!
Петък, 29 Март 2024
18
ноем
12
 

Доц. Любомир.Киров:

Лекарите се чувстват омерзени от дискусията за болничните

Пациентът трябва да си носи отговорността, ако лъже, че е болен, каза д-р Николай Брънзалов

Понеделник, 18 Ноември 2019 | 17:35:08
12

Не е наш ангажимент и наша работа да определяме кой ще заплаща болничните, ние като лекари удостоверяваме кога един човек е в състояние на временна нетрудоспособност и трябва да се лекува в дома си или в болница. Това заяви пред БНР доц. Любомир Киров,

Не е наш ангажимент и наша работа да определяме кой ще заплаща болничните, ние като лекари удостоверяваме кога един човек е в състояние на временна нетрудоспособност и трябва да се лекува в дома си или в болница. Това заяви пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Така той коментира идеята на управляващите, подкрепена изцяло от Конфедерацията на работодателите (КРИБ) и Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), първият ден от болничните да остава изцяло за сметка на работника или служителя.

„За нас истинският мотив е, че в случая някои работодатели – далеч не всички, защото Българската стопанска камара (БСК) има различна позиция по този въпрос, просто не желаят да заплащат тези болнични и това става под мотива, че трябва да има контрол, че има злоупотреби и т.н.“, каза доц. Киров.

Председателят на НСОПЛБ беше категоричен, че личните лекари се чувстват омерзени, защото дискутирането точно на този проблем е мотив да се прикрие истинският, а в същото време предложението няма да има ефект и няма да допринесе за решаването на проблема с болничните. Той обясни, че само 15% от болничните се издават от личните лекари и се върна назад във времето и припомни, че сдружението е направило едно много рационално предложение, което работодателите не са възприели.  

„Като става дума за контрол и че не трябва да се допускат злоупотреби, когато се обсъждаше Наредбата за временната нетрудоспособност, от НСОПЛБ предложихме да се възстанови правото на работодателите да контролират изпълнението на режима, предписан в болничния, т. е. ако лекарят е казал, че човекът трябва да си бъде в дома и единствено да посети кабинета на лекаря, за да бъде прегледан и консултиран, ако това не се спазва и работодателят установи, че този човек е някъде другаде – да може с основание да поиска анулиране на болничния. Това наше предложение не беше прието“, посочи доц. Киров.

Председателят на НСОПЛБ допусна, че е възможно някъде да има злоупотреби, но това не са болшинството от случаите и не трябва да страдат болните, за това че някой не иска да се натоварва с ангажименти.

В също време доц. Киров изрази мнение, че ако се върне старата система – НОИ да изплаща изцяло болничните, а не, както е в момента, работодателите да изплащат първите три дни, няма да има негодувание от тяхна страна. „Да го разбира кой както иска, но това са фактите, това е голата истина. След като не искат да приемат нашето предложение да поемат пълния контрол, те са частично удовлетворени и не искат да плащат“, допълни той.

„Желанието е да не се дадат едни пари – дали ще е от работодателя, дали ще е от НОИ, а не да се реши проблемът“, каза пред БНР зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов по повод дискусията за заплащането на болничните.

Той припомни, че от съсловието са дали предложения какво може да се направи, за да има контрол върху издаването на болничните листове. „Не ни чуха... Лекарите бяхме обвинявани, че крадем системата. Мантрата, че лекарите дават фалшиви болнични листове е неприятна. Да се обвинява на юруш цяло едно съсловие, че едва ли не срутвали икономиката, няма да се съглася абсолютно. Не е това проблемът. Истината е, че никой не иска да плаща парите за болничните“, категоричен беше д-р Брънзалов.

По думите му между 15-17% от болничните листове са издавани от общопрактикуващите лекари, но пак те са изкарани на предна линия. „Решението на проблема с фалшивите болнични е просто – в болничния лист е описан режима, който трябва да следва пациента. Ако пациентът не го спазва, работодателят може да го хване и да обжалва болничния лист по надлежния ред. В този случай не е виновен лекаря, виновен е пациента и той трябва да си понесе отговорността“, каза д-р Брънзалов. 

"Никога няма да застанем зад колега, издал фалшив болничен лист, но категорично не съм съгласен да се обвинява цялото съсловие", допълни още той.  

