фонда,за да няма напрежение.

999 18.09.2019 07:41:09

Разбрах, ти си поредният страхливец, който не можа да каже колко иска за труда си, но винаги друг му е виновен.

Гост 16.09.2019 15:39:26

по 3т. - точка 1 и 2 показват , че наистина БЛС няма място при създаването на новия модел

Гост 16.09.2019 15:37:30

по 2т. - изборът за лечение и сега е жестоко ограничен - например в малките населени места нямат избора на столичани ...................... ако реформирането върви добре , всеки изпълнител на мед . помощ ще може да работи с всеки фонд , ако не върви добре слабите играчи просто ще изчезнат . Бързият достъп който го няма никъде по света е крайно време да се въведе в нормални граници за да се повиши качеството .

Гост 16.09.2019 15:31:39

по 1т. - няма как да се надгражда сегашният престъпен модел и да се очаква реална конкуренция . Конкуренцията за да е реална , трябва всички да се стремят към един и същ ресурс . ДАЛИ ЩЕ Е ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО- МАЛКО Е ДРУГА ТЕМА .


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 400 гимназисти с интерес към МУ – Пловдив в Деня на кандидат-студента
24.02.2024 14:49:22

Над 400 гимназисти с интерес към МУ – Пловдив в Деня на кандидат-студента

Повече от 300 гимназисти, някои от които придружавани от родителите си и от преподаватели по биол ...

В Англия облекчават достъпа до лекарства за 7 заболявания директно в аптеките без рецепта
24.02.2024 12:35:06

В Англия облекчават достъпа до лекарства за 7 заболявания директно в аптеките без рецепта

Над 10 200 аптеки в Англия вече предлагат новата усъвършенствана услуга на Националната здравна с ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...