!
Вторник, 23 Април 2024
20
авг
8
 

Д-р Красимир Минкин:

Лекарски и фармацевтични лобита изкривяват финансирането на здравеопазването у нас

Понеделник, 20 Август 2018 | 16:14:50 Надежда Ненова
8

Преди дни в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше извършена операция на болен от Паркинсон, докато пациентът е в пълно съзнание. Сали Саким е един от хората с паркинсонова болест, при които лекарствата не помагат и единственият вариант за лечени

Преди дни в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше извършена операция на болен от Паркинсон, докато пациентът е в пълно съзнание. Сали Саким е един от хората с паркинсонова болест, при които лекарствата не помагат и единственият вариант за лечение е дълбока мозъчна стимулация с устройство, чиято цена е между 40 и 60 хиляди лева. НЗОК отказва да реимбурсира лечението у нас, но плаща същата операция и същото изделие в чужбина, но на по-високи цени. Пред Zdrave.net неврохирургът, извършил операцията, д-р Красимир Минкин, обясни причините, за парадоксалната ситуация. 

Д-р Минкин, преди дни поставихте мозъчен пейсмейкър на пациент с тежка форма на Паркинсон. Разкажете повече за операцията.

Такива операции правим отдавна и в тях няма нищо необичайно. Новото сега е, че това което имплантираме - пейсмейкърното устройство, което стимулира мозъка, би издържало много продължително време - 25 години. С развитието на технологиите, това позволява пациентът да бъде лекуван за много дълъг период от време.  

Досега какъв е бил срокът на годност на устройствата?

Четири години.

Колко са пациентите,  които чакат за имплант за дълбока мозъчна стимулация?

В България има 10-15 пациенти с паркинсонова болест, които не се повлияват от медикаменти и около 10-тина пациенти с дистония, които са деца. Така че да кажем поне 30 пациенти чакат за имплантирането на такова устройство.

Казахте, че досега срокът на годност на устройствата е бил четири години. Колко от пациентите, на които вече е било поставено, се нуждаят от смяна на батерията?

Тъй като ние се занимаваме от 5 години с имплантиране на устройства, вече 10 пациенти са с батерии, които вече са изтекли или изтичат. Те са си ги купили, но сега нямат пари да си платят батерията, която е скъпата част от устройствата.  За съжаление се налага отново те да си я платят, тъй като Здравната каса отказва да я реимбурсира, въпреки всички молби, изпратени до тях.

Каква е причината НЗОК да заплаща операцията по поставянето на устройството в чужбина, но не и в България?

Мотивът, с който Здравната каса отказва да реимбурсира това лечение у нас е, че няма пари. В същото време действително го плаща за чужбина. Това е омагьосан кръг, който НЗОК създава. Според обясненията им, парите, които са за лечение в чужбина са едно отделно перо. Тази година всъщност се разбра, че Здравната каса въобще не се разплаща по това перо и лечението в чужбина също е под въпрос заради липсата на доверие на лечебните заведения към нас. Решението е този имплант да бъде включен в списъка с медицинските изделия, които се реимбурстират, и за това решение ние молим всяка година от 2013 г. насам. Същевременно за друг вид терапия за паркинсонова болест у нас се плащат милиони.

Според вас на какво се дължи това?

Този метод е утвърден в целия свят и от няколко години се е превърнал в основен за лечението на напреднала паркинсонова болест. Това не е експеримент, нито иновация. Касата не иска да го плаща, тъй като няма лоби, което да настоява за това. Друг вид терапии имат по-силно лоби, въпреки научните факти, които ние представяме и които са напълно достатъчни да я убедят да реимбурсира този метод. Надяваме се сега, с новото ръководство, да се променят нещата. Изкривяването в България по отношение на финансирането на здравеопазването не е само в сферата на неврохирургията и дълбоката мозъчна стимулация, точно заради наличието на различни лекарски и фармацевтични лобита.

Новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев е добре запознат с научните доказателства за успешното приложение на устройството. Смятате ли, че сега вече ситуацията ще се промени така, че всички нуждаещи се пациенти, да получат пейсмейкъра?

