Понеделник, 26 Септември 2022
14
февр
9
 

Лекарите нямат достъп до здравното досие на пациента в НЗОК

Четвъртък, 14 Февруари 2019 | 17:01:33 Надежда Ненова
9

България е на много добро ниво по отношение на електронното здравеопазване. Това каза  Александър Огнянов, директор дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ в НЗОК и експерт във фондация "Електронно здравеопазване Б

България е на много добро ниво по отношение на електронното здравеопазване. Това каза  Александър Огнянов, директор дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ в НЗОК и експерт във фондация "Електронно здравеопазване България" по време на презентацията си на Националната конференция по е-здравеопазване, организирана от ICT Media, която се сътоя днес.

Той съобщи, че на провелата се скоро конференция „Цифровизация на здравеопазването“, организирана от Световната здравна организация (СЗО), са били представени три информационни системи - от Естония, Унгария и Португалия, за които всички в Европа смятат, че са най-добре разработени.

„Оказа се, че естонците, въпреки че са много напред, все още не са успели да обхванат всички лечебни заведения. В Унгария е надградена информационната система на тяхната здравноосигурителна каса и поради тази причина има много недостатъци, включително и липса на единни стандарти. Самият проект е скъп - 35 млн. евро“, каза Александър Огнянов.

„В тази връзка се опитах да си представя къде сме ние. Изградената от НЗОК информационна инфраструктура е на много добро ниво в сравнение с останалите държави. Имаме добра интегрирана система, която обаче не изпълнява много важни задачи, а именно не предоставя кой знае какви услуги на пациентите“, каза още той.

Огнянов уточни, че за да се получи например медикамент по някой от протоколите, пациентът трябва да обиколи N на брой специалисти, N на брой лаборатории, да си вземе изследванията и да си ги занесе в съответната комисия. Това, по думите му, би могло да се автоматизира.

„Изпълнителите на медицинска помощ, лекарите специалисти, общопрактикуващите лекари нямат обратна връзка със системата на Касата. Нямат достъп дори до т.нар. здравно досие, което ние развиваме ежедневно“, съобщи експертът.

„В тази връзка проектът „Национална здравна информационна система“ би трябвало да преодолее всички недостатъци, които имаме в момента и най-вече използването й за обмяна на информация и опит с другите здравни институции в страните, членки на ЕС. Заложеното като задание в проекта е сериозна стъпка в тази посока. Ако това се случи, ние ще бъдем готови да обменяме информация с останалите държави по отношение на електронните рецепти, електронните направления и достъп до здравното досие“, подчерта Огнянов.

Има разработена система за електронно направление, а съвсем скоро ще разработим и електронна рецепта. Това пък каза инж. Яко Пилософ, председател на борда на директорите на "Контракс". По думите му в тяхната система за една година има записи на 4,654 млн. направления, от които 701 000 са автоматично обработени. Най-голямата натовареност на сървъра им са били 400 000 подадени направления за един час. „Ние сме готови да изпълним проекта, сега остава и МЗ да ни избере“, каза Пилософ.

Председателят на фондация "Електронно здравеопазване България" и изпълнителен директор на Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" проф. Иван Костов на свой ред заяви, че когато държавата изостава, бизнесът върви напред и нещата се случват. „Убеден съм, че усилията за електронно здравеопазване ще дадат резултат тази година“, каза проф. Костов.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
21#9

гост 15.02.2019 10:01:28

Ако е- здравеопазването е такова като сега има де си висим някъде като последните глупаци ! От 3 дни информационната система на НЗОК не работи въобще и НЗОК мълчи със страшна сила !!

Гост 15.02.2019 19:33:10

ами ще мълчи НЗОК, като се управлява само от некадърници и обкръжението им от изключително невежи глупави, но алчни човечета, всичките папкащи и слушащи и лижещи г*зовете на началниците

Гост 17.02.2019 07:18:59

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Всички 14.02.2019 21:35:01

Всички нови софтуерни продукти в здравеопазването(каса,министерство,болници,доболнична помощ) се правят от две фирми, чат-пат участващи в консорциуми.

Гост 14.02.2019 18:13:29

Какви са тези глупости бе : 400 000 подадени направления за един час ? Да не става дума за транзакции или други операции. Не става ясно това тестове ли са или имат медицински данни за пациентите съпоставимо с официалните данни на НЗОК ?

кокош 14.02.2019 17:57:30

Преди, когато нямаше компютри, се пишеше в пъти по-малко и се хабеше в пъти по-малко хартия. Дигитализацията у нас е съпътствана със стократно увеличение на писане и тонове бумащина.

Гост 14.02.2019 18:42:12

Напълно сте прав! Просто писането става двойно - веднъж на хартиен, веднъж на дигитален носител! Целта - да те глобяват двойно, aко случайно изтървеш някоя запетайка!

Гост 14.02.2019 17:31:47

А електронно досие? Заринати сме от хартия и тя продължава да се трупа.

Гост 17.02.2019 07:19:35

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Всичко за коронавируса
Още новини
Отиде си д-р Кирилка Пракова
26.09.2022 16:16:39

Отиде си д-р Кирилка Пракова

Почина д-р Кирилка Пракова, дългогодишен секретар на Регионалната лекарска колегия на БЛС в Пловд ...

Протестът на РЗИ: Ниски заплати и липса на желаещи да работят в инспекциите
26.09.2022 15:48:49

Протестът на РЗИ: Ниски заплати и липса на желаещи да работят в инспекциите

Протести пред сградите на РЗИ в страната събраха десетки служители на инспекциите, предаде БТА. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...