Сряда, 13 Ноември 2019
05
дек
3
 

Д-р Галинка Павлова:

Липса на контрол и експертност стоят зад злоупотребите с лекарства

Проф. Гетов: ИАЛ е една пощенска кутия

Вторник, 05 Декември 2017 | 11:00:44
3

„Това, че казват че не може с последващ контрол да се установи дали има злоупотреби или не, това е просто липса на контрол, липса на експертност, на потенциал, на знание и опит да направят този контрол“ – това заяви пред БНТ

Това, че казват че не може с последващ контрол да се установи дали има злоупотреби или не, това е просто липса на контрол, липса на експертност, на потенциал, на знание и опит да направят този контрол“ – това заяви пред БНТ заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. Тя коментира изнесените данни за незаконен износ на лекарства заедно с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов и председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Д-р Павлова отбеляза още, че неколкократно  БЛС е повдигал въпроса, свързан с ръста на изписване на лекарства и неконтролируемия ресурс, отделян от НЗОК. „Въпросът е, че трябва да има контрол върху това какво се внася и каква част се изнася за паралелния износ, така че да се осигурят необходимите количества, които да останат за българските пациенти. Това е смисълът на контрола и промените, които трябва да влязат в законодателството“, допълни заместник-председателят на БЛС.

От своя страна проф. Гетов посочи, че контролът трябва да е по линия на Изпълнителната агенция по лекарствата, която по думите му в момента е една „пощенска кутия“. В тази връзка той припомни опита преди години правомощията на ИАЛ да бъдат засилени, което обаче така и не стана факт заради отмяната на текстовете от Конституционния съд.

Проф. Гетов разясни и механизма на действие на паралелната търговия с лекарства, като отбеляза още, че по данни на анализаторските агенции паралелният износ, засечен миналата година, е в рамките на около 400 милиона лева. „Когато едно лекарство бъде внесено в България, то е вътреобщностна доставка, не подлежи на никакъв контрол, нито митнически, нито граничен, включително няма и ДДС. Ако се изнесе обратно в Германия и тези, които правят тази паралелна търговия, всъщност обират луфта между цената в България и цената в Германия“, посочи той и даде пример с инсулин в България на цена от 39 лева, докато в Германия той е над 90 евро. Разликата между тези цени е стимул за извършването на паралелна търговия, заяви проф. Гетов.

Той информира още, че само за десетте месеца на годината има над 800 обаждания за проблеми с инсулин. „Това е по повече от две на ден, на хора от цялата страна, за малки деца, за възрастни хора, за неподвижни, инвалиди, които не могат да намерят инсулина, който им е предписан, защото видите ли, количествата доставени в страната нито са разпределени правилно за всички търговци на едро, нито ги има в аптеките“, обясни проф. Гетов.

От своя страна председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров предположи, че именно тези 400 милиона лева годишен реекспорт са „400 милиона причини да се не промени нормативната уредба“. Той обаче не се съгласи с разпространените преди дни твърдения, че е засечена схема за злоупотреби с лекарства за няколкостотин милиона лева. „Как си представяте един директор, хванат с кашон лекарства, да е нанесъл щета на здравната каса за няколкостотин милиона? Знаете ли колко е цялата сума за онколекарства за една година, която плаща здравната каса? 250 милиона. Възможно ли е, според вас и според колегите, да се нанася щета за няколкостотин милиона предписани и платени от здравната каса лекарства и никой да не е разбрал за това нещо? Това не е вярно“, категоричен бе той.

Кацаров допълни, че с подобни акции няма да бъде решен проблемът с паралелния износ и с недостига на лекарства за пациенти. Големият недостиг е резултат на легалната търговия, а не на такива криминални деяния, подчерта той.

По темата за мораториума за нови лекарства и дейности в болниците, д-р Кацаров коментира, че това са абсурдни решения, в които няма разум. „Всяка логика, която води до крайности, до забрани, е вредна и неразбираема за нас“, заяви и д-р Павлова. Според нея мораториумът върху нови дейности ще блокира системата и няма да доведе до очаквания добър резултат.

Що се отнася до забраната за нови лекарства, тя коментира: „И пациентите искат да са лекувани с най-новото лекарство, и лекарите искат да прилагат най-новата техника, най-новите молекули, най-новото лечение за своите пациенти, но тук нещата няма да се решат по този начин, докато финансирането на системата е такова“.

По думите й няма как с 4 процента от брутния вътрешен продукт, отделян за здравеопазване, да се осигури лечение от най-съвременно ниво.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Vb53

Гост 06.12.2017 01:50:35

„Това, че казват че не може с последващ контрол да се установи дали има злоупотреби или не, това е просто липса на контрол, липса на експертност, на потенциал, на знание и опит да направят този контрол“. Ами, такъв материала бе, госпожа. Общинските болници и някой областни съществуват благодарение и единствено на корумпираните алчни началници на здравните каси. Проверете как се договарят касите с болниците, как се представят документи с невярно съдържание и договори за какво ли не, как се имитира контрол. Тези чиновници се интересуват как да защитят интереса на лечебницата и на докторите, а за пацинта nobody cares. Защо се допуска компрометирани хора да печелят за N-ти път конкурсите за директори на РЗОК? Ето на д-р Кацаров не му се вярва ,че лекар може да открадне хапчета от болницата и да ги изнесе... може, може за пари, какво ли не правят, а пък за много пари и хора ще убият

Гост 06.12.2017 18:51:18

Браво!Това е самата истина!

Гост 05.12.2017 13:31:30

Естествено,че не може да са 400 милиона щетите за НЗОК. просто хвърлят някакви числа без реални доказателства. Да не говорим,че това е поредната димка с която се цели да се отклони вниманието от световно мизерният бюджет за здравеопазвsне на посткомунистическата кочина. Ако от НЗОК някой е присвоил 400 милиона и ръководството и не знае ,явно е в схемата и трябва също да е в затвора и да чука камъни някъде край Сливница.


Още новини
Проблемите на „малките“ болници са надлимитната дейност и сезонността на заболяванията
13.11.2019 17:31:54 Надежда Ненова

Проблемите на „малките“ болници са надлимитната дейност и сезонността на заболяванията

"Проблемите пред университетските държавни болници са сериозни. Сред тях са невъзможността за пря ...

Вижте предложенията на БЛС за цените на клиничните пътеки
13.11.2019 17:01:50

Вижте предложенията на БЛС за цените на клиничните пътеки

След като днес от Българския лекарски съюз заявиха, че ще искат увеличение на цените на 220 клини ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...