!
Сряда, 29 Ноември 2023
21
ноем
1
 

В Националната здравна стратегия 2030

Лекарства: Борба с недостига, прогенерична политика, по-ярка роля за фармацевта

Вторник, 21 Ноември 2023 | 14:15:28
1

Магистър-фармацевтите да се използват по-пълноценно при провеждане на лекарствените политики. Това е заложено в Националната здравна стратегия 2030, която очаква разглеждането си в Народното събрание. Според записаното в Стратегията, магистър-ф

Магистър-фармацевтите да се използват по-пълноценно при провеждане на лекарствените политики. Това е заложено в Националната здравна стратегия 2030, която очаква разглеждането си в Народното събрание.

Според записаното в Стратегията, магистър-фармацевтите трябва да се използват по-пълноценно като медицински специалисти по провеждане на дейности по скрининг, неинтервенционални изследвания и промоция на здравето. „В този смисъл са необходими действия по остойностяване, финансиране и отделяне на фармацевтичната услуга от цената на лекарствения продукт“, пише в документа.

Управляващите възнамеряват да предприемат мерки, фокусирани към осигуряване на финансова устойчивост на системата, които да поставят на първо място безопасността на пациентите, осигуряване на тяхната финансова защита чрез намаляване на преките плащания и осигуряване на равнопоставен достъп за всички общности.

Като ключови предизвикателства в това направление документът отчита оттеглянето на доказано ефективни терапии от пазара, недостатъчно добре развитата интегрирана електронна здравна система и навлизането на генерични и биоподобни лекарствени продукти на пазара, както и неравномерното разпределение на аптеките в страната, съответно различният достъп до лекарства и фармацевтични грижи за пациентите в отделните области.

Здравните власти посочват също така, че проследяването на ефикасността на терапията следва да бъде фактор при заплащането на медикаментите с публични средства.

Във връзка с недостига на лекарства пък в Стратегията е заложено прецизиране на понятието недостиг на медикаменти, анализ на причините за появата на недостиг, оценяване на въздействието на паралелната търговия и квотите за доставка, както и поддържане на списък на основните лекарства, при които има недостиг на доставките. „Ще се ползват възможностите на електронното предписване на лекарства за намаляване на нерегламентираните доставки на лица, различни от пациентите и на които не са предписани продукти от медицински специалист. Максимално ще се използва потенциалът на електронната здравна система с фармацевтичен сектор, интегриран в нея, с оглед реално измерване на резултата. Ще продължи развитието на СЕСПА до система, която позволява проследяване на наличностите и възможност на всички участници в лекарствоснабдителния процес да имат достъп до наличните лекарства“, предвижда документът.

Управляващите също така възнамеряват да разработят мерки за ефективно ограничаване на вертикалната и хоризонтална интеграция на участниците в лекарствоснабдителния процес с цел осигуряване на равен достъп до лекарства на всички търговци на едро и дребно, което е предпоставка за гарантиране на равен достъп до медикаменти и фармацевтични грижи и на пациентите.

Очаква се да се анализира информацията от Националната аптечна карта и да се вземат управленски решения за подобряване на достъпа до лекарства. „Подобреният достъп на гражданите до аптеки, където те ще имат достъп до лекарства и ще им бъдат предоставяни фармацевтични грижи, е предпоставка за подобряване на рационалната лекарствена употреба, имаща за цел намаляване на заболеваемостта и смъртността, свързани с неправилната лекарствена употреба“, посочва се в документа.

Също така ще се търсят възможности за подобряване на механизмите, оказващи влияние на доплащането на медикаменти от пациентите.

Планира се и създаването на условия за поетапно въвеждане на прогенерична лекарствена политика. „Тя е утвърдена в държавите членки на ЕС като средство за стимулиране на пускането на пазара на нови продукти, намаляване на публичните разходи за лекарствена терапия и по-доброто им управление, както и повишаване на отговорността на пациентите към собственото им лечение, съответно – гъвкаво съобразяване с финансовите възможности на отделния пациент. Ще се създадат условия за генерично предписване или заместване на лекарствени продукти според спецификата на различните хипотези“, е записано още в документа.

Цялата Национална здравна стратегия 2030 можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gVmA

Гост 21.11.2023 16:07:13

Просто закрийте медицината!


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Румяна Янкова и екипът й в
29.11.2023 17:34:48

Доц. Румяна Янкова и екипът й в "Пълмед" ще преглеждат за кожни алергии на 4, 5 и 6 декември

Изтъкнатият дерматолог и алерголог доц. Румяна Янкова ще ръководи прегледите в рамките на XV-тата ...

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика
29.11.2023 17:06:39

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

На 24 ноември в Сидни, Австралия, съдебният медик д-р Янко Колев беше официално избран за президе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...