!
Четвъртък, 18 Юли 2024
03
февр
 

По повод Световния ден за борба с рака

Лекарите от ИСУЛ изготвиха съвети и препоръки за ранно откриване на карциноми

Петък, 03 Февруари 2023 | 15:37:42


Лекарите от Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ изготвиха съвети и препоръки към хората как сами да следят за промени в тялото си, съобщиха от лечебното заведение. По този начин те отбелязват Световния де

Лекарите от Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ изготвиха съвети и препоръки към хората как сами да следят за промени в тялото си, съобщиха от лечебното заведение. По този начин те отбелязват Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

„Всяка година около 4 февруари има много инициативи – безплатни прегледи, консултации, които обаче имат краткотраен ефект. Затова решихме да направим нещо различно за пациентите, на базата на нашия опит и туморите, които лекуваме в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, което да остане във времето и да ги обучи сами да търсят скритите белези на рака. Много от злокачествените заболявания в ранните си стадии, когато са все още лечими, нямат симптоми, но има някои дребни белези, които, съчетани с фамилна предиспозиция, могат да ни подскажат, че нещо с организма ни не е наред“, обяснява д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Именно тези, почти невидими белези, са се постарали да обобщят онколозите на болницата.

През последните години онкологичните заболявания излизат на първо място сред всички други социално значими заболявания по брой нови случаи. Социалната  значимост се определя от факта, че обхваща все повече хора в активна възраст, все по-млади под 45г., а в същото време има доказани добри резултати, удължаващи живота при лечение в ранен стадий. Водещи са рака на млечната жлеза, рака на белия дроб и простатата, рака на дебелото черво, и рака на маточната шийка.

„В България за повече от 30 години така и не се утвърди единна, регулярна скринингова система за ранно откриване рака на гърдата, на дебелото черво, на простатата и на белия дроб. Може би ранната профилактика с новосъздадени ваксини за карцинома на маточната шийка при младите момичета и жени, лесно достъпни, ще даде след 10-15години реално намаляване броя на новите случаи с тази локализация. Бъдещето ще покаже!“, коментира д-р Атанасова, която е онколог с над 30-годишна практика.

Лекарите се надяват подготвените от тях препоръки да помогнат на повече хората да преценят дали  и кога е удачно да се обърнат към личния лекар, който да ги насочи към специалист, защото се е появил нов симптом или се е променил вече съществуващ; да се замислят дали имат роднини с онкологично заболяване или са приемали продължително време медикамент, който има канцерогенен потенциал; дали работят с вредности или имат вредни навици /редовен прием на алкохол/ тютюнопушене/; дали  боледуват от хронично заболяване, което с възрастта увеличава риска от развитие и на онкологично заболяване?

РАК НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА

Почти всеки 4-ти случай на рак сред жените е локализиран в гърдата.

1/4 от случаите на рак на млечната жлеза се изявява преди 50-годишна възраст и по-малко от 5% преди 35 год.

Заболеваемостта от рак на млечната жлеза расте със застаряването на населението.

Потърсете консултация, ако:

Имате генетична предиспозиция,  т.нар. фамилен рак - роднини с рак на гърдата, яйчника или простатата.

Преминали сте през продължителна хормоно заместителна терапия - при дисменорея (болезнена менструация, която може да бъде първична или вторична), при стимулация за желана бременност и други. Рискът нараства значително с напредване на възрастта.

Имате висока плътност на гърдите, и история за т.нар. атипична хиперплазия на гърдата (преканцерогенно състояние, което увеличава риска от развитие на рак на гърдата 4-5 пъти).

Храните се нередовно и често с т.нар. бързи храни, страдате от затлъстяване или имате повишена употреба на алкохол.

Препоръки

Самоизследването на гърдите е първата стъпка. Интернет предлага нагледни и лесно разбираеми способи за проверка на гърдите от всяка жена. Важно е да се знае, че най-подходящото време при менструиращите  жени /пременопаузални/ е до 10-12 ден от началото на цикъла, когато гърдата е най-спокойна.

Задължителни са регулярните /годишни или на 2 години/ мамографии при жени на възраст от 50-69 г и 1 път годишно магнитен резонанс при жени с фамилен рак.

Задължителна е ехомамографията при млади жени под 40-45 г. /При съмнение – и магнитен резонанс на гърдите/.

Най-важното е след всяко образно изследване - ехография, мамография или магнитен резонанс, консултация с лекар клиницист, най-често хирург, с насоченост към пато-логия на гърдата.

Извършването на клиничен преглед на гърдите и аксилите е най-важната следваща стъпка, която ще доведе до вземане на тъкан от съмнителен участък под ехографски контрол за хистологично потвърждение!

КАРЦИНОМ НА ПРОСТАТАТА

По брой нови случаи простатния карцином вече изпревари карцинома на белия дроб в световен мащаб. Най-вероятната причина за това са мащабните скринингови програми в Америка и Европа. По-същественият проблем е трайната тенденция към спадане на възрастта при мъжете. Това е и една от причините за по-агресивно протичане и по-висока смъртност преди 60- годишна възраст.

Потърсете консултация, ако:

Имате информация за роднини с простатен карцином или такива от женски пол с рак на гърдата.

