Понеделник, 06 Април 2020
21
февр
 

Ликвидация на СБАЛББ-Сливен се бави 10 години заради безстопанственост

Петък, 21 Февруари 2020 | 16:13:06


В дворното място, прилежащо към територията на специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Сливен (в ликвидация), са установени множество ями с неизвестна форма, конструкция и използвани материали за изграждането им, в които в минал

В дворното място, прилежащо към територията на специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Сливен (в ликвидация), са установени множество ями с неизвестна форма, конструкция и използвани материали за изграждането им, в които в миналото са загробвани опасни отпадъци (биологични материали и др.). Затова преди да се стартира процедура по изменение на действащия подробен устройствен план на града е нужно да бъдат взети редица мерки. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Кольо Милев относно проблемите с ликвидация на СБАЛББ-Сливен и сградния й фонд по време на днешния парламентарен контрол.

По думите на министъра е необходимо да се направи експертна оценка на състоянието на терена и оценка на риска за хората и околната среда при извършване на дейности на посочения терен; безопасното събиране и третиране на загробените опасни отпадъци при стриктно спазване на действащите към момента изисквания на Закона за управление на отпадъците и подзаконовите нормативни документи към него и последващо третиране и обеззаразяване на използваните за загробване на опасни отпадъци терени. Министерството на здравеопазването писмено е информирало Областния управител на  Сливен за посочените обстоятелства.

Министър Ананиев уточнява, че макар и започнала преди 10 години, ликвидацията е затруднена заради липса на парични средства в дружеството, безстопанствено отношение към имуществото и документацията от страна на първоначално определените лица за ликвидатори  и липса на активни действия от тяхна страна за довършване процеса  на ликвидационната процедура. За тези обстоятелства е подаден сигнал в прокуратурата от ликвидатора, който е назначен след освобождаването на предходните лица, и е образувана прокурорска преписка на Районна прокуратура-Сливен във връзка с неправомерни действия по ликвидационната процедура. Преписката е приключила с постановление за отказ да се образува досъдебно производство. Министерството на здравеопазването е предприело действия  за смяна  и избор на нов ликвидатор, с цел ускоряване и успешно довършване на ликвидационния процес.

„СБАЛББ – Сливен ЕООД е собственик на 38 бр. сгради. Предписани са и действия за консервиране на основната болнична сграда, която има статут на недвижима културна ценност. За възстановяването и укрепването на сградата са необходими значителни средства. Министерство на здравеопазването не предоставя  целеви капиталови средства на дружества, които не осъществяват лечебна дейност. Поради това, остава като възможност дружеството да се разпореди с основната болнична сграда, чрез допустимите форми за прехвърляне на собствеността върху нея на друг субект.  Същата е  културна ценност от местно значение и поддържането й като такава не е във възможностите на лечебното заведение“, каза министър Ананиев.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XkYt


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починали са още двама души
05.04.2020 17:34:59

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починали са още двама души

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщиха от ...

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас
05.04.2020 12:10:16

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лаборатории ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...