!
Четвъртък, 25 Април 2024
18
юни
3
 

Лекари от Сливен: Епидемиологичната обстановка в Сливен не е поставена под контрол от РЗИ

Директорът на РЗИ д-р Петя Балулова е подала оставка, която не е приета от министър Ананиев

Четвъртък, 18 Юни 2020 | 16:01:54
3

„Статистиката за заболелите и анализът показват, че към момента не е овладяна ситуацията и че има пропуски в организацията и извършвания контрол. Това налага нуждата от допълнителни мерки“. Това заяви на извънредно заседание на Областния кр

„Статистиката за заболелите и анализът показват, че към момента не е овладяна ситуацията и че има пропуски в организацията и извършвания контрол. Това налага нуждата от допълнителни мерки“. Това заяви на извънредно заседание на Областния кризисен щаб областният управител на Сливен Чавдар Божурски, цитиран от sliveninfo.bg. Той добави, че само през последната седмица в областта са регистрирани 53 нови случаи на коронавирусни инфекции, а в предходната новите случаи бяха 32.  Според Чавдар Божурски буди тревога броят на инфектираните лекари, здравни специалисти и лица от медицинския персонал  – 39 души /сред общо 174 положителни за Ковид-19 лица от началото на епидемията в областта/.  Положителни за болестта досега са 9 лекари, 16 медицински сестри, 1 фелдшер и 13 души санитари и помощен персонал.  На заседанието бе подчертано, че част от медиците са били инфектирани в неработещи с COVID-19 лечебни заведения.

От началото на епидемията основната тежест за лечението на пациентите се поема единствено в две от общо четирите многопрофилни болници в областта: областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и военната МБАЛ – Сливен към ВМА – София, което води до прекомерно натоварване на тези болничните структури, е изводът на областния щаб. В същото време оттам отчитат спешна необходимост МБАЛ „Хаджи Димитър“ и МБАЛ „Царица Йоанна“, които са били задължени да осигурят съответно 10 и 5 легла за Ковид-19, да започнат прием на съмнителни пациенти като отделения за триаж.

В същото време Лекарската колегия към Военна МБАЛ – Сливен изпрати писмо до институциите и Националния оперативен щаб, в което алармира за неравномерно натоварване на четирите лечебни заведения на територията на област Сливен, както и на насочването на болни от Нова Загора, които биха могли да бъдат лекувани в общинската болница в града, а не в областния център.

„На 16 май .2020 г. в МБАЛ-Сливен към ВМА, постъпва пациентка с положителен PCR, като тестът е изследван и доказан при пролежаването и в Гастроентерологичното отделение на МБАЛ ”Хаджи Димитър”. На 18.05.2020г. в МБАЛ-Сливен към ВМА постъпва и съпругът  й с положителен  PCR, който също е лекуван в Гастроентерологичното отделение на същата болница през същия период. Проява на непрофесионалното и неетично поведение е това на началника на Гастроентерологичното отделение - д-р Димитър Павлов и на медицинския управител на  МБАЛ ”Хаджи Димитър” - Д-р Пенко Пенков, които не спазват задължителните противоепидемичните мероприятия, а именно: в отделението не е извършена задължителната пълна дезинфекция и не е наложена 14-дневна карантина. Това в частност бе предпоставка за създаването на огнище на COVID-19 в Гастроентерологичното отделение на МБАЛ “Хаджи Димитър“, което впоследствие доведе до заразяването на голям брой  медицински персонал и на техни близки и граждани“, се казва в писмото.

Лекарите задават въпроса кой друг, ако не директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова трябва да контролира и налага това и защо това не е направено.

"Пациентите положителни за COVID-19, които не се нуждаят от болнично лечение, а се лекуват в къщи, считаме че трябва да са под наблюдението на ОПЛ и РЗИ. Защо на територията на област Сливен няма наблюдение на такива пациенти от ОПЛ. По този начин  РЗИ-Сливен не изпълнява правомощията си и така излишно натоварва, вместо да облекчава работата на заведенията за болнично лечение“, пишат още лекарите от Военна болница -  Сливен

Според тях описаните пропуски доказват неспособността на РЗИ да организират адекватно и правилно ресурса на здравните заведения в град Сливен, така че да се справят с тежката епидемиологична обстановка възникнала в града и в областта.

"В същото време на национално ниво се смята, че пандемията затихва и ограничителните мерки се разхлабват. Нашето мнение е, че за област Сливен епидемиологичната обстановка не е поставена под контрол и не е адекватно организирана от РЗИ и Областния кризисен щаб", посочват още медиците от Военна МБАЛ Сливен.

Припомняме, преди дни директорката на РЗИ - Сливен д-р Петя Балулова подаде оставка поради тежката епидемиологична обстановка в областта. На въпрос на Zdrave.net към МЗ за ситуацията в регионалната здравна инспекция от ведомството отговориха следното: 

"Оставката е подадена преди близо две седмици, същата не е приета. Директорът на РЗИ продължава да изпълнява задълженията си". Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%PWZ

Гост 19.06.2020 10:46:07

Колко са неосигурените,лекувани в тези болници и защо са лекувани безплатно за наша сметка. Защо мисирките си траят по този въпрос и не смеят да събудят спящата красавица.

Гост 19.06.2020 07:13:50

МБАЛ „Хаджи Димитър“ и МБАЛ „Царица Йоанна“ са частни болници и никои за нищо неможе да ги задължи. Време е МЗ да отнема лицензи!!!

Гост 19.06.2020 08:51:01

Абсолютно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...