!
Неделя, 14 Април 2024
06
февр
24
 

Криза за лични лекари

Д-р Петър Самаров: Натоварването и администрацията са убийствени, а ние искаме просто да работим медицина

Вторник, 06 Февруари 2018 | 10:50:23
24

Броят на общопрактикуващите лекари в България намалява с бързи темпове и съвсем скоро може да има риск пациентите да не успеят да намерят семеен лекар, при който да се запишат. За това предупреди в ефира на btv д-р Петър Самаров от Националното сдружен

Броят на общопрактикуващите лекари в България намалява с бързи темпове и съвсем скоро може да има риск пациентите да не успеят да намерят семеен лекар, при който да се запишат. За това предупреди в ефира на btv д-р Петър Самаров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Заедно с председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров той  коментира случая на онконоболна жена в Русе, която не е могла да намери нов личен лекар след смъртта на досегашния и е трябвало да се обърне за помощ към шефа на местното РЗОК и медиите.

Д-р Самаров изтъкна, че от НСОПЛБ предупреждават за този проблем от години. Той съобщи, че за 17 години са се пенсионирали близо 1000 лични лекари и в момента броят на практикуващите е под 4000. Конкретно за Русе от 140 те са намалели на 104.  Спад има и в броя на джипитата в София – те са намалели от 1000 на 880. „Ние вече нямаме сили. Средната възраст на общопрактикуващите лекари в страната е 59 години“, заяви той.

Един колега на 50 години може да обслужва 2000 човека, един човек на 60 години, който чака своята пенсия, не иска да запише нито един човек, независимо, че има 1000 пациента в неговата листа. Неговият капацитет за деня просто не може да поеме повече и повече“, коментира д-р  Самаров. По думите му след 10 години има риск изобщо да няма при кого да се запишат пациентите.

Най-големият проблем според него е, че в системата на личните лекари няма млади хора, а сега практикуващите са обезверени. „Натоварването е убийствено, администрацията също, а ние искаме просто да работим медицина“, заяви той. Д-р Самаров поясни, че в момента на практика от 10 минути посещение при личния лекар, реалният преглед е 2, а останалите 8 са административни дейности, което и отблъсква бъдещите медици от практикуването на тази професия. По думите му истинската трагедия с недостига на личните лекари ще бъде в малките градове.

Д-р Кацаров изтъкна, че според настоящата нормативна уредба личните лекари не могат да откажат вписване на пациенти в листата си. „Нормативната уредба не определя горна или долна граница на броя записани пациенти при общопрактикуващия лекар“, заяви той. „Това е все едно общината да ти откаже да се регистрираш адресно“, допълни още д-р Кацаров. В същото време той посочи, че личният лекар не може да приема пациенти до безкрайност и изтъкна, че е нужна промяна, с която проблемът да се реши. Според него би могло например пациентът да избира различни лични лекари за различните прегледи, както и да се направи промяна в системата за специализация.  В тази връзка той припомни, че в момента, за да може да практикува като джипи, медикът трябва да има специализация по обща медицина, докато в миналото не е имало подобно изискване. „Генералният въпрос е че трябва да се обвърже потребността на хората от медицинска помощ с интереса на лечебното заведение да я противопостави“, коментира той. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g$jF

Атанасова 20.02.2018 09:34:33

Аз се чудя, защо изобщо са тези лични лекари. Бързат, претупват нещата, изписват лекарства наизуст, без изследвания, без да са сигурни, каква точно е диагнозата на пациента и в края на краищата сме принудени да ходим на частни прегледи при специалисти. ДО КОГА?

гост 11.02.2018 22:26:01

Сега касата плаща по малко от преглед годишна при "специалист" Ако отпадне системата на личните лекари / компютърна програма ще ги замести/, а на пациента се даде карта с заледено 1 /един/ преглед по избор на пациента към специалист, какво мислите ,че ще се случи? От друга страна и в момента навсякъде се усеща осезаема липса от специалисти на всички нива, като се оформя значителна листа на чакащи и при тях. Какво ще се случи, ако имате спешен проблем? И още - имате административен проблем свързан с мед- проблем- кой ще го реши и документно оформи? Още- имате нужда от ежемесечно предписване на медикаменти след преглед- кой ще го извършва, след като касата ви плаща по само по 1 посещение при лекар от доболничната помощ годишно?