„Ще направим това, което решат политиците и синдикатите. Те да седнат и да се разберат, ние не сме страна в този спор. Лекарското съсловие ще се съобрази със законодателя“, подчерта д-р Брънзалов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VXjn

въпрос 19.11.2019 09:31:25

"Съсловието са дали предложения какво може да се направи, за да има контрол върху издаването на болничните листове". Какво, кога, кой и къде "са го дали"?

Гост 19.11.2019 09:30:50

Издаването на болнични да се заплаща от пациента по пазарни цени. Да видим тогава кой е наистина болен.

Гост 19.11.2019 13:30:56

Ми пазарната цена трябва да е 80-100 лева колкото е нормален медицински преглед. Тогава наистина ще видим дали толкова лесно ще могат да изнудват лекаря

Гост 18.11.2019 19:42:39

Лекарите масово раздават болнични срещу заплащане .Както лични лекари така и специалисти .Да не говорим за болнични след фалшива хоспитализация .И господ не може да им излезе насреща .Щом лекар и пациент се споразумеят , иди че ги гони . За 50 -100лева докторчето е готово да е.бе мамата на всякаква система , болнични , ТЕЛК , и каквото се сетите .

Гост 18.11.2019 19:54:00

Абе каскет щом назоваваш числа за фалшив болничен значи си от тези говеда ,които си искат болнични и си знаете тарифите. Не се ли усети ? Иронията е ,че ако числата издадени болнични обявени за фалшиви са верни, то във всяко семейство има поне едно говедо, което получава фалшив болничен, включително в семействата на най-възмутените драскачи по форумите. Ами обуздайте си говедата в къщи бе. Никой лекар не ходи по пазара да продава болнични. ВИЕ драскачите изнудвате лекарите да ги издават. Иначе им се отписвате от тяхната листа ,нали ?Че не правят услуги, нали ? Я всички чички с болничен да си ги отработят след това тези дни та да ви плющат ушите другия път като дойдат празници дали ше се правите на болни пак.

Гост 18.11.2019 22:31:42

Лумпен, ти за едното левче капитация на месец ли работиш, че толкова преживяваш ако някой се отпише от листата ти?

Гост 19.11.2019 13:26:40

Червен потник, за такива като теб с едното левче никой не жали ,че ще се отпишеш. Лекарите дори ще черпят като им се разкараш с наглото си поведение на пролетарска гнида

Elf 18.11.2019 18:28:51

Nikoi ne e otoriziral Kirov da kazva ,,kak se chuvstvat ,,lekarite.Samozvan naglec.

Елфинко - джудже мънинко! 18.11.2019 18:52:44

А теб кой те оторизира да пишеш нон стоп комунистически глупости тук? И то на шльоковица. Много ги разбираш ти всички работи, голям познавач си, велик - в собствените ти очи.

999 19.11.2019 07:44:23

За шльокавицата си прав, но не разбирам какво е комунистическото в коментара. Комунистическо е да говориш от името на хора, които не са те упълномощили. Това наистина издава претенция за величие. Бъди здрав!

До 999 19.11.2019 22:23:01

Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) дава обяснения. Кой друг, ако не той? Да, и като лежиш в болница, болничният лекар ти дава болничен, за периода пред който си лежал в съответното отделение, но продължението, ако се наложи такова го издава ОПЛ. И в такъв случай, що за наглост е, някой си, който е на всяка манджа мерудия с неуместните си коментари, на шльоковица, да заявява “Nikoi ne e otoriziral Kirov.... “ Че това, ако не е комунистическо, здраве му кажи! Но, правилно де, може да се натряскал човекът с домашна ракия.. може и така да е... Бъди здрав и ти!

Гост 19.11.2019 09:06:26

Напротив, с точно той е упълномощен от лекарите да говори! Ако искат, и аз мога да им го кажа същото, само да дойдат да ме питат...журналята.


Всичко за коронавируса
Още новини
Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства
29.03.2024 10:16:26

Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня, че здравноосигурените лица (ЗОЛ) могат да с ...

Започва програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за 2024 г.
29.03.2024 09:31:50

Започва програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за 2024 г.

От днес, 29 март, започва изпълнението на програмата на Националния осигурителен институт (НОИ) з ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...