Сряда, 30 Ноември 2022
26
май
1
 

Проф. Росен Николов, Началник на Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „Св. Ив. Рилски":

Лечението на болестта на Крон е важно не само за спиране хода на болестта, но и за ресоциализацията на пациентите

Поставянето на диагнозата е трудно и понякога отнема до 3 години

Вторник, 26 Май 2020 | 15:26:48 Елена Цветкова
1

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно. Симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Но със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагноза е напълно възможно още в началото

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно. Симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Но със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагноза е напълно възможно още в началото. Ако след консултация със специалист – гастроентеролог се потвърди, че стомашното неразположение  е хронично възпалително заболяване на червата, много проверена и полезна информация за двете основни хронични чревни заболявания - Болест на Крон и Улцерозен колит, може да намерите на новата пациентска онлайн платформа www.kron-colit.bg. Сайтът предлага също ценни съвети и лесни за изпълнение рецепти, изготвени от специалисти, които биха намалили рисковете от обостряне на симптомите на заболяването. Тук може да видите кулинарен урок за хора с възпалителни чревни заболявания >>> видео.

Колко време отнема поставянето на диагноза болест на Крон след появата на първите симптоми?

Много е различно при отделните хора. Понякога отнема дълъг период от време – до 3 години. Диагнозата болест на Крон не е лесна за поставяне. Много пъти симптомите са замаскирани, приличат на други състояния, дори и ендоскопията и колоноскопията не винаги дават сигурност за поставяне на диагнозата, особено когато проявите са слабо изразени, в начална фаза на болестта. Необходимо е и да има съвпадение с хистологичната диагноза, която също се поставя трудно. Много често вземането на биопсии не гарантира поставяне на категорична диагноза.  Една немалка част от пациентите преминават първо през хирургия. След това идват при нас. Естествено, има и примери с поставяне на ранна диагноза, но по-често се случва диагнозата да закъснее до 3 години от началото на симптомите.

Какви са последствията за хората от по-късното поставяне на диагноза?

Забавено лечение. Колкото по-рано е поставена диагнозата, толкова ефектът от терапията е по-добър, лечението е по-успешно. Това е категорично доказано в многократни клинични проучвания и проследявания в цял свят – една от причините, един от основните фактори за успешна терапия е ранната диагноза. Става въпрос за успешна консервативна терапия, с медикаменти. Колкото повече се бави диагнозата, толкова повече се увеличава вероятността за хирургически интервенции.

Какви са съвременните препоръки за лечението на болестта на Крон?

Все още важи т.нар. стъпаловидна система или още пирамидална, когато се започва с базисна терапия и постепенно се върви към по-новите средства. Такива са изискванията и на нашето законодателство. В последните години все повече се говори за т.нар. обръщане на пирамидата, т.е. търсят се определени критерии, при които се започва много по-ранно лечение с биологична терапия при определени пациенти. Тези критерии все още се дискутират, но общо взето се избистрят.

Кои са тези пациенти, при които се препоръчва започване на ранно биологично лечение?

Обикновено това са пациенти, които са в млада възраст, с тежко протичане на болестта и с тежък първи пристъп. Често със засягане на тънкото черво и горния гастроинтестинален тракт, пациенти, при които има и екстраинтестинални прояви, вкл. ставни, очни, фистулна болест, ранна проява на фистули, ранна проява на стенози. Това са пациенти, при които усложненията на болестта се явяват в ранен етап. Тогава е добре да се започне колкото е възможно по-рано биологично лечение.

Как заболяването засяга ежедневието и качеството на живот на хората с болест на Крон?

Един от най-големите проблеми при болестта на Крон е, че се засягат млади, работоспособни, в активна възраст хора. Нарушава се сериозно качеството им на живот. Те трудно извършват ежедневните си дейности, загубват социални контакти и това е един от основните проблеми на болестта, освен увреждането на здравето, тя се отразява сериозно на психиката им и на целия им социален живот.

Активното лечение е изключително важно не само за спиране хода на болестта, но и за  ресоциализация на хората, те да могат да работят, да се грижат за себе си, да поддържат социални контакти, да създават семейства, да имат деца. Правилното и активното лечение е икзключително важно и това е една от причините при млади хора да предпочитаме да започваме рано с биологичната терапия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CVY#

Анита 25.08.2021 11:10:08

Моля някой да помогне,съхнеща люспеста и изгаряща кожа ,също сухота в гърлото с трудно приглъщане ,повърхностно дишане ,невъзможност за отхрачване нито гадене ,загуба на много килограми и разтройство от две години.Ако някой се е зблъсквал с подобен проблем моля да съдейства.


Всичко за коронавируса
Още новини
299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината
30.11.2022 17:32:15

299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу ...

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията
30.11.2022 17:20:57 Невена Попова

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията

Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...