За съжаление не всичко зависи от него. Правилата на управление на НЗОК са такива, че всичко зависи от Надзорния съвет, в който влизат различни хора. Според мен той би опитал да наложи правилата, които съществуват по света. Още повече, че тези изделия имат една и съща цена навсякъде. Надявам се, че новото ръководство на НЗОК ще успее да промени правилата, по които функционира Касата. Ако се продължи по същите правила, пак ще е въпрос на лобита и дори това изделие да бъде одобрено, това няма да има добър резултат. Успешно лечение в друга специалност ще се сблъска със същите проблеми, с които ние се сблъскахме. Промяната трябва да е за всичко, което може да се прилага в България. Реално това би излязло и по-евтино на Касата отколкото лечението в чужбина.

Има ли възможност в България да бъдат лекувани всички нуждаещи се от устройството пациенти?

Няма да има проблеми, тъй като това е много специализирана дейност по отношение на дълбоката мозъчна стимулация. По света на около 10 млн. души популация има по един център. Ние разполагаме с апаратура, която е на стойност около 1 млн. лева, за да можем да осъществяваме тази интервенция и нуждите на страната ни могат да бъдат поети изцяло от центъра, който вече е създаден. В първата година оперирахме 20 пациенти, втората 10, а след това паднахме на двама-трима.

При встъпването си в длъжност Д-р Дечев казва също, че трябват доказателства, че медицинското изделие, което се заплаща в България, се заплаща и от други европейски фондове. Освен това цената, на която го заплаща Касата не трябва да е по-висока от цената на изделието, заплащана в ЕС. Отговаря ли устройството за дълбоко мозъчно стимулиране на тези условия?

В ЕС няма страна, освен България, в която това устройство да не се поема от каса или фонд. Включително в Румъния. Устройството се заплаща дори в Украйна, които не са в ЕС и имат по-малък БВП от България. Така че на тези условия, устройството отговаря от години. По отношение на цената - тя е средна за ЕС. Проблемът е, че цената се влияе много силно от броя имплантирани пациенти и от договора с Касата. Т.е. сигурен съм, че НЗОК може да договори много по-добри условия за това изделие.

Снимка: Стаматина Никова, БНРКоментари по темата

Правила на форума за коментари
vr4m

Машенка 21.08.2018 00:31:47

Миланушка, "Game Over".

Гост 20.08.2018 21:53:03

Минкин, не се прави на интересен. Процедурата е 3500, но не включва това за което имаш уж сертификат да го правиш. Тя не е валидирана в България. В UK се прави годишно на 8 пациента

Гост 20.08.2018 18:19:42

Зад всяка частна болница стои актуалният към всеки момент преЦедател на Надзорния съвет на НЗОК

гост 20.08.2018 16:53:39

Лобистът по-горе обяснява, че от 2013 година лобира за една процедура около 50 000 лева. Дали същата е законна и включена в стандартите или се прави самоволно от болницата на новия директор на НЗОК. До момента 10 пациента по 50 000 = 500 000 лева???

Гост 20.08.2018 21:57:11

Изделието е 40000 лева, а фирмата вносител прави отчисления към екипа който го поставя за 30000. Под масата. Иначе стойността която е платила фирмата за него внасяйки го е около 5000. Схемата е ясна, само играчите в нея са различни. Кардиохирурзи, ортопеди, неврохирурзи. Абе класика. Но... Още малко. Само едно членче в конституцията трябва да се промени и регулацията в цените на изделията да станат като при лекарствата. И тогава печалба макс.20%. И ....

До Горепишештия всезнайко. 20.08.2018 19:10:53

Манипулацията е 3500лв. И процедурата е в клинична пътека. Консуматива е 40000лв.

Гост 20.08.2018 16:47:55

Не разбрахме само Дечо кое лоби го излъчи за шеф на НЗОК, иначе за другите разбрахме.

Юри 20.08.2018 20:11:34

Предполагам, че скоро ще разберем. Аз залагам на Юнаците с медицинските изделия


Всичко за коронавируса
Още новини
32 дела за общо близо 5,5 млн. лв. се водят срещу НЗОК за надлимитна дейност
23.04.2024 14:28:38

32 дела за общо близо 5,5 млн. лв. се водят срещу НЗОК за надлимитна дейност

32 дела, заведени от болници, се водят понастоящем срещу Националната здравноосигурителна каса за ...

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш
23.04.2024 13:47:12 Невена Попова

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш

Предстои служебният здравен министър д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш и да издаде зап ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...