Забележите, че започвате да уринирате по-често, струята изтънява, имате императив-ни позиви за уриниране, ставате и през нощта или се е увеличил броя им.

 Също така, ако някои от тези симптоми се задълбочават. Това все още не означава, че имате рак на простатата. НО трябва да се посъветвате при семейния си лекар. Има задължително изследване на Простатно специфичен антиген /PSA/  1 път годишно при мъже над 62 г. Наложителна е консултация с уролог! 

РАК НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНИЯ ТРАКТ (COLORECTUM)

В тази група тумори влизат различни хистологични варианти. Тревожна е тенденцията за поява  на рака на дебелото и правото черво във възрастта  под 50 години, по-често при мъжете. Това предизвика в САЩ промяна на възрастовата граница в националната им скринингова програма за ранно откриване и лечение на колоректалния карцином. Възрастовата група вече е от 45- годишна възраст нагоре.

Потърсете консултация, ако:

Имате фамилна обремененост.

Имате доказана болест на Крон, улцерозен колит или фамилна полипоза.

Дивертикулоза, полипоза или и двете едновременно, на дебелото черво,  ИЛИ

Нямате нито едно от горните заболявания, но забележите промяна в ритъма на дефекация /изхожданията/ при липса на промяна в хранителния Ви режим.

Поява на патологични примеси във фекалиите– слуз, кръв.

Новопоявил се метеоризъм /газове/ или засилване на вече съществуващ.

Задълбочаващ се запек или промяна по-скоро към диарийни изхождания.

Новопоявила се тежест или труден за преценка коремен дискомфорт.

ИЛИ нямате никакви оплаквания , НО сте навършили 50 години!

Препоръки:

Консултирайте се с гастроентеролог за провеждане на колоноскопия и/или гастроскопия.

Много често в ранния стадий колоректалните и стомашните карциноми нямат никакви симптоми. Но оперирани по правилата за радикалност при туморите на дебелото черво 10-годишната преживяемост без рецидив е около 90%.

Ако сте с дългогодишен диабет и наднормено тегло, появили се разширени вени или хемороиди или активиран тромбофлебит и дори без други оплаквания

не е лишено от смисъл провеждането на магнитен резонанс или компютърен томограф /КТ/ задължително с венозен контраст и насоченост към задстомашната жлеза /панкреаса/. Карциномът на панкреаса е най- труден за ранно откриване, защото няма ранни симптоми, но е с най-бърза и висока смъртност, когато е метастазирал.

Болката в горната част на корема с проникване в дълбочина към гърба и отслабването са вече късни симптоми. Откриването му в ранен стадий е почти винаги случайно при изследване по друг повод. Но оперирани в този стадий са със значително по-добра прогноза по отношение на преживяемостта.

РАК НА БЕЛИЯ ДРОБ

Това е туморът, който в световен мащаб продължава да е рекордьор по смъртност, т.е. броят нови случаи годишно е почти равен на броя на смъртните случаи в годината. Има начална тенденция в полза на преживяемостта, но тя е много слаба. Единственият карцином, който го конкурира е прогресивно нарастващият брой случаи на първичен чернодробен рак, свързан с ексцесивното нарастване честотата на вирусния хепатит.

Пандемията от COVID-19 промени в известен смисъл откриването на белодробния рак. Много специалисти съобщават лични наблюдения за диагностициране на безсимптомен до този момент рак на белия дроб в различни фази, протичал без характерна симптоматика в хода на лечение за Covid-19. За съжаление при пациентите с вече поставена диагноза и провеждано лечение, пандемията ускори фаталния изход.

Потърсете консултация, ако:

Вие сте дългогодишен пушач.

Кашлицата Ви се е променила или имате хронично протичащо белодробно заболяване.

Работите с вредности - в запрашена среда, с нефтени продукти и др.

Имате близък с рак на белия дроб

Имате сърдечно-съдови проблеми, провокирани от  рецидивиращ тромбемболизъм – белодробен или на периферни кръвоносни съдове.

Консултирайте се с вашия семеен лекар и пулмолог , като задължително представите всички провеждани до този момент рентгенови изследвания!

Провеждането на ниско дозова компютърна томография /КТ/ на белия дроб се препоръчва от Американската онкологична асоциация/ ASCO и NCCN/ като надежден метод за ранно откриване рака на белия дроб в рисковия контингент.

ДРУГИ

Огледайте кожата и лигавиците си и ако забележите пигментни образувания, които се променят по цвят или размер, ранички, които не зарастват, подутини в областта на шията, подмишниците или в ингвиналните гънки -НЕ ЧАКАЙТЕ! Потърсете кожен лекар/дерматолог/, хируг или специалист УНГ! 

Тези и други промени са т. нар. МАЛКИ СИМПТОМИ, които могат да ви насочат в правилната посока и точния специалист.

В УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“- София има специалисти на световно ниво, които винаги можете да потърсите за съвет, изследване и лечение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Qg*s


Всичко за коронавируса
Още новини
В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия
18.07.2024 17:20:22

В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия

Отделението по физиотерапия на МБАЛ-Пазарджик предлага лечение с революционен апарат за магнитоте ...

Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив
18.07.2024 16:43:19

Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив

Генералният директор на Канадския червен кръст Салим Сохани и кодиректорът на Университета Макгил ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...