!
Понеделник, 20 Май 2024
19
март
21
 

Лекар с условна присъда след смъртта на дете

Понеделник, 19 Март 2018 | 16:58:58
21

Д-р Михаил Маджунов получи двегодишна условна присъда заради смъртта на дете. Той е лишен и от право да упражнява лекарската професия за срок от две години, информира БНР. Случаят, за който лекарят получи присъдата, е от края на 2010 г. 4-годиш

Д-р Михаил Маджунов получи двегодишна условна присъда заради смъртта на дете. Той е лишен и от право да упражнява лекарската професия за срок от две години, информира БНР.

Случаят, за който лекарят получи присъдата, е от края на 2010 г. 4-годишната Гергана Илиева почина в ИСУЛ навръх Бъдни вечер при усложнения след операция от сливици.

Два месеца по-рано родителите й я водят на консултация в ИСУЛ . Детето има постоянни възпаления, диша трудно и близките му искат да решат проблема с евентуална операция.

Изследванията на Гергана, нужни за операцията, са проблемни и личният лекар на семейството смята, че операцията ще бъде отложена. Главен асистент Маджунов от ИСУЛ обаче казва, че операцията може да се извърши и насрочва дата - 8 декември. Гергана е оперирана и изписана в същия ден.

В следващите две седмици момичето е водено три пъти на преглед заради усложнения и кървене. Маджунов всеки път казва, че е добре. Накрая детето е прието в болницата на 23 декември в тежко състояние и след кръвоизлив умира на операционната маса.

В началото на 2011 г. заради случая д-р Маджунов бе дисциплинарно уволнен от ИСУЛ.

Условната присъда на д-р Маджунов е постановена на втора инстанция. Присъдата на първата инстанция също беше условна, но с шест месеца по-тежка.

В мотивите и на двата съдебни състава се говори за немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност, и се отчита като пропуск това, че не е била определена кръвната група на детето преди операцията, а при появата на кръвоизлив не е била поставена адекватна диагноза и затова не е било назначено и адекватно лечение. Вместо това д-р Маджунов изписал детето за домашно лечение.

Върховният касационен съд е намалил присъдата на доктор Маджунов с мотив, че с условното наказание от две години с три години изпитателен срок ще бъдат изпълнени както индивидуалната, така и генералната превенция.

Маджунов, както и колегите му, получили по шест месеца условна присъда – д-р Рангачев и д-р Станчева, са осъдени солидарно да заплатят на бащата 100 000 лева обезщетение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EpLd

още малко по темата 24.03.2018 10:21:27

+...Изборът на анестезиологична техника е на анестезиолога ...." Това е точно така, анестезиолог. С уговорката, че специалистът по АИЛ има поне малко понятие от ОА в извънболнична помощ, ОА за нуждите на вадене на временни зъби /?!?/, че не е пропуснал преданестезиологичната консултация и не е видял пациента за първи път 10 минути преди манипулацията, за да му каже "здрасти" и да попита майката "някакви алергии??" Все пак става дума за планова манипулация, без никаква спешност и обървене внимание, не става дума за непреодолима болка, а за СТРАХ от зъболекар. При 80% от децата на 14 години, ваденето на изостанали млечни зъби става с местна анестезия. Хайде сега да ми кажете, за какъв дявол е употребата на Севофлуран?? Посочете ми една причина затова, моля.

До Анестезиолог 21.03.2018 10:18:20 21.03.2018 13:39:02

Моля, четете внимателно какво е написано и не пишете по принцип. Да, много пациенти получават Сево, но в БОЛНИЦА! В случая, става дума за незначителна интервенция за вадене на млечни зъби в доболничната помощ. След като сте анестезиолог и след като знаете, че въпросния анестетик е суспектен за отключване на МХ , БИХТЕ ЛИ ГО ПРЕДПОЧЕЛИ?? И от какъв зор, много моля?? При положение, както сам отбелязвате, Дантролен има само в няколко големи болници. Бихте ли забавили дететото повече от час преди да го транспортирате в Пирогов, къдете със сигурност има Дантролен? В

Анестезиолог 21.03.2018 15:33:16

Пиша по принцип, защото само така може да се извлече обща полза от този трагичен случай. Случилото се може да се повтори в поне 90% от БОЛНИЦИТЕ. Изборът на анестезиологична техника е на анестезиолога и се прави на базата на доста фактори, поемайки съответните рискове. Севофлуранът е разрешен за употреба в РБ. Обща инх. анестезия се прилага при условия, определени от Стандарта по АИЛ (когато има действащ такъв). Подробности за интервенцията и др. по случая не зная и затова не мога да взема отношение. Ако идеята Ви е да се понахокат колегите, ОК, спирам да пиша по принцип и изобщо, но ако искате диалогът да има смисъл и полза, помислете какво рационално би могло да се направи.

