Четвъртък, 04 Март 2021
25
ян
1
 

Лекари от Ортопедията в Горна Баня извършиха уникална операция на 13-годишно дете

Специалистите са отстранили обхваната от тумор цяла бедрена кост

Понеделник, 25 Януари 2021 | 16:19:33
1

Уникална операция на 13-годишно дете беше извършена в Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф.Бойчо Бойчев” в Горна Баня. При манипулацията специалистите са отстранили обхваната от тумор цяла бедрена ко

Уникална операция на 13-годишно дете беше извършена в Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф.Бойчо Бойчев” в Горна Баня. При манипулацията специалистите са отстранили обхваната от тумор цяла бедрена кост и са поставили модулна мега-протеза.

Момичето постъпва в ортопедичната болница с диагнозата Сарком на Юинг, обхващащ лявото бедро по цялото протежение. След проведена предоперативна химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив екип на Клиниката по ортопедия извършва премахване на тумора с цялата бедрена кост и заместване на дефекта с модулна мега-протеза, включваща бедрено стебло, ендопротези на тазобедрената и коленната стави.

Операцията е извършена за първи път у нас на дете от изцяло български екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, главен асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болницата. „Това бе злокачествен тумор, обхванал меките тъкани на лявото бедро като маншон“, обясни специалисът. Детето е насочено в София от Пловдив, където е преминало подготовка за операцията с химиотерапия. „За да бъде отстранен изцяло туморът, се наложи цялата бедрена кост да бъде премахната през коленната и тазобедрената стави. За това, че туморът е бил изключително близо до магистралните съдове, хранещи крайника, се наложи в екипа да бъде включен и съдов хирург. Това е специалистът от отделението по съдова хирургия към болница „Света Екатерина“ д-р Николай Величков.“, допълни д-р Патриков.

Операцията е продължила около 4 часа и половина.

„Отстранихме цялата бедрена кост и извършихме реконструкция с туморна модулна ендопротеза, изработена в Германия“, обяснява д-р Патриков. Протезата е бутикова, поръчана и изработена съобразно размерите на костите на пациентката. Тази модулност позволява и по-късно във времето при необходимост да се подменят модулите. Защото пациентката е на 13 години и се предполага, че има още 1-2 години растеж на костта. Така ако в процеса на израстване оперираният крак изостане по дължина от другия, ще има възможност да бъде уеднаквен с подмяна на един от поставените по средата модули.

„Важна роля в случая имаше предоперативната химиотерапия, проведена в детската онкохематология в Пловдив, чиито специалисти бяха в непрекъснат контакт с нас, за да проследяваме как реагира туморът на химиотерапията. След операцията отново бе изследвана степента на некроза и хистологичното изследване показа пълна некроза след химиотерапията“, допълни той.

Дванайсет дни след интервенцията момичето продължава раздвижване от терапевтите на болницата и ще продължи със следоперативна химиотерапия по установения протокол.

„Очакваме пациентката да води нормален начин на живот, без големи натоварвания на оперирания крайник, със задоволителен обем на движенията в тазобедрената и коленната стави“, посочи още д-р Патриков.

„Уникалното в случая е, че за пръв път в България операцията на дете бе извършена от изцяло български екип лекари“, отбеляза и д-р Валентин Ангелов, директор на болницата. По-рано такава интервенция е правена в друга болница на по-възрастен пациент под ръководството на словенски хирург.

Две седмици след операцията 13-годишната Райна Т. от Пловдивско може отново да ходи с двата си крака.

В оперативния екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, са лекарите Иво Димитров, Светослав Славчев, Петко Пейневски и съдовият хирург от „Св. Екатерина“ д-р Николай Величков.

Стойността на протезата от 37 700 лв. е изцяло поета от Здравната каса. Това че операцията се прави в България спестява разходите за пътуване на придружител извън страната, за престоя му в чужбина, за хонорар на лекарите там, които досега са се поемали също от Здравната каса.

През месец май миналата година същият екип на УСБАЛО в Горна баня под ръководството на д-р Патриков извърши друга уникална за България операция на 12-годишно момче с диагнозата Сарком на Юинг. Туморът се е намирал в костния мозък на бедрото, което е наложило отстраняването на тази част от бедрената кост, която участва в движението на коленната става. Тя е заместена с модулна протеза с възможности да се удължава.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gKqR

лекар от чужбина 25.01.2021 23:25:32

Изключителен лекар е д-р Патриков!Лично го познавам и макар вече от чужбина,поднасям поздравленията си и адмирациите си към него.Дано България да успее да задържи талантливите си лекари,които все още не са отишли на гурбет.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...