!
Понеделник, 22 Юли 2024
16
апр
1
 

Поглед към миналото:

Коя е д-р Джун Харт-Алмейда - откривателката на коронавирусите

Четвъртък, 16 Април 2020 | 13:11:24
1

Шотландката Джун Харт - Алмейда е жената, идентифицирала първия коронавирус, припомня BBC в предаване, посветено на вирусоложката, на която светът дължи това откритие. През 1964 г. д-р Алмейда е работила в лабораторията на Болница "Сейнт Томас"

Шотландката Джун Харт - Алмейда е жената, идентифицирала първия коронавирус, припомня BBC в предаване, посветено на вирусоложката, на която светът дължи това откритие.

През 1964 г. д-р Алмейда е работила в лабораторията на Болница "Сейнт Томас" в Лондон. Любопитна подробност е, че точно в „Сейнт Томас“ преди дни остана на лечение от COVID-19 Борис Джонсън.

За академичната общност семейството на короваивирусите от години е предмет на интерес – както на вирусолози и епидемиолози, така и на клиницистите, които лекуват пациенти с инфекциозни болести.

Първооткривателката им Джун Харт се ражда през 1930 година в Глазгоу. Израства в столицата на Шотландия, но напуска училище едва на 16-годишна възраст. Успява обаче да си намери работа като лаборант по хистопатология в Кралската болница в Глазгоу. След няколко години заминава за Лондон, завършва образованието си и се омъжва за венецуелския художник Енрике Алмейда. Бързо след това младата двойка, заедно с малката им дъщеря се местят в Канада.

Биографът Джордж Уинтър твърди, че в Института за ракови заболявания в Онтарио д-р Алмейда развива изключителни умения за работа с електронен микроскоп. Тя изобретила метод, чрез който вирусите се визуализира по-добре, като използвала антитела, за да постигне агрегацията им.

Талантът й не останал не забелязан. През 1964 г. група изследователи от Великобритания я молят да се върне обратно в страната, за да продължи работата си в "Сейнт Томас“. Там д-р Алмейда започва съвместна работа д-р Дейвид Тарел, който ръководи изследвания в „отделението за обикновени настинка в Солсбъри“.

Пак според биографа Джордж Уинтър д-р Тарел изучавал съдържанието на лаважи от носовете на доброволци. Той и екипът му открили, че те в тази среда се развиват много вируси, които причиняват настинка, но това не важи за всички вируси.

Годината била 1960. По-специално внимание у д-р Тарел предизвикал „екземпляр B814“ - пробата била взета от носа на ученик в пансион в Съри. Ученият установил, че B814 може да предаде симптомите на обикновена настинка на доброволците, но така и не успявал да отгледа клетъчна култура. Въпреки това, вирусът продължил да се развива в организма на хората. Тогава професорът си задал въпроса дали B814 може да се види под електронен микроскоп.

Той изпратил проби на д-р Джун Алмейда. Под своя микроскоп тя визуализирала вирусни частици в тях и ги определила като подобни грипни вируси, но не съвсем същите. Така шотландката открила първия човешки коронавирус. Вирусоложката вече имала натрупан опит, защото била наблюдавала подобни частици по време на изследвания за хепатит при мишки и инфекциозен бронхит при птици. Първият й доклад обаче бил отхвърлен, тъй като според комисията, снимките на новия вирус били просто едни нискокачествени снимки на обикновен грипен вирус.

През 1965 г. авторитетното научно списание British Medica Journal за първи път публикува на страниците си материал за откритието. Първите снимки на вируса са публикувани в списанието за обща вирусология две години по-късно. Д-р Тайрел и д-р Алмейда, заедно с проф. Тони Уотърсън, директорът на "Сейнт Томас", нарекли откритието си „коронавирус“ заради короната или ореола, който заобикалял образа на самия вирус.

Д-р Алмейда работи години в Медицинското училище в Лондон, където получава докторската си степен. Кариерата й приключва в Института на Уелкъм, където успява да регистрира няколко патента в областта на вирусните изображения.

След като го напуска вирусоложката става учител по йога, но през 80-те години отново се връща към специалността си и помага да се направи нова снимка на вируса на ХИВ. Д-р Джун Алмейда умира през 2007 г. на 77-годишна възраст. Днес, 13 години след смъртта й, човечеството се сблъсква с най-новия представител на семейството коронавирус – SARS-CoV-2, който ,за жалост, стана причина за тежка пандемия от болестта COVID-19, засегнала милиони хора по света и отнела над 120 000 човешки живота досега.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bwf8

Гост 16.04.2020 16:24:25

Смъртните случаи са от най-новия представител на семейството коронавирус – SARS-CoV-2 , причиняващ заболяването "China Corona Virus disease 2019" /съкратено China Covid-19 или една от измишльотините на СЗО/ като до днес е засегнала повече от 2 милиона хора по света и отнела над 120 000 човешки живота досега. Варварските племена от жълти туземци с техните управници в нецивилизованата комунистическа държава Китай, трябва да си платят за това.


Всичко за коронавируса
Още новини
Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София
22.07.2024 17:46:20

Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София

Столична лекарска колегия създаде нов фонд “Помощ Пенсиониран лекар”, съобщиха оттам. ...

ПП-ДБ с план срещу демографската криза
22.07.2024 17:16:40

ПП-ДБ с план срещу демографската криза

План за справянето с демографската криза са разработили от ПП-ДБ заедно с екип от експерти. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...