Петък, 27 Януари 2023
15
ян
2
 

Акад. Дамян Дамянов:

Лекарските грешки не са толкова много, че да се търси под вола теле

Сряда, 15 Януари 2020 | 12:31:19
2

Обвинява се медицинското съсловие, че се защитава взаимно, но дори в САЩ процентът, при който се търси злоумишлено действие у лекарите, е минимален. Лекарските грешки не са толкова много, че да се търси под вола теле. Това каза пред БНР акад. Дамян Дам

Обвинява се медицинското съсловие, че се защитава взаимно, но дори в САЩ процентът, при който се търси злоумишлено действие у лекарите, е минимален. Лекарските грешки не са толкова много, че да се търси под вола теле. Това каза пред БНР акад. Дамян Дамянов.

По думите му проблемът с „лекарската грешка“ се е развил като една от поредните болести на растежа в последните 30 години“. „За грешки в медицината и хирургията не е спирано да се разговаря. Още през 1974-1975 г. има издадена книга „Грешки и усложнения в хирургията“. Като шеф на хирургично дружество направих най-малко две конференции, а след това – още две, в които акцентът се поставя върху лекарските грешки. Те са поучителни и важни са професията. Както народът философски е казал – който не работи, той не греши. Въпросът е, че през последните 30 години проблемът се изкриви, той се хипертрофира. За това помогнаха и медиите, и интернет. Когато се получи неблагоприятен изход от лечение при хоспитализации или при операция, той попада първо в пресата, телевизиите и интернет, раздува се и веднага се търси смъртния грях на този лекар. Такава постановка е крайно погрешна“, поясни акад. Дамянов.

Той уточни, че това се отрази на лекарското съсловие по няколко начина. „Първо намаля потока на кандидат-студентите за лекари. Второ – един от стимулите да напуснеш България веднага след като завършиш медицина е, че не получаваш адекватна защита в определите случаи и несъответства на труда, който полагаш. Трето – липсва законодателство в тази посока, липсва нормативно избистряне що е това „лекарска грешка“, що е това „престъпен грях“ като тълкувание. Лекарското съсловие беше неподготвено за такова развитие на нещата, но то започна да си изгражда защита. Тя все още е в ембрионална фаза. Едно от първите неща, които се родиха, е да започне лекарското съсловие да се застрахова като застраховка, но тя все още е несъответна. Защитата на лекарите също не е добра от юридическа гледна точка. Всичко това показва, че ние ще изстрадаме пътя, докато достигнем до изчистени понятия“, каза акад. Дамянов.

Той подчерта и че няма диагноза, при която да не може да се допусне грешка. „Няма диагноза, няма операция, в която хирургическата грешка да не е възможна. Но грешките са в различен аспект. Делението на грешките е: общи и специални. Те могат да бъдат диагностични или при лечението. Могат да бъдат технически, тактически, организационни. Когато запитах хора от немедицинската сфера, те ми отговориха, че грешките могат да бъдат случайни и умишлени. Възразявам срещу такава класификация. Умишлени грешки няма. Грешки по небрежност може да има. Когато грешката е по небрежност, не бих я простил. Когато грешката е по незнание на студентско ниво, не мога да го простя!" Има грешки, които и нас лекарите могат да възмутят и да ни накарат този лекар да го отлъчим от съсловието“, каза акад. Дамян Дамянов и уточни: „Повечето от лекарските грешки са случайни като събития, а след това могат да бъдат класифицирани по различен начин. Най-често се греши при най-честите заболявания, но има значение и диагнозата. Може да са чести грешките при апендицит, но смъртността е от 0,1 до 1,1. При рак на стомаха обаче грешките са пак от този порядък, но смъртността е много по-висока поради обема на операцията, тежестта, риска“.

По думите му в резултат от цялата агресия срещу медицинското съсловие, то си е изградило защитни механизми и е започнало да назначава повече изследвания, по-скъпи изследвания, назначава рентгенови изследвания дори, когато те не са нужни, назначават туморни маркери, което и оскъпява допълнително медицина. Като положителен резултат от лекарските грешки обаче той посочи миниинвазивната хирургия.  

Хирургът препоръча на лекарите повече да говорят с болните. "Диалогът с болния човек, сериозното отношение към диагностиката, разпитването, анамнезата са изключително важни, но сведени до минимум напоследък. Не забравяйте да разпитвате болния и неговите близки.  Второ, ние възприемаме понятието "информирано съгласие" като стандартно понятие, но то е изключително важно. Трето - етичните норми, моралните норми, колкото и търговска и напоследък дори  търгашеска да е медицината напоследък, призовавам младите колеги, да не забравят да се придържат към моралните и етични нормите!“, апелира към своите колеги акад. Дамянов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pj8K

? 15.01.2020 17:14:07

А какво стана с убиеца на фелдшера в село Орешник? Иван Пачелиев пуснахте ли го у дома, да хапва пържолки и да замезва? Или - ЗАБРАВЕТЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ, нали? Що няма журнaля да се заинтересуват, да направят разследване...? Хикимяне, Васко Иванов, къде сте бре?

мнение на гост 15.01.2020 15:44:41

В България през последните години стана традиция има ли негативен резултат при лечението на пациент,лекарят е виновен в 100%.За това допринесоха медиите,голяма част от журналистите ,специалистите по медицинско право,някои прокурори и съдии за печелене на обществена популярност и издигане в ерархията,Присъди се тиражират в пресата преди още да е насрочено дело. А и за доста адвокати това стана доходен бизнес.Оплюва се цялото лекарско съсловие ,поставя се под общ знаменател заради единични случаи.Резултата е все по вече лекари не поемат трудни случаи,не желаят да рискуват заради съдебни процеси продължаващи с години,разбиващи здраве ,семейство, психика.Липсата на точни логаритни и протоколи за лечение ,както в Германия ,Франция ,Великобритания се замества с в съдебните зали с нарушения на правилата??? за "добрата лекарска практика".А оправдани (в съдебни процеси)лекари получават символични обещетения.Не е престижно да си лекар в България.Опасно е!!!Тотално е нарушено доверието лекар-пациент!Докога???


Всичко за коронавируса
Още новини
„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда
27.01.2023 17:24:28

„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда

Общинската АГ болница „Шейново“, която преди няколко месеца ...

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа
27.01.2023 16:59:36 Надежда Ненова

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа

В Картата на дългосрочните нужди от здравни услуги и инвестиции, приета от Министерски съвет, спе ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...