До гост 08.02.2018 13:22:51 08.02.2018 16:14:25

Типичен пример си за пациент,който не ходи редовно на профилактични прегледи при GP.Ако беше посетил поне веднъж личния си лекар,вече щеше да имаш уредена консултация със специалист психиатър.Много ти е нужна,вЕрвай ми!

гост 10.02.2018 17:49:14

Сам го каза , личния лекар ще ме уреди за преглед при специалист бил той и психиатър . Уйчо , а за чий ми е личния лекар тогава , да ми каже да ходя при психиатър ? Та аз сам не мога ли да отида при психиатъра ? Дори и да се объркам и отида примерно въпреки че съм много луд и взема че досадя на специалист невролог , той няма ли да ме насочи в крайна сметка към психиатъра . пак двама лекари ще ме гледат и в единия и в другия случай . Само дето джипката не може да свърши и работата на невролога . Излишни сте бе , няма нужда от вас и вашето не е медицина , една сестра може да свърши по -добра работа от вас и за по -малко пари .

гост 08.02.2018 13:22:51

Трябва да се прекратят договорите на Личните лекари с Касата и да се записват при тях само пациенти които искат да си плащат -личен абонамент за такъв лекар. Който не иска да има личен лекар , да не бъде каран задължително . Нека да бъде отворена система само за желаещи и те да си плащат сами за това . Мисля ,че така ще е най добре . Всеки да си носи отговорността за здравето си . Ще ми се да го видя това осъществено и тогава да ви питам какви ще ги дрънкате и как ще ревете като карпатски мечки за договор с Касата .Тунеядци нещастни , работа не вършите никаква , а само ревете и само с претенции . Изобщо да ви изринат и да продължим да си работим без разни недоучили джипки . Щели сте да си прекратите договора с касата и пациентите видите ли щели да ви плащат , ще умра от смях , няма да завъртите кьорав пациент ,гниди нещастни .Ще изпукате от глад .

GP 07.02.2018 15:09:47

На всички "тесни" специалисти искам да кажа,че 70% от консултацийте са напълно излишни

10.02.2018 19:07:50

Неграмотно пишете - очевидно не ви е "тясна" специалност.

Гост 08.02.2018 15:19:38

Няма тесни специалисти.Има лекари със специалност,една-две-три.Понятието тесен специалист е за оправдание на тези дето ги мързи постоянно да се учат и следят новостите в медицината.Аз имам специалност но като лекар погледа ми е насочен към много други области на медицината извън, специалноста ми.С много малко усилие бих бил и общопрактикуващ лекар.Но не ми е интересно.

Патриот-майтапчия 07.02.2018 12:45:27

Няма страшно, врачки, баячки, сървайвърки - колкото иска човек! И не работят със здравната каса. Само да те погледнат с "третото си око" - 50 лева!

Гост 07.02.2018 10:43:40

То по логиката за информационните технологии,защо изобщо да има лекари?Ще сложат на входа на всяко ЛЗ по един компютър и един робот - и пей сърце!Няма да плащат хонорари на разни "алчни" доктори!Да,ама не!Тези ,които са по-назапад от нас, могат много добре да си правят сметката и не случайно на никой не му минава през ума да премахне GP-практиките и да товари специалистите с несвойствени за конкретната специалност дейности!Подобни скверни помисли може да се родят само в главата на малоумен трансджендър мутромилиционер гербераст с килийно образование!

