Събота, 13 Август 2022
19
март
21
 

Лекар с условна присъда след смъртта на дете

Понеделник, 19 Март 2018 | 16:58:58
21

Д-р Михаил Маджунов получи двегодишна условна присъда заради смъртта на дете. Той е лишен и от право да упражнява лекарската професия за срок от две години, информира БНР. Случаят, за който лекарят получи присъдата, е от края на 2010 г. 4-годиш

Д-р Михаил Маджунов получи двегодишна условна присъда заради смъртта на дете. Той е лишен и от право да упражнява лекарската професия за срок от две години, информира БНР.

Случаят, за който лекарят получи присъдата, е от края на 2010 г. 4-годишната Гергана Илиева почина в ИСУЛ навръх Бъдни вечер при усложнения след операция от сливици.

Два месеца по-рано родителите й я водят на консултация в ИСУЛ . Детето има постоянни възпаления, диша трудно и близките му искат да решат проблема с евентуална операция.

Изследванията на Гергана, нужни за операцията, са проблемни и личният лекар на семейството смята, че операцията ще бъде отложена. Главен асистент Маджунов от ИСУЛ обаче казва, че операцията може да се извърши и насрочва дата - 8 декември. Гергана е оперирана и изписана в същия ден.

В следващите две седмици момичето е водено три пъти на преглед заради усложнения и кървене. Маджунов всеки път казва, че е добре. Накрая детето е прието в болницата на 23 декември в тежко състояние и след кръвоизлив умира на операционната маса.

В началото на 2011 г. заради случая д-р Маджунов бе дисциплинарно уволнен от ИСУЛ.

Условната присъда на д-р Маджунов е постановена на втора инстанция. Присъдата на първата инстанция също беше условна, но с шест месеца по-тежка.

В мотивите и на двата съдебни състава се говори за немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност, и се отчита като пропуск това, че не е била определена кръвната група на детето преди операцията, а при появата на кръвоизлив не е била поставена адекватна диагноза и затова не е било назначено и адекватно лечение. Вместо това д-р Маджунов изписал детето за домашно лечение.

Върховният касационен съд е намалил присъдата на доктор Маджунов с мотив, че с условното наказание от две години с три години изпитателен срок ще бъдат изпълнени както индивидуалната, така и генералната превенция.

Маджунов, както и колегите му, получили по шест месеца условна присъда – д-р Рангачев и д-р Станчева, са осъдени солидарно да заплатят на бащата 100 000 лева обезщетение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KE76

още малко по темата 24.03.2018 10:21:27

+...Изборът на анестезиологична техника е на анестезиолога ...." Това е точно така, анестезиолог. С уговорката, че специалистът по АИЛ има поне малко понятие от ОА в извънболнична помощ, ОА за нуждите на вадене на временни зъби /?!?/, че не е пропуснал преданестезиологичната консултация и не е видял пациента за първи път 10 минути преди манипулацията, за да му каже "здрасти" и да попита майката "някакви алергии??" Все пак става дума за планова манипулация, без никаква спешност и обървене внимание, не става дума за непреодолима болка, а за СТРАХ от зъболекар. При 80% от децата на 14 години, ваденето на изостанали млечни зъби става с местна анестезия. Хайде сега да ми кажете, за какъв дявол е употребата на Севофлуран?? Посочете ми една причина затова, моля.

До Анестезиолог 21.03.2018 10:18:20 21.03.2018 13:39:02

Моля, четете внимателно какво е написано и не пишете по принцип. Да, много пациенти получават Сево, но в БОЛНИЦА! В случая, става дума за незначителна интервенция за вадене на млечни зъби в доболничната помощ. След като сте анестезиолог и след като знаете, че въпросния анестетик е суспектен за отключване на МХ , БИХТЕ ЛИ ГО ПРЕДПОЧЕЛИ?? И от какъв зор, много моля?? При положение, както сам отбелязвате, Дантролен има само в няколко големи болници. Бихте ли забавили дететото повече от час преди да го транспортирате в Пирогов, къдете със сигурност има Дантролен? В

Анестезиолог 21.03.2018 15:33:16

Пиша по принцип, защото само така може да се извлече обща полза от този трагичен случай. Случилото се може да се повтори в поне 90% от БОЛНИЦИТЕ. Изборът на анестезиологична техника е на анестезиолога и се прави на базата на доста фактори, поемайки съответните рискове. Севофлуранът е разрешен за употреба в РБ. Обща инх. анестезия се прилага при условия, определени от Стандарта по АИЛ (когато има действащ такъв). Подробности за интервенцията и др. по случая не зная и затова не мога да взема отношение. Ако идеята Ви е да се понахокат колегите, ОК, спирам да пиша по принцип и изобщо, но ако искате диалогът да има смисъл и полза, помислете какво рационално би могло да се направи.

