Четвъртък, 02 Юли 2020
02
септ
8
 

Красимир Грудев:

Лимитите са огромна тежест и за частните, и за държавните, и за общинските болници

Понеделник, 02 Септември 2019 | 17:23:58 Надежда Ненова
8

Независимо от формата на собственост проблемите на лечебните заведения у нас са едни и същи и законите са едни и същи за всички. Това каза пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев след втората среща на

Независимо от формата на собственост проблемите на лечебните заведения у нас са едни и същи и законите са едни и същи за всички. Това каза пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев след втората среща на всички болнични асоциации в България (Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Асоциация на университетските болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници и Сдружение на общинските болници в България).

Като основен общ проблем Красимир Грудев определи лимитите. „Те са еднакви и за нас, и за държавните, и за общинските болници. За всички нас те са огромна тежест и огромна пречка за развитие“, каза той.

По думите обединението на болниците ще покаже, че колкото и да са различни те, имат общи проблеми, общи цели и общи разбирания за това как трябва да се решат нещата. „Това е много важно, защото обикновено се делят болниците на „частни“ и „други“.  Т.е. частните са нещо различно, нещо извън системата, нещо, което даже в известен смисъл не съществува за системата. Те са някаква притурка, лукс, излишък, те са тези, които източват Касата, които взимат пари на пациентите, пък другите, видите ли, никакви пари не им взимат – неща, които са откровена манипулация“, каза председателят на НСЧБ.  

Той обаче беше категоричен, че проблемите на всички търговски дружества, защото независимо дали са частни, общински или държавни лечебни заведения, са аналогични. „Най-малкото поради простия факт, че всички сме подчинени на Закона за счетоводството. Ако някоя болница като търговско дружество трупа загуби, по Закона за счетоводството тя търпи санкции, следва фалит, ликвидация“, допълни още Грудев.

Не на последно място като общ проблем той посочи и липсата на специалисти. „Независимо, че ние с цената на да кажем по-добър мениджмънт и на намиране на допълнителни форми за финансиране на дейността, успяваме да дадем по-добри заплати на някои специалисти и да ги задържим, това не означава, че и при нас не стои този проблем. Особено проблемът с медицинските сестри – той е всеобщ. Медицинските сестри не достигат както за нас, частниците, така и за държавните и общинските болници“, каза Красимир Грудев.

Очаквайте тази седмица интервю с председателя на НСЧБ Красимир Грудев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8hxU

Гост 03.09.2019 10:10:35

И другият проблем е, че административно им се ограничава обемът на дейност. Всяко изкуствено ограничаване на стопанската инициатива е в остро противоречие с пазарните принципи, и свободната конкуренция.

Гост 03.09.2019 10:06:57

Проблемите на всички търговски дружества - лечебни заведения са, че са принудени да продават на цени под себестойност. Това е принудително, насилствено предизвикано нарушение на Закона за счетоводството и на Търговския закон. Нарушителите формално са лечебните заведения, но поръчителите са НЗОК и управляващите политици.

Гост 02.09.2019 19:06:05

В някои лечебни заведения едни хора се мислят за Наполеон или Цезар, а други - “ компетентен”. Съчувстваме ви, лекувайте се.

Компетентен 02.09.2019 21:49:13

За психиатър е преди всичко този , който смята че на 7,2 милиона застаряващо население са необходими 320 болници . Никъде в Европа няма такова чудо , че и вноска от 8 % ! Ако някой пренесе 60 немски болници от всички нива в България спокойно ще поемат цялата патология - те са и толкова в една федерална земя с население колкото България. Една Хрватска има 79 болници ! Поради дебилността на алхитектите на "реформата" ние имаме най-много хоспитализации, легла и болници в цяла Европа. И да няма лимити ? Ами че хоспитализациите ще станат 4 милиона годишно ! Ти да видиш :) Жалък примат

Гост 03.09.2019 08:43:56

Ами като са ви толкова много болниците закрийте ги половината,бе.Ама Боко да излезе от джипа си и да обяви официално,че за болница ще се чака по няколко месеца за лечение по каса.Иначе платено-веднага.Който оцъцъа-оцъца.

Гост 03.09.2019 05:24:58

Абе Конфуций, ако в немските болници вкараш като пътеки купища манипулации и изследвания, които могат да се правят доболнично и те ще никнат като гъби с лесни пари. Погледни ресурса, който се отделя за доболнична помощ. Махнете обективните стимули за пороците, а не чрез друг порок- задълбочаване на администрирането да влошавате нещата. Но Другарите така си могат- без много мислена командно административно.

03.09.2019 00:20:03

Ако пренесеш 60 немски болници и им дадеш финансов ресурс около 1.7 млрд евра годишно пак нищо няма да се получи! Докато не си набиете в тъпите необолшевишки кратуни, че не броят на болниците е важен, а финансирането на един леглоден престой в тях, залповете на Аврора ще ви думкат в чутурите, та пушек ще се вдига!

Компетентен 02.09.2019 18:01:54

Груба инсинуация. Проблемите НЕ са едни и същи пред частните добивачи на КП и държавните. Лимитите са естествени при наличие на 150 болници над нужното.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
02.07.2020 11:30:06

"За героите в бяло" с подкрепа за медици в Кюстендил и София

Регионална лекарска колегия Кюстендил потърси съдействие във връзка с усложнената епидемична обст ...

Проф. Кантарджиев: Ако отново има пик на COVID-19, той ще бъде през есента заедно с другите сезонни инфекции
02.07.2020 10:39:07

Проф. Кантарджиев: Ако отново има пик на COVID-19, той ще бъде през есента заедно с другите сезонни инфекции

Българинът трябва да свикне с мисълта за коронавируса и да живее с него. Това заяви в Сутрешния б ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...