Вторник, 19 Октомври 2021
23
ян
8
 

Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение

Рецептите няма да се пишат на ръка след 1-ви април

Вторник, 23 Януари 2018 | 16:57:07 Полина Тодорова
8

Постигнато е съгласие да се работи за промяна в нормативната база в насока отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари. За това са се договорили БЛС и НЗОК, става ясно от информация, разпространена от съсловната организация в контекста на пр

Постигнато е съгласие да се работи за промяна в нормативната база в насока отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари. За това са се договорили БЛС и НЗОК, става ясно от информация, разпространена от съсловната организация в контекста на преговорите по Националния рамков договор за тази година.

Ще се обсъжда 24-часовото дежурство да бъде оформено в отделен пакет дейности, извършвани на териториален принцип от желаещите да извършват тези дейност.

Изискването за пълно разположение от страна на личните лекари бе определено и като един от спорните моменти в преговорите по НРД.  „БЛС настоява да бъде решен този проблем“, категорични бяха по-рано от лекарския съюз. От там поясняват, че въпросът е бил коментиран на среща в МЗ, на която зам.-министър Бойко Пенков се е ангажирал за създаването на работна група за концептуална промяна на т.нар. неотложна помощ и изваждането й от пакета на ПИМП. Тя трябва да започне работа по промяна на модела от април 2018 г. - месецът, в който влиза в сила новият рамков договор. „Приветстваме усилията за принципно решаване на проблема и бихме могли да оттеглим предложенията си за промени в НРД в случай, че такава група бъде създадена до 15.2.2018 г.“, заявиха от БЛС.

Друг въпрос, засегнат по-рано от съсловната организация, е свързан с възможността за работа на втори трудов лекар на джипитата. От БЛС предлагат общопрактикуващите лекари, включително и тези, които работят в лечебни заведения за болнична помощ или членовете на групови практики за ПИМП да могат да работят по договор с НЗОК, но да нямат право на повече от един договор с НЗОК като индивидуална практика. Предложението ще даде възможност на общопрактикуващия лекар, освен в практика на личен лекар, да работи и като наето лице на втори трудов договор за не повече от 4 часа по втора специалност която има, след дадено съгласие от РЗИ, отбелязват от БЛС. По този въпрос е постигнато е съгласие в рамките на БЛС, като темата остава за обсъждане в общата работна група, информират от съсловната организация.

Между касата и БЛС пък е постигнато съгласие за други медици, които да имат право да работят на два договора. Постигнато е съгласие да се допуска възможност лекар специалист, работещ в болница, оказващ медицинска помощ по клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури, да може да работи и в друго лечебно заведение за болнична или специализирана извънболнична помощ по договор с НЗОК, но за оказване на медицинска помощ само по амбулаторни процедури.

Много е вероятно да отпаднат времевите критерии за продължителността на прегледа като критерии за качество, посочват още от БЛС. От там допълват, че критериите за резултатите от лечението ще са с цел анализ, а не основание за санкции, както и че ще се наблюдават след като лабораториите започнат да отчитат резултатите от изследванията в НЗОК.

Договорени са текстове, че лекарите от СИМП нямат право да връщат пациента за издаване на направления за хоспитализация към личните лекари.

Друг момент, по който е постигната договорка, е че след 1-ви април 2018 година протоколите и рецептите няма да се пишат на ръка. Фармацевтите пък ще могат да връщат на медиците „нечетливите рецептурни книжки за „изясняване“ на информацията по предписанието.

Ще се работи и за разработване на on-line услуга от страна на НЗОК, която ще осигурява достъп до информация за отпуснатите медикаменти на определен пациент. Това ще позволи премахването на рецептурната книжка, посочват още от БЛС. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e4Zt

Един 24.01.2018 13:48:54

Най после една хубава новина ,на която не вярваме ,ако стане ,ще е чудо!

Никодимчо 23.01.2018 21:30:15

То и за описа на касовите бонове се бяха споразумели, ама.... Нека не обвиняваме каса и МЗ за дереджето ни - ние сме си виновни за всичко досега и от сега нататък! Кроткото магаре всеки го товари. Овце, послушковци и бъзльовци - това е бг нацията и бг лекарят в частност. Хайде да си представим гръцкия лекар, например, какво ще прави, ако го засилят да работи ангария..!

Истината 24.01.2018 08:23:43

Много лесно захрачи и плю по съсловието си бре Никодимчо! Викаш, никой друг няма вина - ни МЗ, ни кацата, ни болшевишките медии, настръхнали до един срещу лекарите по нарeждане на кадесарите си собственици...сал едни лекарите били виновни за дереджето си!?!

Никодимчо 24.01.2018 09:11:05

до Истината Не сам захрачил, просто ми е болно. Я кажи, ако сега се тръгне към протест с отказ за работа с касата, колко ще се включат?

Истината 25.01.2018 08:39:19

Достатъчно е и 30% да се включат, за да бъде успешен протестът.

Гост 23.01.2018 20:54:35

И най-накрая глупавите чиновници в НЗОК проумяха как да намалят неиндицираните (меко казано) хоспитализации- като всеки специалист си носи отговорност за мотивите за хоспитализация И СИ НАПИШЕ САМ НАПРАВЛЕНИЕТО ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ и съответно подлежи на проверка за тези мотиви., а не се крие зад ОПЛ като шушне на пациента 'искай направление за болница' или му дава някакво листче хартия с код на диагноза и номер на клинична пътека -масова практика от последните 15 години. А и най-малкото не разкарва обратно пациента напред назад. Това сме го коментирали от поне 8 години ,сега им светна на албанския реотан в НЗОК

Гост 23.01.2018 20:41:33

Всякакъв труд 24 часа или денонощно разположение противоречат на Хартата за правата на човека и трябваше отдавна, отдавна да бъде премахнато , най-малкото сезирана Комисията по дискриминация (има такива прецеденти в Европа за индиректна дискриминация). Интересно как тъпунгерите в МЗ и НЗОК са си променили мнението ,защото това определено не е заслуга на този УС на БЛС, както ще искат да се изтъкнат...Предpолагам ,че някъде от ЕС са им начукали кратуните да проумеят ,че това не са европейски практики и трябва да бъдат премaхнати след 28 години комунистически манипулации , ако не броим онези други 45 години гаври с лекаря

Гост 23.01.2018 19:58:57

В крайна сметка НЗОК ще спести едни 7 милиона на годишна база. Хитреци!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Болниците подкрепят въвеждане на зелен сертификат за служителите си
18.10.2021 17:54:31

Болниците подкрепят въвеждане на зелен сертификат за служителите си

„Редица въпроси, свързани с цените на медицинските дейности и разчетите на Здравната каса д ...

УМБАЛ „СВ. Марина“: БЛС и НЗОК спешно да стартират предоговаряне на цените на клиничните пътеки
18.10.2021 17:42:55

УМБАЛ „СВ. Марина“: БЛС и НЗОК спешно да стартират предоговаряне на цените на клиничните пътеки

Нарастването на заболеваемостта от Ковид-19 наложи тотална реорганизация на дейността на най-голя ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...