Събота, 08 Август 2020
16
апр
1
 

Поглед към миналото:

Коя е д-р Джун Харт-Алмейда - откривателката на коронавирусите

Четвъртък, 16 Април 2020 | 13:11:24
1

Шотландката Джун Харт - Алмейда е жената, идентифицирала първия коронавирус, припомня BBC в предаване, посветено на вирусоложката, на която светът дължи това откритие. През 1964 г. д-р Алмейда е работила в лабораторията на Болница "Сейнт Томас"

Шотландката Джун Харт - Алмейда е жената, идентифицирала първия коронавирус, припомня BBC в предаване, посветено на вирусоложката, на която светът дължи това откритие.

През 1964 г. д-р Алмейда е работила в лабораторията на Болница "Сейнт Томас" в Лондон. Любопитна подробност е, че точно в „Сейнт Томас“ преди дни остана на лечение от COVID-19 Борис Джонсън.

За академичната общност семейството на короваивирусите от години е предмет на интерес – както на вирусолози и епидемиолози, така и на клиницистите, които лекуват пациенти с инфекциозни болести.

Първооткривателката им Джун Харт се ражда през 1930 година в Глазгоу. Израства в столицата на Шотландия, но напуска училище едва на 16-годишна възраст. Успява обаче да си намери работа като лаборант по хистопатология в Кралската болница в Глазгоу. След няколко години заминава за Лондон, завършва образованието си и се омъжва за венецуелския художник Енрике Алмейда. Бързо след това младата двойка, заедно с малката им дъщеря се местят в Канада.

Биографът Джордж Уинтър твърди, че в Института за ракови заболявания в Онтарио д-р Алмейда развива изключителни умения за работа с електронен микроскоп. Тя изобретила метод, чрез който вирусите се визуализира по-добре, като използвала антитела, за да постигне агрегацията им.

Талантът й не останал не забелязан. През 1964 г. група изследователи от Великобритания я молят да се върне обратно в страната, за да продължи работата си в "Сейнт Томас“. Там д-р Алмейда започва съвместна работа д-р Дейвид Тарел, който ръководи изследвания в „отделението за обикновени настинка в Солсбъри“.

Пак според биографа Джордж Уинтър д-р Тарел изучавал съдържанието на лаважи от носовете на доброволци. Той и екипът му открили, че те в тази среда се развиват много вируси, които причиняват настинка, но това не важи за всички вируси.

Годината била 1960. По-специално внимание у д-р Тарел предизвикал „екземпляр B814“ - пробата била взета от носа на ученик в пансион в Съри. Ученият установил, че B814 може да предаде симптомите на обикновена настинка на доброволците, но така и не успявал да отгледа клетъчна култура. Въпреки това, вирусът продължил да се развива в организма на хората. Тогава професорът си задал въпроса дали B814 може да се види под електронен микроскоп.

Той изпратил проби на д-р Джун Алмейда. Под своя микроскоп тя визуализирала вирусни частици в тях и ги определила като подобни грипни вируси, но не съвсем същите. Така шотландката открила първия човешки коронавирус. Вирусоложката вече имала натрупан опит, защото била наблюдавала подобни частици по време на изследвания за хепатит при мишки и инфекциозен бронхит при птици. Първият й доклад обаче бил отхвърлен, тъй като според комисията, снимките на новия вирус били просто едни нискокачествени снимки на обикновен грипен вирус.

През 1965 г. авторитетното научно списание British Medica Journal за първи път публикува на страниците си материал за откритието. Първите снимки на вируса са публикувани в списанието за обща вирусология две години по-късно. Д-р Тайрел и д-р Алмейда, заедно с проф. Тони Уотърсън, директорът на "Сейнт Томас", нарекли откритието си „коронавирус“ заради короната или ореола, който заобикалял образа на самия вирус.

Д-р Алмейда работи години в Медицинското училище в Лондон, където получава докторската си степен. Кариерата й приключва в Института на Уелкъм, където успява да регистрира няколко патента в областта на вирусните изображения.

След като го напуска вирусоложката става учител по йога, но през 80-те години отново се връща към специалността си и помага да се направи нова снимка на вируса на ХИВ. Д-р Джун Алмейда умира през 2007 г. на 77-годишна възраст. Днес, 13 години след смъртта й, човечеството се сблъсква с най-новия представител на семейството коронавирус – SARS-CoV-2, който ,за жалост, стана причина за тежка пандемия от болестта COVID-19, засегнала милиони хора по света и отнела над 120 000 човешки живота досега.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*@h$

Гост 16.04.2020 16:24:25

Смъртните случаи са от най-новия представител на семейството коронавирус – SARS-CoV-2 , причиняващ заболяването "China Corona Virus disease 2019" /съкратено China Covid-19 или една от измишльотините на СЗО/ като до днес е засегнала повече от 2 милиона хора по света и отнела над 120 000 човешки живота досега. Варварските племена от жълти туземци с техните управници в нецивилизованата комунистическа държава Китай, трябва да си платят за това.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест
08.08.2020 12:51:33

Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест

Служители на Столичния инспекторат ще преминат обучение за действия при внезапен сърдечен арест с ...

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността
08.08.2020 11:19:58

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността

COVID-19 ни показа, че дезинформацията е една от най-големите заплахи за сигурността на нашето вр ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...