Гост 08.02.2018 15:28:16

Оставате в миналото ,докторчета малоумни.Технологичната и информационна промяна вече е в ход .Самите пациенти стават по -осведомени от лекарите които ги лекуват. Помнете това което казвам :Личен лекар на пациента след 1-2 год може да бъде една проста компютърна програма със заложени алгоритми за диагностика и лечение ,която ще може да насочва за изследвания ,специалисти или болнично лечение.Отивате си общомедицински некадърници

999 06.02.2018 18:25:24

Умни хора са казали, че тясната специализация води до диагностична слепота. Това първо. Второ. Освен разни лекари да се срещат със самонасочили се към тях пациенти, някой трябва да поеме и дългосрочните грижи за хората. Досието е сбор от записи, но не е достатъчен аргумент, когато говорим за познаване на пациента, за професионално съответна комуникация с него и решаване на здравните му проблеми. Спирам до тук, защото при нивото ти на познания, ще е необходима доста дълга лекция. А понеже си и предубеден, трудно ще схванеш смисъла.

Гост 06.02.2018 18:56:30

Ти като имаш записани 2 или 4 000 пациента помниш ли всичките ? Не разчиташ ли на медицинската документация да те насочва и води как да процедираш с пациента? А какво наричаш тясна специализация? Лекар който след ка то е взел специалност е спрял да се развива ли.Ако е така , да. Но всеки лекар въпреки специалноста си може да назначава изследвания ,да насочва към други специалисти .Дори и без квалификация в други области може да спазва алгоритъм на поведение, включващо профилактика,консултации и изследвания при други специалисти.Във века на информационните технологи ,дистанционното видео консултиране и роботизирани методи на лечение ,не е невъзможно да се премине към етап на по-гъвкава медицинска услуга.Всеки тесен специалист с помощта на достъпа до информационни масиви от програмирани алгоритми за поведение може да съкрати време ,усилия и пари на пациента.Един вътреше лекар с каква да е специалност може да свърши по-добра работа от Личния лекар.

999 06.02.2018 19:32:27

Не знам какво работиш, но видимо нямаш понятие от работата на общопроктикуващите лекари. Колкото и пациенти да имаш в листата си ги познаваш, познаваш и семействата, и навиците им, и заболяванията. Имаш установен дългосрочен контакт, който се изгражда постепенно, но има огромно значение в ежедневната работа. Вярно е, че от интернист можа да стане добър семеен лекар, но не е вярно, че всеки интернист по подразбиране би могъл да е семеен лекар. Запомни, че една от основните особености на общата партика е дългосрочния контакт. Опитваш се вадиш от контекста дейности, които наистина се извършват от семейните лекари. Препращаш към други видове специалисти, но не си даваш сметка, че описваш важна част от първичните грижи, които не са, не могат да бъдат и няма да станат функция на тяснопрофилните специалисти, защото това ще ги натовари с несвойствена работа, а и ще ги отклони от основните им задачи.

Гост 06.02.2018 18:19:11

ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ,ЩЕ ЛИКВИДИРА НЕОБХОДИМОСТА ОТ ЛИЧНИ ЛЕКАРИ.АКТИВНА СИСТЕМА НА ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ С ОБРАТНА ВРЪЗКА ЗА ПАЦИЕНТА ЩЕ ОТХВЪРЛИ НЕОБХОДИМОСТА ОТ ЕДИН ЛЕКАР КОЙТО ДА КООРДИНИРА И СЛЕДИ ЗА ЗДРАВНИЯ СТАТУС НА ПАЦИЕНТА .

Гост 06.02.2018 18:14:23

Личните лекари в съвременното Здравеопазване са напълно излишни При този огромен поток от информация и при добра система за здравно образование ,т.н. Личен лекар вече се явява обременяващо звено в Здравеопазването.Не е нужно разходването на излишни обществени средства за лекари разпределители. С малко повече усилие от страна на държавата това звено в системата може напълно да отпадне При функциониращо и смислено направено елекранна здравеопазване ,включващо звено за брат на връзка,не виждам за чий е тази отживелица ,Личен лекар, .Все пак имунизациите могат да се правят от кой да е лекар въгрешни болести .При възможност за пряк достъп до досието на пациента от всеки специалист и разписани и изисквани да се спазват строги правила на следене на здравния статус не виждам къде може да бъде ролята на един лекар разпределител Е-системата може да върши неговата роля без проблем.

