Неделя, 08 Декември 2019
08
юни
7
 

Не можем да замълчим когато отново хора без медицинско образование коментират медицински казуси

Лекарите от УНГ клиниката в ИСУЛ защитиха колежката си, обвинена за таксуване на неспешен случай

Петък, 08 Юни 2018 | 11:45:00
7

Лекарите от УНГ клиниката в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ излязоха с декларация по повод случай от миналия месец с 5-годишно дете, таксувано за спешен преглед. Казусът беше отразен и в телевизионните медии. През месец май, дете с болки в ухото

Лекарите от УНГ клиниката в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ излязоха с декларация по повод случай от миналия месец с 5-годишно дете, таксувано за спешен преглед. Казусът беше отразен и в телевизионните медии. През месец май, дете с болки в ухото, посещава спешния кабинет на болницата и след прегледа докторът на смяна съобщава на бащата, че трябва да заплати такса от 30лв, защото по Наредба случаят на дъщеря му не е спешен, а неотложен. Ядосаният баща решил да разкаже историята си пред медиите.

Цялата клиника по  УНГ застана на страна на колежката си и написа официална декларация по повода. Те подчертават, че специализираната клиника по УНГ болести в УМБАЛ„Царица Йоанна” е клиника, която е била и все още е „алма-матер” в областта на оториноларингологията за цяла България и е положила основите за развитие на огромна част от специалистите по УНГ болести в страната ни. 

„Ние работим много, но тихо, докато други работят малко, но шумно. Ние продължаваме да покриваме спешност, въпреки че другите са престанали да го правят“, заявяват те.

В позицията си медиците посочват, че спешният кабинет, който е единственият останал за цяла Западна България, е мястото, където, за съжаление, се препращат „по навик” тежките пациенти, както и многочислените неотложни, но неспешни, а често и тези с банална клиника, независимо от часа в денонощието. „Защото работим. Търпим повече отколкото трябва и не протестираме срещу положението си толкова, колкото е нужно. Тук обаче не можем да замълчим“, допълват те. Лекарите са категорични, че не могат да замълчат след поредната атака, прицелена към цялото лекарско съсловие в България.

„Не можем да замълчим когато за пореден път от телевизионния ефир хора без медицинско образование или тясна квалификация, в случая граждани и медии, коментират конкретни медицински казуси“, допълват медиците. „Не можем да замълчим, когато за пореден път лично мнение и чувства взимат връх над ум и правила. Не можем да замълчим когато за пореден път гоненето на сензация изпреварва обективността“, посочват още те.

 „И няма да замълчим по отношение на случая от нощта на 14 срещу 15 май 2018, по време на която лекарка в спешния УНГ кабинет бе очернена, включително в национален ефир и обвинена в безчовечност“, подчертават още специалистите. В позицията си те допълват, че вината на колежката им е била в правилно тълкувание на критериите за спешност и неотложност в оториноларингологията и коректно изпълнение на служебните  й задължения. Държим да припомним, че стандартите за спешност (Наредба № 10 от 4.11.2016 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Ушно-носно-гърлени болести“ – Точка 14.) са официално заложени и определени по примера на други европейски държави, поясняват медиците. Те допълват, че въпросните стандарти, както и самата медицина, са залегнали върху научни принципи и спрямо тях мнението на непрофесионалисти има стойност “нула”.

Лекарите припомнят още, че приемането и преглеждане на неспешни пациенти отнема консуматив, време и лекарска концентрация (която не е неизчерпаем ресурс), а товазатруднява същинската работа на лекаря – грижа за наистина спешните пациенти с животозастрашаващи състояния.

„Всички лекари от Kлиниката по УНГ болести в УМБАЛ “Царица Йоанна –ИСУЛ” категорично заставаме зад обвинената и очернена несправедливо колега и заявяваме, че действията й са правилни медицински, морално и законово. Мълчанието ни би било съучастие в поредното разиграло се безобразие спрямо български лекар“, заявяват в заключение те.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w9X*

Стефан 24.08.2019 18:00:32

Унг в ИСУЛ, колко ли народ са затрили това не е лекарски колектив това е организирана престъпна група и е въпрос на национална сигурност да се прекрати дейността на господстващата фамилия в оделението,ю

Майло Майлов 10.04.2019 13:14:11

Браво на медиците от ИСУЛ. Крайно време е всички пациенти да осъзнаят значението на спешността в България!

АЗ 16.06.2018 20:32:08

Браво, браво, но не беше ли тази клиника в целия си състав в ефира на БТВ, да протестира през 2015 г, че обслужвали ХИВ-позитивни пациенти, които криели за болестта си и ги застрашавали. Че и такива с туберкулоза и още цял ред глупости, на сбъркали професията си човечета. Сега се защитава една от тях съобразно нормативната база, а тогава и БЛС застана зад не явно, а очевадещо нарушение на егика и законодателство. А точно от тази клиника е и случай на отказана помощ пак на ХИВ-позитивен пациент, в спешно състояние, който малко по-късно е починал в Инфекциозна болница от кръвоизлив. Да смалят малко потенциите си, че си много принципни, че ..... после, ама защо така говорят пациентите.

UK doctor 13.06.2018 10:15:52

Браво!

Българин 08.06.2018 22:39:51

БРАВО НА ЛЕКАРИТЕ ОТ ИСУЛ! Но да попитам едно: Гнусните МЕДИИ, които се СРУТИХА на 111-то място по СВОБОДА НА СЛОВОТО, и то само за няколко години (лижейки задните части на SICаджийската ЖИВКОВИСТКА ГРУПИРОВКА, обяздила Майка България), сега ДАЛИ ЩЕ ДАДАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРАВО НА ОТГОВОР НА ЛЕКАРИТЕ - В СЪЩИЯ ВРЕМЕВИ ПОЯС, СЪС СЪЩАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ, И БЕЗ НАМЕСА НА ДЕЖУРНИТЕ РЕДАКТОРИ (РАЗБИРАЙ - МЕТРЕСИ НА ДС!!!) А, как мислите? ДАЛИ?

Гост 08.06.2018 20:13:30

А тъпанара Коруков веднага да се подложи на МЗ. А къде е дупедавеца, всезнайкото Гудев? Нещастни подмазвачи и нишоправци! Срам!!!

БЛС-Въоръжено Крило 08.06.2018 17:24:06

Само така -ОТПОР на алчните комунистически потребители ламтящи за безплатно ползване на докторите. Крайно време е да им се отпечата в чугунените тиквички и научат, че не се плаща само на плочкаджията и фризьорката , а и на лекарите въпреки мнението на КомИнтерна


Още новини
Проф. Иван Костов стана „Лекар на годината-София“
07.12.2019 11:14:07 Надежда Ненова

Проф. Иван Костов стана „Лекар на годината-София“

Директорът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов стана „Лекар на годината“ 20 ...

СЗО: 140 000 са починалите от морбили в света през 2018 г.
07.12.2019 10:53:31

СЗО: 140 000 са починалите от морбили в света през 2018 г.

Повече от 140 000 души по света са починали от морбили през 2018 г., сочат последните данни на Св ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...