!
Сряда, 17 Април 2024
14
февр
18
 

Лекарите в МБАЛ-Поморие с частна практика ще използват кабинетите си безплатно

Сключени са договори с млади медици за запълване на вътрешно отделение

Понеделник, 14 Февруари 2022 | 16:21:50
18

„Оптимизацията на работата в МБАЛ-Поморие има за цел да осигури дейност на всички работещи лекари в нея, така че те да бъдат максимално ангажирани. Идеята е лекарите да имат договор и с Медицински център „Поморие“, и с МБАЛ-Поморие, и

„Оптимизацията на работата в МБАЛ-Поморие има за цел да осигури дейност на всички работещи лекари в нея, така че те да бъдат максимално ангажирани. Идеята е лекарите да имат договор и с Медицински център „Поморие“, и с МБАЛ-Поморие, и да си осъществяват частната практика. По този начин болницата ще функционира още по-добре и по-пълноценно. Който няма желание, остава само с частна практика“. Това каза кметът на община Поморие Иван Алексиев по време на заседанието на Общинския съвет в петък, цитиран от „Черноморски фар“.

Кметът поясни, че лекарите, работещи към болницата, осъществяващи и частна практика, ще използват кабинетите си безплатно.

От отчета на управителя д-р Кирил Хинов става ясно, че когато той поема администрирането на здравното заведение, договорът със Здравната каса е бил за 78 хиляди лв. Няколко месеца по-късно е актуализиран на 150 хиляди лв. В момента са разписани 212 хиляди лв. за дейности по НЗОК. „Разходите за заплати са 170 хиляди лв. Болницата се издържа и остават средства за заплащане на други консумативи. Ако всичко това се изпълни, разчетите за следващия договор ще бъдат на стойност 250 хиляди лв.“, разясни Алексиев.

По думите му кадровият дефицит ще бъде ликвидиран с нова политика на общинско ниво. „Към момента са сключени договори с лекари за запълване на вътрешно отделение. В  края на месец февруари идват и първите нови попълнения – млади, трийсетгодишни. Това е пътят, за да продължи да съществува болницата“, допълни Алексиев.

Ще се прибегне към добрите практики от близкото минало, чрез които на новопривлечените лекари се предоставяха общински жилища. Отреден е терен за такива в близост до МБАЛ-Поморие.

Кметът съобщи, че уважаван и утвърден лекар в града е поискал заплата в размер на 10 000 лв., както и 6 такива напред, за да работи в болницата. В противовес на това и в подкрепа на поканените млади специалисти той припомни уважавани имена като д-р Захариев, д-р Башлиева, д-р Танев, Д-р Грозев, д-р Продромов, които са пристигнали в града като млади лекари от различни краища на страната.

„Бяха посрещнати, насочиха ги в медицината. Сега те са многоуважавани наши съграждани, имат признанието ни, приети са като поморийци. Казвам това, защото един от въпросите към нас беше къде ще намерим лекари, а упрекът – ще докарате някои млади. Защо забравихте, че вие като дойдохте млади и неопитни, ви дадоха път за развитие“, каза Алексиев.

По-късно пред медиите той съобщи, работата на МБАЛ-Поморие ще бъде възстановена, каквато е била в миналото.

„Запълвайки вътрешно отделение, имаме АГ-отделение, имаме хирургия и неврология. До края на март ще отворим детското отделение, намерили сме лекари. Ще възстановим рехабилитацията, която е толкова важна на неврологията. Всеки момент ще пуснем процедура за закупуването на нов рентген, стерилизатор. Възстановена е лабораторията. В момента изграждаме болничната аптека, която е важна за работата на болницата, а не да обслужва външния поток“, каза Алексиев.

„Възстановява се регистратурата на болницата с внедряването на софтуерна система, която да отчита всеки пациент. Ще бъде разширен паркингът на здравното заведение“, добави Алексиев и уточни, че цялата система ще функционира до 3 месеца, за да може лекарите да работят на първа, втора смяна, нощни дежурства и спешна помощ. 

В съседство с МБАЛ с решение на Общинския съвет е дадено разрешение за строеж на сграда за Спешен медицински център.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u6wY

Петко 06.07.2023 16:42:05

С този закоравял далавераджия Хинов нищо добро не чака болницата. Той дори не може да проведе културен разговор със свои колеги, а самият колко струва? Назначен от политическата и медицинска мафия да им изпълнява мръсните поръчки. Не се лъжете- бягайте далеч!

гост 21.02.2022 16:01:29

Д-рЗахариев и д-р Продромов ги знам като кореняци от 1976 год.Който следи процесите в здравеопазването и най вече административното управление на парите от НЗОК,отчитайки инвестициите в областта и лобитата трудно ще се задържи МБАЛ Поморие след края на ковид мерките!

Палячо 18.02.2022 20:00:36

Много наивно , смешно и тъжно. Кога сте видели да се прави нещо в полза на хората.

Георги-жител 16.02.2022 10:17:11

Д-р Хинов, не се плашете! Тепърва ще се срещате със злобата и нечовешкото отношение на жителите в гр. Поморие. Тук промяната е табу, въпреки непрестанните усилия, които полагат кмета г-н Алексиев и Общински съвет. В конкретния случай, хората се подвеждат по шепа некомпетентни "професионалисти". Направете го в името на обществото, на добрия личен пример и спокойствието на лекарите, които заслужават да работят в спокойна и приветлива среда! Желая с най-искрени чувства Успех!