умница 20.03.2018 22:34:32

5. Как точно МХ е оправдание за накадърници, а не огромна и почти винаги непредотвратима беда, ??? Ами, напр., като прилагаш инхалационна анестезия с посочения анестетик, без да имаш логистика и подготовка за справяне с усложненията. Като не познаваш спецификата на работата в устата на едно дете и му даваш ненужната анестезия. Като подценяваш предварителната подготовка - анестезиологът тича от болницата в зъболекарския кабинет без никога да е виждал детето предварително. Не знае обема на лечението. Няма лабораторни изследвания. Няма преданестезилогична консултация и дори най-проста анамнеза. Е, на това, Академикът му казва ПАКЕТ, вероятно. Неканен гост, изискванията на се обсъждат, а се спазват. Медицината е ДИСЦИПЛИНА, другото е ала-бала, за което не ми се говори.

Анестезиолог 21.03.2018 10:18:20

Написаното от мен се отнася до възникването на МХ. За лечението - проучете (ако вече не знаете) на колко места "некадърните, алчни и кръвожадни" доктори работят под обща инхалационна анестезия без да разполагат с Дантролен в радиус напр. от 30км? Защо е така? Какъв е протоколът за лечение и каква е прогнозата? Предложете решение! Това ще е полезно. Останалото от коментара Ви считам за догадки. P.S. По-лесно ще Ви е да проверите къде има Дантролен -пръстите на едната ръка ще са Ви много.

до Неканен гост 19.03.2018 22:12:43 20.03.2018 11:46:26

И кое е смешното??? Че са давали Севофлоран в ДОБОЛНИЧНА помощ да вадене на млечни зъби, без да имат и най-малка подготовка затова??? Че детето е метнато под обща упойка без най-проста ПКК?? Без преглед от педиатър???фБез каквото и да било друго??Ако това ти и смешно и ако си лекар, иди да се гръмнеш. Ако беше обикновен лекар, който си върши работата, но все пак, в медицината се случва всичко, щяха да го ръзпънат на кръст. Но каогато е депутат, който пренебрегва всички правила - тогава може да умират деца. А за МХ знам повече от теб, не си длъжен да вярваш. Оправдение за некадърници.!

Неканен гост 20.03.2018 17:32:27

Не съм запознат със случая ,но академик, ти говориш за Пакет изследвания. Какво ще пуснеш допълнително на едно здраво дете освен ПКК. И за какво ти е преглед от педиатър? То може да е здраво при него и кашлящо и с температура в деня на операцията.

Анестезиолог 20.03.2018 15:25:49

1. СевофлУран; 2. ЛЗ за извънболнична помощ, съответстващо на Стандарта по АИЛ, с регистрация в РЗИ и договор с РЗОК за тази дейност; 3. Всички пациенти, още повече децата се подлагат на обща анестезия след анамнеза и преглед от анестезиолог с призната специалност, които се отразяват във форма, изискуема от стандарта; 4. Извън съмнителната, но задължителна необходимост при работа по КП от преглед от педиатър и ПКК, в нашите среди може да се спори за нуждата и информативността им при пациенти без общи заболявания, фамилна история и рискови фактори подлежащи на лека интервенция; 5. Как точно МХ е оправдание за накадърници, а не огромна и почти винаги непредотвратима беда, сполитаща спорадично пациенти и техните семейства, но и персонала с техните семейства където и да е по света при работа с халогенирани въглеводороди и/или Сукцинилхолин?

гост 19.03.2018 22:35:15

Дойдохме си на думата отново - кинтите. Каквато и да е темата докторята си мислят само и единствено за пари. Няма друго в тeхните умове - пари, пари и пак пари. Тези тотално са изперкали. Няма свян, няма срам, само кинти. Много, много жалко уважаема гилдия.

