Понеделник, 27 Юни 2022
02
юни
4
 

Лекари: Проблемите с е-направленията идват само от един програмен продукт

Сигнали в БЛС за невъзможност за работа са подадени от Благоевград, Добрич и Габрово

Четвъртък, 02 Юни 2022 | 15:06:14
4

Влизането на е-направленията за всички дейности вчера, на 1 юни, бе съпроводено с редица проблеми както за лекарите, така и за пациентите. Стана ясно, че основният проблем е свързан с необновен софтуер на една от фирмите, които работят с общопрактикува

Влизането на е-направленията за всички дейности вчера, на 1 юни, бе съпроводено с редица проблеми както за лекарите, така и за пациентите. Стана ясно, че основният проблем е свързан с необновен софтуер на една от фирмите, които работят с общопрактикуващи лекари. Проблеми имаше в цялата страна, като на много места лекарите не можеха да издават адекватни е-направления, опитваха да издават хартиени, но пациентите с такива биваха връщани.

Лекари разказаха и за куриозен случай, при който, без значение какъв е проблемът на пациента, всички е-направления били за гинеколог.

Най-сериозен е проблемът в Благоевград, сочи сигнал от местната лекарска колегия до Българския лекарски съюз. В сигнала лекарите информират за редица оплаквания от колеги, че медицинският софтуер, който ползват, не им позволява да осъществяват дейността си. Оплакванията са свързани само със софтуера „Хипократ“ на фирмата „Контракс“. По-голямата част от лекарите в извънболничната помощ в Благоевградска област работят именно с тази програма.

В сигнала, който засяга вчерашния ден, се казва: „За жалост от началото на работния ден до момента в УС на РК на БЛС – Благоевград постъпиха редица оплаквания от колеги, че медицинският софтуер, който ползват, не им позволява да осъществяват посочената по-горе дейност (издаване на е-направления, б. р.). За отбелязване е, че оплакванията са свързани само с мед. софтуер „Хипократ“ на фирмата „Контракс“. Все още от „Хипократ“ не са предложили електронна версия за СИМП, която да отговаря на изискванията“. От РЛК Благоевград уточняват, че специалистите работят с хартиени направления, което противоречи на нормативната уредба.

За проблем със същата програма алармират и от Добрич. Отново в сигнал до централата на Българския лекарски съюз, управителят на ДКЦ II в града д-р Валери Веселинов информира, че лечебното заведение не може да работи с е-направления и такива за МДД поради липса на осигурен софтуер на програма „Хипократ“. Идентична е и ситуацията при издаване на направления за ЛКК и болнични листове, уточнява шефът на ДКЦ II в Добрич и заявява, че създадената ситуация прави невъзможна работата на центъра.

Идентичен е случаят и в Габрово, където проблемът продължава и днес. От ДКЦ I сигнализират, че не могат да приемат изпратени пациенти с електронни направления и МДН нито в специализираните кабинети, нито в лабораториите, както и че не могат да изпращат пациенти, защото в НРН се генерира само амбулаторен лист. Лечебното заведение също работи с програмния продукт „Хипократ“. От там отбелязват още, че на многократните им запитвания и разговори с представителите на софтуерната фирма кога ще се обнови програмата, за да могат да тестват работата й до 31 май, е било отговаряно, че се чакат параметрите от „Информационно обслужване“, за да се пригоди към тях новият софтуер. По думите на управителя на ДКЦ I д-р Нели Ноева програмата е обновена късно вечерта на 1 юни, но проблемите продължават и днес.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YHnq

Гост ът 02.06.2022 20:44:28

Ами БЛС как подписа на сляпо НРД без да види как на практика ще се случат нещата.да проиграят, да се уверят и тогава. Ще тръгне електриката...по-лесно е !

пневмофтизиатър 02.06.2022 20:32:54

Днес от едно джипи идваха при мен пациенти с направление за гинеколког, от друго- за ендокринолог, от трето за ревматолог. Върнах ги докато се оправи електронната каша и си набелязах круизите, които ще посетя през предстоящата няколкомесечна лятна ваканция.

Гост 02.06.2022 17:27:33

Не е сано този софтуер ,но опредлено тъпанарите от АЗИС (така викам на НЗИС) и НЗОК сгафиха като въведоха електронни направления БЕЗ ТЕСТОВИ ПЕРИОД поне от 1 месец за да се изгладят бъговете. Всичко топва прави икономии на самата НЗОК и орязва и без това ниските възнаграждения на лекарите, коти не може да си въведат един преглед без проблеми с полуелектронната система АЗИС . Конфликтите пък с пациенти няма да коментирам. България е рай за идиотите от всякакви нива на управлението. Ботев би бил потресен от тъпанарщините тук и как здравната система на поробителя Тюркие днес е класи над това недоносче комнунистическо смеапшково в глупавата българия. Само претгенции иначе кръгла нула е булгаристан.

Гост 02.06.2022 16:49:28

Не е вярно.


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...