!
Четвъртък, 28 Март 2024
02
юни
4
 

Лекари: Проблемите с е-направленията идват само от един програмен продукт

Сигнали в БЛС за невъзможност за работа са подадени от Благоевград, Добрич и Габрово

Четвъртък, 02 Юни 2022 | 15:06:14
4

Влизането на е-направленията за всички дейности вчера, на 1 юни, бе съпроводено с редица проблеми както за лекарите, така и за пациентите. Стана ясно, че основният проблем е свързан с необновен софтуер на една от фирмите, които работят с общопрактикува

Влизането на е-направленията за всички дейности вчера, на 1 юни, бе съпроводено с редица проблеми както за лекарите, така и за пациентите. Стана ясно, че основният проблем е свързан с необновен софтуер на една от фирмите, които работят с общопрактикуващи лекари. Проблеми имаше в цялата страна, като на много места лекарите не можеха да издават адекватни е-направления, опитваха да издават хартиени, но пациентите с такива биваха връщани.

Лекари разказаха и за куриозен случай, при който, без значение какъв е проблемът на пациента, всички е-направления били за гинеколог.

Най-сериозен е проблемът в Благоевград, сочи сигнал от местната лекарска колегия до Българския лекарски съюз. В сигнала лекарите информират за редица оплаквания от колеги, че медицинският софтуер, който ползват, не им позволява да осъществяват дейността си. Оплакванията са свързани само със софтуера „Хипократ“ на фирмата „Контракс“. По-голямата част от лекарите в извънболничната помощ в Благоевградска област работят именно с тази програма.

В сигнала, който засяга вчерашния ден, се казва: „За жалост от началото на работния ден до момента в УС на РК на БЛС – Благоевград постъпиха редица оплаквания от колеги, че медицинският софтуер, който ползват, не им позволява да осъществяват посочената по-горе дейност (издаване на е-направления, б. р.). За отбелязване е, че оплакванията са свързани само с мед. софтуер „Хипократ“ на фирмата „Контракс“. Все още от „Хипократ“ не са предложили електронна версия за СИМП, която да отговаря на изискванията“. От РЛК Благоевград уточняват, че специалистите работят с хартиени направления, което противоречи на нормативната уредба.

За проблем със същата програма алармират и от Добрич. Отново в сигнал до централата на Българския лекарски съюз, управителят на ДКЦ II в града д-р Валери Веселинов информира, че лечебното заведение не може да работи с е-направления и такива за МДД поради липса на осигурен софтуер на програма „Хипократ“. Идентична е и ситуацията при издаване на направления за ЛКК и болнични листове, уточнява шефът на ДКЦ II в Добрич и заявява, че създадената ситуация прави невъзможна работата на центъра.

Идентичен е случаят и в Габрово, където проблемът продължава и днес. От ДКЦ I сигнализират, че не могат да приемат изпратени пациенти с електронни направления и МДН нито в специализираните кабинети, нито в лабораториите, както и че не могат да изпращат пациенти, защото в НРН се генерира само амбулаторен лист. Лечебното заведение също работи с програмния продукт „Хипократ“. От там отбелязват още, че на многократните им запитвания и разговори с представителите на софтуерната фирма кога ще се обнови програмата, за да могат да тестват работата й до 31 май, е било отговаряно, че се чакат параметрите от „Информационно обслужване“, за да се пригоди към тях новият софтуер. По думите на управителя на ДКЦ I д-р Нели Ноева програмата е обновена късно вечерта на 1 юни, но проблемите продължават и днес.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RCkZ

Гост ът 02.06.2022 20:44:28

Ами БЛС как подписа на сляпо НРД без да види как на практика ще се случат нещата.да проиграят, да се уверят и тогава. Ще тръгне електриката...по-лесно е !

пневмофтизиатър 02.06.2022 20:32:54

Днес от едно джипи идваха при мен пациенти с направление за гинеколког, от друго- за ендокринолог, от трето за ревматолог. Върнах ги докато се оправи електронната каша и си набелязах круизите, които ще посетя през предстоящата няколкомесечна лятна ваканция.

Гост 02.06.2022 17:27:33

Не е сано този софтуер ,но опредлено тъпанарите от АЗИС (така викам на НЗИС) и НЗОК сгафиха като въведоха електронни направления БЕЗ ТЕСТОВИ ПЕРИОД поне от 1 месец за да се изгладят бъговете. Всичко топва прави икономии на самата НЗОК и орязва и без това ниските възнаграждения на лекарите, коти не може да си въведат един преглед без проблеми с полуелектронната система АЗИС . Конфликтите пък с пациенти няма да коментирам. България е рай за идиотите от всякакви нива на управлението. Ботев би бил потресен от тъпанарщините тук и как здравната система на поробителя Тюркие днес е класи над това недоносче комнунистическо смеапшково в глупавата българия. Само претгенции иначе кръгла нула е булгаристан.

Гост 02.06.2022 16:49:28

Не е вярно.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...