!
Неделя, 19 Май 2024
28
ян
1
 

Д-р Скендер Сила:

Коронавирусът ни напомни, че никоя държава не е защитена от разпространение на инфекциозни заболявания

Вторник, 28 Януари 2020 | 16:01:42 Елена Цветкова
1

Интервю за Портал на пациента и Zdrave.net  с д-р Скендер Сила, Представител на Световната

Интервю за Портал на пациента и Zdrave.net  с д-р Скендер Сила, Представител на Световната здравна организация в България

Какъв е рискът новият коронавирус 2019-nCoV да бъде внесен в България?

България е член на Европейския съюз и за държавите от ЕС/ЕИП съществува риск от внасяне на вируса. Към 27 януари Франция потвърди за наличие на трима заболели от 2019-nCoV. СЗО оценява риска като много висок в Китай, висок на регионално ниво и висок на глобално ниво.

Ние, в Регионалния офис на СЗО за Европа, влагаме цялата си  експертиза и енергия, за да подкрепим европейските държави, включително България, в усилията им в тази посока. Това е в основата на нашата мисия. Първите потвърдени случаи на новия коронавирус в Европа не бяха неочаквани. Те ни напомниха, че поради глобалния характер на пътуванията никоя държава не може да изключи вероятността от разпространение на инфекциозни заболявания. Това означава също, че никоя държава не може да си позволи да отлага въвеждането в действие на всички необходими мерки, за да защити своето население. Това е сред основните й приоритети.

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирусите са семейство вируси, които заразяват животни и хора. Някои човешки коронавируси могат да причинят леки инфекции с подобни на настинка оплаквания, други обаче могат да предизвикат по-тежко боледуване (като Близкоизточния респираторен синдром (MERS) и Тежкия остър респираторен синдром (SARS)). Някои коронавируси, които засягат животните, могат да се предават на хората – т.нар. зоонози.

Вирусът 2019-nCoV е нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран преди това при хората. Разпространението на нови вируси сред населението винаги е свързано с притеснения за общественото здраве, особено ако не са добре известни характеристиките на вируса, как се разпространява сред хората, колко тежки са причинените инфекции и как трябва да се лекуват.

Как се разпространяват коронавирусите?

Човешките коронавируси обикновено се разпространяват по въздушно-капков път (кашлица) и чрез близък личен контакт със заразено лице (докосване, ръкуване).

Какви са симптомите?

Най-чести са респираторните симптоми, включващи повишена температура, кашлица, задух, и други симптоми, подобни на настинка.

Колко тежко е това ново заболяване?

От това, което знаем досега, вирусът може да предизвика както леки грипоподобни симптоми, така и по-сериозно боледуване. Хора, които страдат от определени хронични заболявания, са по-уязвими и при тях инфекцията с вируса може да протече по-тежко. Такива заболявания, за които е съобщено до момента, са хипертония и други сърдечносъдови заболявания, диабет, чернодробни болести и други респираторни заболявания.

Какво трябва да направят другите държави, за да защитят своите граждани?

Нормално е да се очаква, че във всяка държава може да влязат хора, заболели от вируса. В момента всички държави трябва да са подготвени да приложат мерки за ограничаване на разпространението на 2019-nCoV, включващи активен контрол и наблюдение, ранно откриване, карантина и контрол на заразените, проследяване на контактите им и предотвратяване на по-нататъшно разпространение на вируса, както и да споделят цялата налична информация и данни със СЗО.

Държавите трябва да обърнат особено внимание на ограничаване на инфекцията сред населението, превенция на вторичното предаване и трансграничното разпространение на вируса, както и на приноса си към глобалните ответни действия и мерки чрез мултисекторна комуникация и сътрудничество и активно участие в дейностите за разширяване на познанията за вируса и заболяването, както и за напредъка на изследванията в тази област.

Какви са препоръките на СЗО към широката общественост?

Стандартните препоръки на СЗО към обществеността за намаляване на риска от заразяване и предаване на редица заболявания включват спазване на правилата за лична хигиена и безопасно приготвяне на храната:

- Ръцете да се измиват със сапун и вода или гел на спиртна основа;

- Устата и носът да се покриват с хирургична маска или кърпа, а при кашляне или кихане да се покриват с ръкав или сгънат лакът;

- Да се избягва незащитен близък контакт с човек, който има симптоми, наподобяващи настинка или грип, и да се търси медицинска помощ при появата на симптоми като повишена температура, кашлица и затруднено дишане;

- При посещаване на пазари, на които се продават живи животни, да се избягва директен контакт с живи животни и повърхност в контакт с животни без използване на предпазни средства;

- Храната и особено месото да се подлагат на подходяща топлинна обработка.

