Събота, 28 Ноември 2020
26
май
 

Проф. Росен Николов, Началник на Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „Св. Ив. Рилски":

Лечението на болестта на Крон е важно не само за спиране хода на болестта, но и за ресоциализацията на пациентите

Поставянето на диагнозата е трудно и понякога отнема до 3 години

Вторник, 26 Май 2020 | 15:26:48 Елена Цветкова


Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно. Симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Но със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагноза е напълно възможно още в началото

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно. Симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Но със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагноза е напълно възможно още в началото. Ако след консултация със специалист – гастроентеролог се потвърди, че стомашното неразположение  е хронично възпалително заболяване на червата, много проверена и полезна информация за двете основни хронични чревни заболявания - Болест на Крон и Улцерозен колит, може да намерите на новата пациентска онлайн платформа www.kron-colit.bg. Сайтът предлага също ценни съвети и лесни за изпълнение рецепти, изготвени от специалисти, които биха намалили рисковете от обостряне на симптомите на заболяването. Тук може да видите кулинарен урок за хора с възпалителни чревни заболявания >>> видео.

Колко време отнема поставянето на диагноза болест на Крон след появата на първите симптоми?

Много е различно при отделните хора. Понякога отнема дълъг период от време – до 3 години. Диагнозата болест на Крон не е лесна за поставяне. Много пъти симптомите са замаскирани, приличат на други състояния, дори и ендоскопията и колоноскопията не винаги дават сигурност за поставяне на диагнозата, особено когато проявите са слабо изразени, в начална фаза на болестта. Необходимо е и да има съвпадение с хистологичната диагноза, която също се поставя трудно. Много често вземането на биопсии не гарантира поставяне на категорична диагноза.  Една немалка част от пациентите преминават първо през хирургия. След това идват при нас. Естествено, има и примери с поставяне на ранна диагноза, но по-често се случва диагнозата да закъснее до 3 години от началото на симптомите.

Какви са последствията за хората от по-късното поставяне на диагноза?

Забавено лечение. Колкото по-рано е поставена диагнозата, толкова ефектът от терапията е по-добър, лечението е по-успешно. Това е категорично доказано в многократни клинични проучвания и проследявания в цял свят – една от причините, един от основните фактори за успешна терапия е ранната диагноза. Става въпрос за успешна консервативна терапия, с медикаменти. Колкото повече се бави диагнозата, толкова повече се увеличава вероятността за хирургически интервенции.

Какви са съвременните препоръки за лечението на болестта на Крон?

Все още важи т.нар. стъпаловидна система или още пирамидална, когато се започва с базисна терапия и постепенно се върви към по-новите средства. Такива са изискванията и на нашето законодателство. В последните години все повече се говори за т.нар. обръщане на пирамидата, т.е. търсят се определени критерии, при които се започва много по-ранно лечение с биологична терапия при определени пациенти. Тези критерии все още се дискутират, но общо взето се избистрят.

Кои са тези пациенти, при които се препоръчва започване на ранно биологично лечение?

Обикновено това са пациенти, които са в млада възраст, с тежко протичане на болестта и с тежък първи пристъп. Често със засягане на тънкото черво и горния гастроинтестинален тракт, пациенти, при които има и екстраинтестинални прояви, вкл. ставни, очни, фистулна болест, ранна проява на фистули, ранна проява на стенози. Това са пациенти, при които усложненията на болестта се явяват в ранен етап. Тогава е добре да се започне колкото е възможно по-рано биологично лечение.

Как заболяването засяга ежедневието и качеството на живот на хората с болест на Крон?

Един от най-големите проблеми при болестта на Крон е, че се засягат млади, работоспособни, в активна възраст хора. Нарушава се сериозно качеството им на живот. Те трудно извършват ежедневните си дейности, загубват социални контакти и това е един от основните проблеми на болестта, освен увреждането на здравето, тя се отразява сериозно на психиката им и на целия им социален живот.

Активното лечение е изключително важно не само за спиране хода на болестта, но и за  ресоциализация на хората, те да могат да работят, да се грижат за себе си, да поддържат социални контакти, да създават семейства, да имат деца. Правилното и активното лечение е икзключително важно и това е една от причините при млади хора да предпочитаме да започваме рано с биологичната терапия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6TmD


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев:  Натискът върху системата не ме притеснява. Заетостта на леглата е между 30 и 45%
27.11.2020 19:01:23 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Натискът върху системата не ме притеснява. Заетостта на леглата е между 30 и 45%

Ние не коментираме мерките, а сме задължени да ги подсигуряваме финансово. Движението на леглата ...

МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход
27.11.2020 17:34:43

МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход

Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...