Събота, 06 Март 2021
18
ноем
5
 

Липсващи лекарства ще могат да се заменят с генерици по време на пандемията

Сряда, 18 Ноември 2020 | 17:42:58
5

До дни Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз ще изготвят указания, които ще бъдат изпратени до всички общопрактикуващи лекари, както и до фармацевтите в страната. Целта е по време на пандемията от COVID-19 да се даде възможност на

До дни Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз ще изготвят указания, които ще бъдат изпратени до всички общопрактикуващи лекари, както и до фармацевтите в страната. Целта е по време на пандемията от COVID-19 да се даде възможност на личните лекари в издаваните от тях рецепти изрично да посочват, че при временен недостиг на даден лекарствен продукт в аптечната мрежа, същият може да бъде заменен с генерично лекарство от фармацевт.

Това стана ясно след среща на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз.

Повод за срещата бяха затрудненията, които съсловните организации срещат при изписването и продажбата на лекарствени продукти в условията на извънредна епидемична обстановка.

„Най-важното по време на пандемията от COVID-19 е да улесним максимално пациента и да сме сигурни, че той ще получи адекватна грижа. За това до края на тази седмица ще очаквам предложенията на съсловните организации с точни предложения как лекарите и фармацевтите да обменят бързо информация. Така, при евентуално изчерпване на лекарствен продукт в определена аптека, той ще може да бъде заменян, без да се губи излишно време за пациента. Считам, че заедно можем да стигнем до най-ефективните решения в настоящия момент“, каза министър Ангелов по време на срещата.

От своя страна съсловните организации определиха проведения диалог като конструктивен и поеха ангажимент в рамките на действащата нормативна уредба в най-кратки срокове да изготвят указанията, за да стигнат възможно най-скоро до общопрактикуващите лекари и фармацевтите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FVPt

Иван Върбанов 19.11.2020 00:23:27

Тъпите лекари, които една рецепта не могат да напишат правилно по Наредба 4, която не са и чували, ще скачат естествено, като тоя тука. Щото се мислят за велики, пък са далеч от каквато и да било рредстава за лекар. С уважение къв истинските лекари

Кондьо Аптекаря 18.11.2020 23:27:13

Тулуп, единствения прост си ти, щото ти дреме за пациента, ама друг път. Заради такива като теб са толкова скъпи лекарствата в БГ, за да може да ти се отплащат фирмите, че им пишеш боклуците. Я обясни другия път на пациента си, защо му пишеш пробиотик, в пъти по-скъп от антибиотика.

ПОЗИЦИЯ 18.11.2020 18:45:17

"Така, при евентуално изчерпване на лекарствен продукт в определена аптека, той ще може да бъде заменян, без да се губи излишно време за пациента ." ПРОСТИТЕ ПРОДАВАЧИ НА ЛЕКАРСТВА, АПТЕКАРИТЕ, СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ТЮМБЕЛИТЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС ПАК ПРЕЦАКАХА ДОКТОРИТЕ! ДА ДОКТОРУВАТ И ОБИРАТ ХОРИЦАТА В АПТЕКИТЕ "БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ" Е СБЪДНАТАТА МЕЧТА НА МОГЪЩАТА ФАРМАМАФИЯ! А МЪЛЧАТ КАТО ПУ,КИ РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ НА БЛС, ПРИЗВАН УЖ ДА ЗАЩИТАВА ОТ СВОЕВОЛИЯТА НА АПТЕКАРИТЕ ИНТЕРЕСА И НА ЛЕКАРИ И НА ПАЦИЕНТИ!

Xaxa 18.11.2020 19:23:46

А пък простите диспечери отдавна не са лекари и за някакъв дребен келепир от някоя фирмичка са готови да прецакат пациента.

bigPharma 18.11.2020 19:12:50

Абе смешник! Виж как е в нормалните европейски страни. Само че в тези страни за това че си позволяваш за едното финансиране на престоя в някой 4× хотелче на поредната конференция от някоя турска фирмичка си позволяваш да предписваш само техния "незаменим" продукт, а не някой друг със същия INN, първо биха те наказали в съсловната организация а после биха те лиши от право да практикуваш.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден
05.03.2021 18:39:44

Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден

Към 17 ч., днес, 5 март, над 41 хил. души са си запазили час за поставяне на ваксина срещу COVID- ...

Д-р Чешмеджиев: Като лекар съм там, където са и моите колеги - в МБАЛ Велинград
05.03.2021 17:16:50 Полина Тодорова

Д-р Чешмеджиев: Като лекар съм там, където са и моите колеги - в МБАЛ Велинград

Д-р Жеко Чешмеджиев ръководи общинската болница във Велинград в последните години. Преди дни ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...