умница 20.03.2018 22:34:32

5. Как точно МХ е оправдание за накадърници, а не огромна и почти винаги непредотвратима беда, ??? Ами, напр., като прилагаш инхалационна анестезия с посочения анестетик, без да имаш логистика и подготовка за справяне с усложненията. Като не познаваш спецификата на работата в устата на едно дете и му даваш ненужната анестезия. Като подценяваш предварителната подготовка - анестезиологът тича от болницата в зъболекарския кабинет без никога да е виждал детето предварително. Не знае обема на лечението. Няма лабораторни изследвания. Няма преданестезилогична консултация и дори най-проста анамнеза. Е, на това, Академикът му казва ПАКЕТ, вероятно. Неканен гост, изискванията на се обсъждат, а се спазват. Медицината е ДИСЦИПЛИНА, другото е ала-бала, за което не ми се говори.

Анестезиолог 21.03.2018 10:18:20

Написаното от мен се отнася до възникването на МХ. За лечението - проучете (ако вече не знаете) на колко места "некадърните, алчни и кръвожадни" доктори работят под обща инхалационна анестезия без да разполагат с Дантролен в радиус напр. от 30км? Защо е така? Какъв е протоколът за лечение и каква е прогнозата? Предложете решение! Това ще е полезно. Останалото от коментара Ви считам за догадки. P.S. По-лесно ще Ви е да проверите къде има Дантролен -пръстите на едната ръка ще са Ви много.

до Неканен гост 19.03.2018 22:12:43 20.03.2018 11:46:26

И кое е смешното??? Че са давали Севофлоран в ДОБОЛНИЧНА помощ да вадене на млечни зъби, без да имат и най-малка подготовка затова??? Че детето е метнато под обща упойка без най-проста ПКК?? Без преглед от педиатър???фБез каквото и да било друго??Ако това ти и смешно и ако си лекар, иди да се гръмнеш. Ако беше обикновен лекар, който си върши работата, но все пак, в медицината се случва всичко, щяха да го ръзпънат на кръст. Но каогато е депутат, който пренебрегва всички правила - тогава може да умират деца. А за МХ знам повече от теб, не си длъжен да вярваш. Оправдение за некадърници.!

Неканен гост 20.03.2018 17:32:27

Не съм запознат със случая ,но академик, ти говориш за Пакет изследвания. Какво ще пуснеш допълнително на едно здраво дете освен ПКК. И за какво ти е преглед от педиатър? То може да е здраво при него и кашлящо и с температура в деня на операцията.

Анестезиолог 20.03.2018 15:25:49

1. СевофлУран; 2. ЛЗ за извънболнична помощ, съответстващо на Стандарта по АИЛ, с регистрация в РЗИ и договор с РЗОК за тази дейност; 3. Всички пациенти, още повече децата се подлагат на обща анестезия след анамнеза и преглед от анестезиолог с призната специалност, които се отразяват във форма, изискуема от стандарта; 4. Извън съмнителната, но задължителна необходимост при работа по КП от преглед от педиатър и ПКК, в нашите среди може да се спори за нуждата и информативността им при пациенти без общи заболявания, фамилна история и рискови фактори подлежащи на лека интервенция; 5. Как точно МХ е оправдание за накадърници, а не огромна и почти винаги непредотвратима беда, сполитаща спорадично пациенти и техните семейства, но и персонала с техните семейства където и да е по света при работа с халогенирани въглеводороди и/или Сукцинилхолин?

гост 19.03.2018 22:35:15

Дойдохме си на думата отново - кинтите. Каквато и да е темата докторята си мислят само и единствено за пари. Няма друго в тeхните умове - пари, пари и пак пари. Тези тотално са изперкали. Няма свян, няма срам, само кинти. Много, много жалко уважаема гилдия.