Dr_Doolittle 06.02.2018 21:45:17

ГЛУПОСТИ. В Обединеното Кралство ОПЛ е институция на 150 години , а англичаните не са толкова тъпи да я закрият. В целия нормален свят има GP, а в UK например те са 65 % от лекарите Ако се махне това звено в здравеопазването и има само тесни специалисти , то всеки от тях ще се занимава неминуемо с проблеми от цялата медицина тоест на свой ред ще бъде принуден да стане общопрактикуващ. Защото често един пациент мислещ ,че е за даден специалист и отиващ при него , всъщност има проблем в други органи и системи и специалистът или трябва да го лекува или да го футболизира при друг специалист ,естествено това е доста скъп за всички вариант. И още нещо вземи прочети че Нейно Величество Кралицата има за личен лекар не друг , а GP : Dr Timothy Evans, при всичките и възможности за цял влак тесни специалисти . А и пациентите така или иначе ще ходят при избран лекар защото става дума за доверие , а не за технократски подход. Освен това имайки досието на пациент това не те прави негов доверен лекар, защото пациентът не е хладилник на който имаш техническите характеристики за да го отремонтираш. Повечето съвременни здравни системи разчитат на позицията личен лекар и никога не е имало глупави предложения, нито мислят да изтъпеят и да я махат. А същата британска кралица в речта си пред Кралския Колеж на Oбщо Практикувашите Лекари във Великобритания (Royal College of General Practitioners RCGP) каза, че GP са най-важната част от британската здравна система . И слава Богу ,не считат за нужно да питат батките от Долно Уйно какво смятат от гледище на немедицинското им общогимназиално образование ....

Гост 06.02.2018 13:51:01

Взаимоотношения между ОПЛ, КОЦ и пациент страдащ от онкологично заболяване: От април 2017, с влизане в сила на НРД 2017, ОПЛ участва активно и има водеща роля в първоначалния процес на обсервиране и установяване на онкозаболяването. Насочената фамилна анамнеза, лична анамнеза и профилактичния преглед и изследвания са от голямо значение за ранното откриване на заболяването. Освен това ОПЛ назначава консултации, изследвания и хоспитализации необходими за доказването на тумора. След като онкозаболяването бъде доказано, според НРД 2017, нашите ангажименти се ограничават само до предписване на терапията за амбулаторно лечение. С епикризата от болницата, където е установен и доказан тумора, пациентът отива в КОЦ и там го диспансеризират и вече те му издават всички направления за изследвания, консултации, амбулаторни процедури, стадиране, химиотерапии, лъчетерапии и каквито хоспитализации са им необходими. Направено е така, за да се обслужва пациента на едно място, а не да се разкарва от КОЦ до нас и обратно. Независимо от написаното в НРД 2017, през годината продължи проблема с ненужното връщане на пациента до нас за назначаване на дейности, които са заплатени на КОЦ и би трябвало да се извършват там без да се футболизира страдащият човек. С цел да предотвратят тази порочна практика, управителят на НЗОК и председателят на БЛС издадоха съвместно указание на пети май тази година, с което изрично им напомнят, че те трябва да си пишат всички направления, а не да разкарват пациента до нас. В него подробно са изброили клиничните пътеки, по които колегите от КОЦ диспансеризирали пациентът, трябва сами да назначават изследванията и хоспитализациите, които смятат, че са им необходими за правилното наблюдение и лечение на онкоболните. Съвместното указание е ясно и само от пет реда, но въпреки яснотата му, колегите от КОЦ и онкоотделенията на другите болници пак продължават излишно да размотават пациентите до нас и обратно до тях. Сезиран от ОПЛ за тази продължаваща лоша практика, председателят на БЛС изпрати напомнително писмо до КОЦ и до онкоотделенията в другите болници, да прочетат внимателно НРД 2017 и съвместното указание по въпроса, и да си изпълняват добросъвестно задълженията. В НРД 2017 има предвидени амбулаторни процедури и клинични пътеки, които трябва да назначава лекарят от КОЦ диспансеризирал онкоболния пациент, като повечето от тях ние дори нямаме право да назначаваме. Ако от съжаление към болния, ние издадем направление за консултация или хоспитализация заобикаляйки разпоредбите на НРД 2017, ние ще предизвикваме разход за НЗОК далеч по-голям от този, който НЗОК би направила, ако спазим правилата и дейността бъде назначена от КОЦ. Това е финансово нарушение в добрия случай и финансово престъпление, ако от НЗОК са по-заядливи. НЗОК са в правото си да предявят към нас претенции за нанесената финансова щета и дори да сезират икономическа полиция за финансова измама. Няма да намерим съдия, който да ни оправдае. Благородния ни мотив няма да трогне, нито следователя от икономическа полиция, нито съдията. Затова е по-добре да спазваме правилата и да не се поддаваме на изнудване от страна на недобронамерени пациенти и лекари. Прилагам указанията от БЛС и НЗОК. : УКАЗАНИЕ РД 16-18 ОТ 5.5.2017 г. При необходимост от промяна на лечебния план и представяне пред Обща клинична онкологична комисия/ Клинична комисия по хематология по АПр № 5 и последваща хоспитализация по КП № 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252 или хирургични КП, ЛЗБП, провеждащо амбулаторното наблюдени/ диспансеризацията, издава необходимите първични медицински документи – Решение на обща клинична онкологична комисия/ клинична комисия по хематология (бл. МЗ-НЗОК № 12) и „Направление за хоспитализация/ лечение по амбулаторни процедури“ (бл. МЗ-НЗОК № 7) УПРАВИТЕЛ НА НЗОК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ (п) Д-Р ВЕНЦИСЛАВ ГРОЗЕВ (п)