Гласът на гражданите 16.02.2022 02:16:00

Никодим Стоянов присъства, но без отношение по бурно дискутираната тема."Крещящо" мълчание на Партията Столетница! Наслушахме се на злобните изказвания от страна на лекарите и не чухме нито едно полезно предложение от тяхна страна. Не липсваше и арогантно поведение на представители от граждански организации и партийна коалиция. Не се усети заинтересованост, липсваше хуманно отношение към съдбата на здравното заведение. Омразата и противопоставянето са превзели и нашия град! "Събирачите" на подписи, ще понесат ли отговорност за създаденото, от тях, изкуствено напрежение в Поморие?!

Златина , Поморие 15.02.2022 22:35:49

Дано най-накрая има промяна за тази болница! Дано дойдат нови спежиалисти. Стискам палци на кмета г-н Алексиев и на управителя д-р Хинов. Само така и само напред!

В.И 15.02.2022 15:46:51

Та това е чудесно! Ами нека да стане, едва ли някой има нещо против. Стига сме чакали с часове пред кабинетите, нека има регистратура, някаква последователност, да се вкара ред най-после в тази болница! Всеки си правеше до сега каквото иска там...Дано кмета бъде обективен и държи на думата си, както и новия управител на болницата! Вярвам, че може да стане!

Обективен читател 15.02.2022 15:29:11

Смешници! Като стадо оФце сте. Едни и същи хора къде ли не си изпяха песента, една и съща! И не ви ле е ясно, че станахте банални и вече никой не ви чете коментарите. Хора без работа, без принципи, без морал..... Приветствам новите решения! Подкрепям Ви, г-н Алексиев, че не се предавате за пореден път!

гражданин 15.02.2022 14:28:11

Аз искам Петко Радев да бъде кмет и да се върне старата структура на общината. Беше по- хубаво.

Селянин 15.02.2022 14:26:09

Когато са дошли младите лекари не са искали половината от заплатата на старите лекари. Били са посрещнати от Д- р Багарчев, Д-р Апостолова, Д-р Нинова ,Д-р Планска.

Надежди говежди 15.02.2022 14:02:53

Приветствам училищата да се възстановят в старата им структура. Да работят учители както предишните. Да се върнат истинските продукти в магазините . Да заработят и да са пълни кина и театри. Да има малко университети с качествени студенти.Да паднат цените. И пак старите да станат млади. Предлагам да го направя, ако ме изберете за лидер.

отг. 15.02.2022 15:50:55

НАДЕЖДА ГОВЕЖДА, не ставаш за лидер!!!

мОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ 15.02.2022 13:57:57

Лекарите в индивидуалните практики са над 55г. Защо им налагат да работят в болница и център , къде ще работят младите лекари , които ще дойдат2 . Или целта е да работят в центъра за да им взимат половината приходи , така също и на настоящите лекари в болницата да дават по уж 2000лева заплата за да остават пари за Хинов и неговите приятели , които е довел..-по 7000 и 5000лева.

Помориец 15.02.2022 13:31:08

Приветствам,ако това което е заложено да се възстанови изцяло предишната структура на болницата от регистратура,лаборатория,аптека,стерилизация,нов спешен медицински център и привличане на специалисти,защото без реаниматори например,които да покрият изискванията на здравната каса не могат да функционират в пълен капацитет всички отделения. В хирургия да се правят операции както преди ,а не да се цепят само циреи,в неврология да се лекуват инсулти,а децата да имат шанс да се лекуват по всяко време на денонощието,а не като сега с работното време на педиатрите ,които след 14ч.нито си вдигат телефона,нито може да се разчита на преглед ,а децата вдигат температура по всяко време и нещата се развиват мълниеносно. Дано цялото медицинско съсловие,Общината погледнат в една посока ,за благото на града ни и на Общините ,за които болницата е от голямо значение! Успех!

Ямболлия 15.02.2022 16:31:05

И аз искам да карам нов мерцедес срещу 10 000 лева, ама не става.

Мария, жител 15.02.2022 12:29:54

Браво на доктор Хинов. Нека продължават заедно със съдействието на община Поморие да се борят за болницата ни и тя да стане по-привлекателна , с млади специалисти . Нека се развива!

жител на гр. Поморие 15.02.2022 10:41:53

Това е начина, нека Здравеопазването в града се развива. Ние, обществото трябва да подкрепяме подобни идеи и да гледаме позитивно, а не да създаваме суматохи и излишни паники. Години наред се правят опити, но никой до сега не е реализирал нищо, нека се даде шанс. Да се подобрят условията, както за лекарите, така за и хората, които се нуждаят от здравно обслужване. Приветствам подкрепата на Общински съвет!

Д-р Ленков АГ 15.02.2022 09:25:02

Браво на д-р Хинов и на Общинския съвет на гр.Поморие. Ето това е пътят да се запазят малките общински болници. Като се осигуряват условия на лекарите,работещи в гр. Поморие, дори ако имат частна практика да ползват кабинети с предимство.Защото това е в интерес на гражданите на града. Да не говорим, колко голям става този град през летния сезон.


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...