Събота, 17 Април 2021
05
дек
3
 

Д-р Галинка Павлова:

Липса на контрол и експертност стоят зад злоупотребите с лекарства

Проф. Гетов: ИАЛ е една пощенска кутия

Вторник, 05 Декември 2017 | 11:00:44
3

„Това, че казват че не може с последващ контрол да се установи дали има злоупотреби или не, това е просто липса на контрол, липса на експертност, на потенциал, на знание и опит да направят този контрол“ – това заяви пред БНТ

Това, че казват че не може с последващ контрол да се установи дали има злоупотреби или не, това е просто липса на контрол, липса на експертност, на потенциал, на знание и опит да направят този контрол“ – това заяви пред БНТ заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. Тя коментира изнесените данни за незаконен износ на лекарства заедно с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов и председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Д-р Павлова отбеляза още, че неколкократно  БЛС е повдигал въпроса, свързан с ръста на изписване на лекарства и неконтролируемия ресурс, отделян от НЗОК. „Въпросът е, че трябва да има контрол върху това какво се внася и каква част се изнася за паралелния износ, така че да се осигурят необходимите количества, които да останат за българските пациенти. Това е смисълът на контрола и промените, които трябва да влязат в законодателството“, допълни заместник-председателят на БЛС.

От своя страна проф. Гетов посочи, че контролът трябва да е по линия на Изпълнителната агенция по лекарствата, която по думите му в момента е една „пощенска кутия“. В тази връзка той припомни опита преди години правомощията на ИАЛ да бъдат засилени, което обаче така и не стана факт заради отмяната на текстовете от Конституционния съд.

Проф. Гетов разясни и механизма на действие на паралелната търговия с лекарства, като отбеляза още, че по данни на анализаторските агенции паралелният износ, засечен миналата година, е в рамките на около 400 милиона лева. „Когато едно лекарство бъде внесено в България, то е вътреобщностна доставка, не подлежи на никакъв контрол, нито митнически, нито граничен, включително няма и ДДС. Ако се изнесе обратно в Германия и тези, които правят тази паралелна търговия, всъщност обират луфта между цената в България и цената в Германия“, посочи той и даде пример с инсулин в България на цена от 39 лева, докато в Германия той е над 90 евро. Разликата между тези цени е стимул за извършването на паралелна търговия, заяви проф. Гетов.

Той информира още, че само за десетте месеца на годината има над 800 обаждания за проблеми с инсулин. „Това е по повече от две на ден, на хора от цялата страна, за малки деца, за възрастни хора, за неподвижни, инвалиди, които не могат да намерят инсулина, който им е предписан, защото видите ли, количествата доставени в страната нито са разпределени правилно за всички търговци на едро, нито ги има в аптеките“, обясни проф. Гетов.

От своя страна председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров предположи, че именно тези 400 милиона лева годишен реекспорт са „400 милиона причини да се не промени нормативната уредба“. Той обаче не се съгласи с разпространените преди дни твърдения, че е засечена схема за злоупотреби с лекарства за няколкостотин милиона лева. „Как си представяте един директор, хванат с кашон лекарства, да е нанесъл щета на здравната каса за няколкостотин милиона? Знаете ли колко е цялата сума за онколекарства за една година, която плаща здравната каса? 250 милиона. Възможно ли е, според вас и според колегите, да се нанася щета за няколкостотин милиона предписани и платени от здравната каса лекарства и никой да не е разбрал за това нещо? Това не е вярно“, категоричен бе той.

Кацаров допълни, че с подобни акции няма да бъде решен проблемът с паралелния износ и с недостига на лекарства за пациенти. Големият недостиг е резултат на легалната търговия, а не на такива криминални деяния, подчерта той.

По темата за мораториума за нови лекарства и дейности в болниците, д-р Кацаров коментира, че това са абсурдни решения, в които няма разум. „Всяка логика, която води до крайности, до забрани, е вредна и неразбираема за нас“, заяви и д-р Павлова. Според нея мораториумът върху нови дейности ще блокира системата и няма да доведе до очаквания добър резултат.

Що се отнася до забраната за нови лекарства, тя коментира: „И пациентите искат да са лекувани с най-новото лекарство, и лекарите искат да прилагат най-новата техника, най-новите молекули, най-новото лечение за своите пациенти, но тук нещата няма да се решат по този начин, докато финансирането на системата е такова“.

По думите й няма как с 4 процента от брутния вътрешен продукт, отделян за здравеопазване, да се осигури лечение от най-съвременно ниво.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C6tK

Гост 06.12.2017 01:50:35

„Това, че казват че не може с последващ контрол да се установи дали има злоупотреби или не, това е просто липса на контрол, липса на експертност, на потенциал, на знание и опит да направят този контрол“. Ами, такъв материала бе, госпожа. Общинските болници и някой областни съществуват благодарение и единствено на корумпираните алчни началници на здравните каси. Проверете как се договарят касите с болниците, как се представят документи с невярно съдържание и договори за какво ли не, как се имитира контрол. Тези чиновници се интересуват как да защитят интереса на лечебницата и на докторите, а за пацинта nobody cares. Защо се допуска компрометирани хора да печелят за N-ти път конкурсите за директори на РЗОК? Ето на д-р Кацаров не му се вярва ,че лекар може да открадне хапчета от болницата и да ги изнесе... може, може за пари, какво ли не правят, а пък за много пари и хора ще убият

Гост 06.12.2017 18:51:18

Браво!Това е самата истина!

Гост 05.12.2017 13:31:30

Естествено,че не може да са 400 милиона щетите за НЗОК. просто хвърлят някакви числа без реални доказателства. Да не говорим,че това е поредната димка с която се цели да се отклони вниманието от световно мизерният бюджет за здравеопазвsне на посткомунистическата кочина. Ако от НЗОК някой е присвоил 400 милиона и ръководството и не знае ,явно е в схемата и трябва също да е в затвора и да чука камъни някъде край Сливница.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
17 депутати в новата здравна комисия, оглавява я д-р Симидчиев (Обновена)
16.04.2021 18:18:41 Ирина Пекарева

17 депутати в новата здравна комисия, оглавява я д-р Симидчиев (Обновена)

17-членна ще е здравната комисия в 45-ото Народно събрание, решиха депутатите днес. Всяка от парл ...

Променят Устройствения правилник на РЗИ
16.04.2021 17:15:40

Променят Устройствения правилник на РЗИ

По-голям спектър на кандидатите за някои от дирекциите в РЗИ предлага Министерство на здравеопазв ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...