Гост 06.02.2018 17:30:21

Моля, да се прочетете наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията! Един онкоболен подлежи на диспансерно наблюдение, когато е приключено активното му лечение - лекарствено, лъче или хирургично!

д-р Николай Брънзалов 06.02.2018 13:41:43

От многото приказки,от вниманието ни се изплъзва един факт.Личният лекар на жъпросната госпожа взел,че умрял и тя разбрала,чак като и потрябвал.Този факт,поражда много теми за размисъл.

Гост 06.02.2018 15:56:54

Ами те консуматорите на блага споменават лекаря само когато са се минАли да не им свърши вече нещо работа (като починал). Иначе не им дреме .Така,че ако на погребението ми дойдат 1000 души пациенти, то ще реват щото няма кой да им изпише безплатните лекарства, не че уважават някого, мда това е истината. Затова никакъв стрес, колеги. Вие сте най-важни за себе си , децата ви и семействата ви. Другото е ...

д-р Миндов 06.02.2018 12:52:18

Колеги, важно е да знаем правата си относно вмененото ни принудителното регистриране на пациенти и в последствие обслужването им, че имаме две солидни законови разпоредби, едната от които е Конституцията на Р. България в чл. 48 : (4) Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд. Втория е КОДЕКС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА НА ЛЕКАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 85 ОТ 2013 Г.) в Чл. 12. Лекарят може да откаже лечението и консултацията, когато е убеден, че между него и пациента липсва необходимото доверие или липсват условия за изпълнението на неговите професионални права и задължения. Това не се отнася до задълженията му да окаже медицинска помощ при спешни случаи. (2) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2013 г.) Лекарят има право да откаже преглед, консултация и лечение, когато има пряка заплаха за здравето и живота му. В L В заключение: Робството е отменено 1865г., а 8 часов работен ден е въведен от 1915 г.

Сандокан 06.02.2018 12:25:48

Един По*здрав за всички! ;) https://www.youtube.com/watch?v=h7jh0iALRPM

Dr_Doolittle 06.02.2018 12:11:29

Ха-ха-ха Не е проблема ,че нямало кой да ги запише, а ЧЕ НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ ПРЕГЛЕДА. И ако намерят накрая няма да е безплатно , изобщо няма да е евтино, а само след 10 години здравеопазването тук ще е по-скъпо не само относително спрямо заpлатите на електората ,а номинално по-скъпо от австрийското. Защото го заслужавате другарки и другари, както се казва в една реклама. Лекари чрез НЗОК само в 5те големи града на България (все още) ,всичко друго платено , по свободни цени. Това предстои. А млади лекари ше гледат само по телевизията в романтичните германски сериали по романите на Беате коя беше там...Ха-ха-ха....


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...