Четвъртък, 04 Март 2021
23
ян
2
 

Липсата на електронен подпис за всеки е големият проблем на е-здравеопазването

Ваксините срещу COVID ще са най-атрактивни за фалшифициране през 2021 г., предупреди Илияна Паунова

Събота, 23 Януари 2021 | 11:42:24 Надежда Ненова
2

Проблемът пред електронното здравеопазване у нас е липсата на сериозен идентификатор за електронна среда, когато няма електронен подпис, а не всеки има такъв. Около това становище се обединиха участниците в уебинара “Е-решения за по-добро здраве&

Проблемът пред електронното здравеопазване у нас е липсата на сериозен идентификатор за електронна среда, когато няма електронен подпис, а не всеки има такъв. Около това становище се обединиха участниците в уебинара “Е-решения за по-добро здраве” от поредицата “Капитал Здраве”, който се проведе снощи. Според експертите това ограничава броя на ползвателите на електронни услуги и не позволява премахването на хартиената документация.

Според главния секретар на БФС маг. фарм. Димитър Маринов, макар, че електронната рецепта вече е факт, реално малко хора са я виждали, а първите рецепти са изпълнявани доста тромаво и бавно с помощта на телефонни консултации с IT специалисти. „Това е разбираемо в началото. Проблем без решение засега обаче е , че не е предвидено никакво финансиране за аптеките и лекарските практики, които са конкрагенти на софтуерните компании, които пък ще трябва да бъдат обезвъзмездени за усилията си за интегрирането на конкретните софтуери към общия. Тъй като не е предвидено финансиране от държавата за това, се повишава таксата за софтуерно обслужване, което пък ще рефлектира в крайните цени на лекарствата и услугите“, каза Маринов. Той беше категоричен, че проблемите, които са съществували пред  аптеките с хартиените рецепти сега са продължили и в електронната среда.  

„Има проблем с напасването на номенклатурата на всяка аптека, електронната рецепта и номенклатурата на Националния съвет по цени и реимбурсиране“, каза Маринов.

Председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране (НСЦР) проф. Николай Данчев пък подчерта, че внедрената в Съвета система е многократно награждавана и работи безпроблемно. Тя включва електронни публични регистри със свободен достъп до данните за цените на лекарствените продукти, заплащани с публични и частни средства, електронни административни услуги, работни процеси и дейности, уеб портал и мобилно приложение.

„Всички, които имат електронен подпис, могат да подават заявления за електронни услуги. Съветът е разработил приложение за обмен на данни в публичните регистри, т.нар.  правителствен портал за отворени данни. Това, което е нужно да се подобри в пъти е съвместимостта на болничните софтуери с този на НСЦР, защо срещаме големи трудности при проследяване ефекта на лекарствата“, каза още проф. Данчев.

В презентацията си „Верификацията на лекарствата – дигитална защита от фалшифицирани лекарства и ваксини в условията на пандемията от COVID-19“ изпълнителният директор на БОВЛ Илиана Паунова пък заяви, че голямата опасност, която предстои ще е опитът да се фалшифицират ваксините срещу коронавируса.

„По данни на Европол през 2020 г. са били заловени нелегално разпространявани 33 млн. медицински изделия - маски и тестове срещу COVID, 8 тона субстанции и суровини за лекарства и 70 тона дезинфектанти. Всичко това е свързано с атрактивния пазар на лекарства и медицински изделия срещу коронавируса и е особено голям риска тази активност да се насочи към ваксините. Преценихме, че в България няма нужда да се нагнетява напрежението по отношение на лекарствата и ваксините като разпространяваме това предупреждение на Интерпол, но особено важно е експертната аудитория да е запозната с този повишен риск. Потенциалните сигнали за ваксините от системата, ще бъдат приоритизирани“, каза тя.   Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wgUB

Гост 25.01.2021 09:45:01

ХАхахаха Бай Ганьо от МЗ и НЗОК тепърва ще открива решения ….работещи от 40 години в Германия- нарича се лична здравна смарт карта- това е електронния подшис на всеки пациент в БЕЛИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ. Не и в балканската кочинка. На мутрокомунягите обаче им е скъпо. Пък и има техни IT фирми да захлебват - от асфалта към келавия софтуер- гарантрирано от ГЕРБ. И тук ще има ремонт на ремонта до Второто пришествие

Гост 23.01.2021 13:44:50

НСЦР има проблем с проследяването на ефекта на шекарствата не заради софтуера, а защото в него няма и един на достатъчно добро ниво да го прави. Лъжем и мажем и пишем презентации


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...