Събота, 04 Февруари 2023
25
ян
2
 

Фармацевти и МЗ:

Към момента недостигът на лекарства в аптеките е преодолян

Сряда, 25 Януари 2023 | 12:19:18
2

Изпълнителната агенция по лекарствата извърши изключително задълбочени проверки, чиято цел е да се гарантира спокойствието в България по отношение на наличието на достатъчно количество от всички медикаменти. Имаме уверението, че от следващата седмица м

Изпълнителната агенция по лекарствата извърши изключително задълбочени проверки, чиято цел е да се гарантира спокойствието в България по отношение на наличието на достатъчно количество от всички медикаменти. Имаме уверението, че от следващата седмица могат да се очакват регулярни доставки на лекарствени продукти. Това каза пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП и съветник на министъра на здравеопазването.

По думите му има едно малко изключение, заради производствени проблеми с конкретен продукт, касаещ лечението на диабет тип 2.

Пациентите трябва да знаят, че трябва да слушат личния си лекар относно назначената си терапия и да не изискват от магистър-фармацевтите антибиотици, без да имат рецепта, подчерта Шарков.

„Има завишени нива на предписване на Пулмикорт и Вентолин. Конкретно за Пулмикорт се потвърди, че продуктът е свръхпотребяван и съответно не е бил предвиден в предварителните заявки. Със затихването на епидемията се очаква и намаляване на употребата на подобен тип продукти“, каза той.

Относно видимостта на наличностите на лекарства за фармацевтите, които ги поръчват от търговците на едро, Аркади Шарков изтъкна, че е търговска тайна какво е наличието на конкретен продукт в техните складове.

„Пациентите могат да бъдат спокойни. Елиминирани са някои от най-фрапантните липси на пазара от края на декември“, уверява Димитрия Стайкова, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив.

„Имаше временна липса и на комбинираните тестове за COVID и грип, която е преодоляна. Все още се забелязва известен недостиг на детските антибиотични сиропчета, но някаква част от тях се появяват и лекарите имат избор какво да изпишат. В аптеките много стриктно се изискват рецепти за лечение с антибиотици и противовирусни специфични препарати, затова пациентите трябва да се обръщат към лекар. В аптеките колегите са много полезни, когато състоянието може да бъде преодоляно с медикаменти, които са без лекарско назначение“, каза Димитрия Стайкова.

Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Добрич Мирослава Люцканова подчерта, че много от лекарствата вече са се появили, макар и в ограничени и недостатъчни количества. „За първи път от 8 месеца получихме производни на хепарините. Все още липсват инжекционни форми за лечение на диабет. Суспензиите за бебета се появиха, отново в лимитирани количества. Преди беше невъзможно да се намерят, но сега вече се случва“, каза тя.

Според нея в момента в аптеките могат да се намерят необходимите антибиотици и други лекарства, свързани с лечение на грип и остри респираторни заболявания.

От 3 години съществува електронна система за проследяване на наличностите на лекарства, които са в лимитирани количества – СЕСПА, припомни Люцканова. „Защо тя не работи, не мога да кажа. Хората смятат, че ние ги крием тези лекарства. Просто тези количества не влизат в аптеката. Изпращаме всеки ден запитване към складовете на едро. Отговорът е – не, няма го, очакваме доставка. Кога – никой не може да каже“, коментира тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sVjX

Лекар 26.01.2023 11:26:23

Не са виновни аптеките. СЕСПА е калпаво направена. Там всичко е от сферата на пижеланията!

от бранша 25.01.2023 12:43:41

Български фармацевтични простотии. Търговска тайна! Друг път.


Всичко за коронавируса
Още новини
1,67% положителни проби, един починал
04.02.2023 09:14:00

1,67% положителни проби, един починал

39 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 2331 теста, което прави 1,67% ...

Министърът: Личните лекари могат да осигуряват спешна помощ през деня в Сърница
03.02.2023 17:23:30

Министърът: Личните лекари могат да осигуряват спешна помощ през деня в Сърница

Осигуряването на медицинска помощ за населението в община Сърница, област Пазарджик през цялото д ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...