Защо СЗО не препоръчва ограничаване на пътуванията?

Въпреки че на пръв поглед ограничаване на движението може да изглежда като правилната мярка, СЗО принципно не го препоръчва, защото то причинява социална изолация и изисква интензивна употреба на ресурси. Разходите обикновено надхвърлят потенциалните ползи и, освен при специални обстоятелства, ние препоръчваме държавите да концентрират вниманието си върху други мерки за реакция.

Може ли да коментирате съобщението на правителството за блокирането на Ухан и други градове? Това ефективно ли е? СЗО одобрява ли тази стратегия?

Според генералния директор на СЗО д-р Тедрос, „Ролята на СЗО е да предоставя целесъобразни и базирани на науката ръководни указания и препоръки относно общественото здраве на страни, общности и отделни лица. Китай е суверенна държава и има право независимо да предприема мерки, за които счита, че са в неин интерес и в интерес на нейния народ. Китай предприе мерки, които счита, че ще бъдат ефективни. Надяваме се, че те наистина ще са ефективни и бързо ще дадат резултат.“

Защо СЗО не обяви заразата с 2019-nCoV за "извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб"?

Генералният директор на СЗО свика извънредна комисия за новия коронавирус съгласно Международните здравни правила. Комисията е имала две заседания миналата седмица.

Генералният директор на СЗО реши да не обяви извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб, тъй като заразата с вируса представлява извънредна ситуация в Китай, но все още няма извънредна ситуация, заплашваща общественото здраве в международен план.

Това не означава, че СЗО не отчита изключителната сериозност на това събитие. Ние сме наясно с това – денонощно работим в Китай, както и на регионално и на глобално ниво, за да попълним празнотите в нашите знания възможно най-бързо и оказваме подкрепа на страните в усилията им да се подготвят и да реагират в тази ситуация.

Генералният директор поясни, че има готовност веднага да свика извънредната комисия отново, когато се наложи.

Какви са приоритетно препоръките на СЗО за ограничаване на разпространението на новия вирус и неговото въздействие в международен мащаб?

СЗО отправя следните препоръки за намаляване на риска от международно разпространение на новия вирус:

 1. 1.       Ограничаване на предаването на вируса от човек на човек и по-конкретно:
 • Редуциране на вторничните инфекции сред хората в близък контакт със заразени и здравните работници;
 • Предотвратяване на събития, при които има риск от бързо предаване на вируса, и събития, при които има риск от супер бързо разпространение,
 • Предотвратяване на по-нататъшното разпространение в международен мащаб.
 1. 2.       Редуциране на риска от предаване на вируса от животно на човек, което означава идентифициране на животински източници на зараза и ограничаване на експозицията.
 2. 3.       Ранно идентифициране, карантина и полагане на грижи за пациентите:
 • Предоставяне на държавите на необходимата помощ за откриване, поставяне под карантина и грижи за инфектирани пациенти;
 • Предоставяне на оптимизирани грижи.
 1. 4.       Адресиране на неизвестните: клинична тежест, възможности за лечение, епидемиологични проучвания, диагностика, терапия и ваксини.
 2. 5.       Комуникиране на изключително важна информация за рискове и събития на всички общности и мерки за борба с дезинформацията.
 3. 6.       Минимизиране на социално-икономическото въздействие посредством мултисекторни партньорства.

 Съвети относно въздушния транспорт

Преди заминаване:

 • Избягвайте да пътувате, ако имате повишена температура или кашлица
 • Ако имате повишена температура, кашлица или дишате трудно, потърсете медицинска помощ и съобщете на лекаря къде сте пътували

По време на полета:

 • Избягвайте близък с лица, които имат повишена температура и кашлица
 • Често почиствайте ръцете с гел на спиртна основа/антибактериален гел или сапун и вода
 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата
 • Когато кашляте или кихате, покривайте устата и носа си със сгънат лакът или с носна кърпа – изхвърлете кърпата веднага след употреба и си измийте ръцете
 • Ако ползвате хирургична маска, уверете се, че покрива устата и носа. След слагане на маската избягвайте повече да я докосвате и я изхвърлете веднага след употреба. След махане на маската винаги си измивайте ръцете.
 • Ако се разболеете по време на път, уведомете екипажа на самолета и потърсете медицинска помощ при първа възможност.
 • Съобщете на лекаря къде сте пътували.
 • Ако имате повишена температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ при първа възможност и съобщете на лекаря маршрута, по който сте пътували.
 • Избягвайте плюене.


Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hZXw

ТЪПАНАРИ 28.01.2020 22:23:07

Стига ст дрънкали глупости


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...