Гост 20.03.2018 11:59:29

Дойдохме си на думата отново -работа за без пари , полсе искае на отговорност. Каквато и да е темата пролетарската паплач все си мислят само и единствено да не плащат лекарския труд. Няма друго в тeхните умове - пари, пари и пак пари скъпернически пазени да си купят свещи ,не и за лекарски труд. Тези тотално са изперкали. Няма свян, няма срам, само как да спестяват кинти а ракия, цигари, автотенекията, плочките в банята, екскурзии, жени, мъже подаръци , за Пенка фризьорката , но не и да си платят медицинското обслужване както трябва. Много, много жалко неуважаеми пролетарски мародери....

Гост 19.03.2018 23:46:02

Всеки ходи на работа за пари. Човек работи за да се издържа. Колкото е по квалифициран труда толкова трябва да е по платен. Не проучвам горния коментар.

Неканен гост 19.03.2018 22:21:12

А др Рангачев и др Станчева какви са? Анестезиолози? Нещо не ми е ясно

Гост 19.03.2018 17:38:22

Това е причината да не стана хирург тукни да не избирам специалности свързани с оперативни интервенции и анестезиология. Един възрастен хирург навремето ми каза ' Виж, не допускай моята глупост да работиш за жълти стотинки , в комунистическа здравна система в тотална кочина и недоимък , при което някой утре ще има претенции за обезщетения към теб за стотици хиляди левове'

Гост 19.03.2018 18:42:48

Точно под този материал да пишеш за жълти стотинки и за "претенции" е нагло. Да си беше затраял. Още малко и лекарят ще е невинен, а? смърт на дете = условна присъда (при това намалена) и някой мрънка за пари.

Гост 19.03.2018 22:13:05

Щом приемате заплащането на лекарите в България за нормално ,значи приемате и повишения риск от реални жертви. За вас рискът е пролетарски 'пресметнат' . Аз бих се страхувал да ме оперира хирург с ниско заплащане. Вие обаче си мислите друго: Важното е да е евтино пък евентуално я умра я не ,така или иначе тоя лекар пак ще плаща. А понеже този случай е именно пример за лоша организация около пациентското обслужване, то на простите комунистически г зове като теб трябва да се напомни ,че в страните с нормални тоест високи лекарски заплати имат и много добра организация , където такива гафове са сведени до 0(НУЛА)

Гост 19.03.2018 21:00:41

Простак,знаеш ли каква заплата взема този "престъпник" Той заслужава не присъда, а награда,че се борил за детето. Репресиите на журналистчета и юристчета над лекарите няма да ви спасят от заслужената ви смърт ,поради липса на лекари,гиди комунистически изроди!

Неканен гост 19.03.2018 17:37:25

При здраво дете какво ще му изследваш? За сливици едни тромбоцити стигат. Проблемът е,че е трябвало да бъде прието и ревизирано още при първото завръщане. А изследването при съмнения за малигнена хипертермия,изобщо извършва ли се в БГ?

АКАДЕМИК 19.03.2018 17:16:31

Изследванията били проблемни....А когато въобще не се правят изследвания, както беше в случая на починалото при зъболекарска интервенция в еодент дете?? Обща упойка без нито едно изследване - това му се казва новаторство в медицината.

СУДЖУЦИТЕ 19.03.2018 18:41:41

Какво от изследванията очакваш да даде отклонение при последвала малигнена хипертермия? Кажи бе, другарю "АКАДЕМИК"?

АКАДЕМИК 19.03.2018 20:57:25

Здравей, информиран суджук. Би ли казал, стюпид, планирайки детето за интервенция, дали са знаели за измислената диагноза МХ?? Отговор - не са знаели. А дали са знаели, че прилагането на обща анестезия изисква пакет от кръвни, клинични и пр. изследвания?? Отговор - знаели са. Назначени ли са?? Отговор - не са. Защо ли така??? Кажи, бе суджук? И твоето дете можеше да е там, съзнамаш ли го??

Неканен гост 19.03.2018 22:12:43

Академик, я попрочети малко за МХ и след това коментирай. А това с пакета изследвания просто ме разсмя.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи
13.08.2022 12:12:36

Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи

„Имаме едни много добри лекари, като специалисти и като ниво на обучение по нищо неотстъпва ...

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена
13.08.2022 10:19:12

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съоб ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...