Гост 20.03.2018 11:59:29

Дойдохме си на думата отново -работа за без пари , полсе искае на отговорност. Каквато и да е темата пролетарската паплач все си мислят само и единствено да не плащат лекарския труд. Няма друго в тeхните умове - пари, пари и пак пари скъпернически пазени да си купят свещи ,не и за лекарски труд. Тези тотално са изперкали. Няма свян, няма срам, само как да спестяват кинти а ракия, цигари, автотенекията, плочките в банята, екскурзии, жени, мъже подаръци , за Пенка фризьорката , но не и да си платят медицинското обслужване както трябва. Много, много жалко неуважаеми пролетарски мародери....

Гост 19.03.2018 23:46:02

Всеки ходи на работа за пари. Човек работи за да се издържа. Колкото е по квалифициран труда толкова трябва да е по платен. Не проучвам горния коментар.

Неканен гост 19.03.2018 22:21:12

А др Рангачев и др Станчева какви са? Анестезиолози? Нещо не ми е ясно

Гост 19.03.2018 17:38:22

Това е причината да не стана хирург тукни да не избирам специалности свързани с оперативни интервенции и анестезиология. Един възрастен хирург навремето ми каза Виж, не допускай моята глупост да работиш за жълти стотинки , в комунистическа здравна система в тотална кочина и недоимък , при което някой утре ще има претенции за обезщетения към теб за стотици хиляди левове

Гост 19.03.2018 18:42:48

Точно под този материал да пишеш за жълти стотинки и за "претенции" е нагло. Да си беше затраял. Още малко и лекарят ще е невинен, а? смърт на дете = условна присъда (при това намалена) и някой мрънка за пари.

Гост 19.03.2018 22:13:05

Щом приемате заплащането на лекарите в България за нормално ,значи приемате и повишения риск от реални жертви. За вас рискът е пролетарски пресметнат . Аз бих се страхувал да ме оперира хирург с ниско заплащане. Вие обаче си мислите друго: Важното е да е евтино пък евентуално я умра я не ,така или иначе тоя лекар пак ще плаща. А понеже този случай е именно пример за лоша организация около пациентското обслужване, то на простите комунистически г зове като теб трябва да се напомни ,че в страните с нормални тоест високи лекарски заплати имат и много добра организация , където такива гафове са сведени до 0(НУЛА)

Гост 19.03.2018 21:00:41

Простак,знаеш ли каква заплата взема този "престъпник" Той заслужава не присъда, а награда,че се борил за детето. Репресиите на журналистчета и юристчета над лекарите няма да ви спасят от заслужената ви смърт ,поради липса на лекари,гиди комунистически изроди!

Неканен гост 19.03.2018 17:37:25

При здраво дете какво ще му изследваш? За сливици едни тромбоцити стигат. Проблемът е,че е трябвало да бъде прието и ревизирано още при първото завръщане. А изследването при съмнения за малигнена хипертермия,изобщо извършва ли се в БГ?

АКАДЕМИК 19.03.2018 17:16:31

Изследванията били проблемни....А когато въобще не се правят изследвания, както беше в случая на починалото при зъболекарска интервенция в еодент дете?? Обща упойка без нито едно изследване - това му се казва новаторство в медицината.

СУДЖУЦИТЕ 19.03.2018 18:41:41

Какво от изследванията очакваш да даде отклонение при последвала малигнена хипертермия? Кажи бе, другарю "АКАДЕМИК"?

АКАДЕМИК 19.03.2018 20:57:25

Здравей, информиран суджук. Би ли казал, стюпид, планирайки детето за интервенция, дали са знаели за измислената диагноза МХ?? Отговор - не са знаели. А дали са знаели, че прилагането на обща анестезия изисква пакет от кръвни, клинични и пр. изследвания?? Отговор - знаели са. Назначени ли са?? Отговор - не са. Защо ли така??? Кажи, бе суджук? И твоето дете можеше да е там, съзнамаш ли го??

Неканен гост 19.03.2018 22:12:43

Академик, я попрочети малко за МХ и след това коментирай. А това с пакета изследвания просто ме разсмя.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...