Понеделник, 19 Април 2021
02
апр
12
 

Личните лекари с остро писмо срещу предложенията на Валери Симеонов за генериците

Четвъртък, 02 Април 2020 | 11:30:45
12

„Прогенерична политика“ не означава да се вмени право на фармацевта да заменя по свое усмотрение предписания от лекаря оригинален продукт с генеричен такъв, или един генеричен продукт с друг генеричен продукт. „Прогенерична политика&l

„Прогенерична политика“ не означава да се вмени право на фармацевта да заменя по свое усмотрение предписания от лекаря оригинален продукт с генеричен такъв, или един генеричен продукт с друг генеричен продукт. „Прогенерична политика“ означава създаване на условия, които да увеличат употребата на генерични продукти, която и сега не е малка. Всеки, който подмени решението на лекаря как и с какво да се лекува неговият пациент (независимо дали някакъв нормативен документ му го позволява или не), автоматично поема отговорността за всяка промяна в състоянието на този пациент и ангажимента да го коригира.

Това се казва в отворено писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), подписано от зам.-председателя на сдружението д-р Христо Димитров. Писмото е по повод участие на председателя на НФСБ Валери Симеонов в Нова телевизия и е изпратено до парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и зам.-председателя на Лекарския съюз д-р Николай Брънзалов.

В предаването Симеонов заяви, че генерикът е „лекарство, за което е изтекъл лицензионният период и това го прави евтино, при положение, че е изключително ефективно“. „Пример е аспиринът, който всички си спомнят. С други думи, генерикът е евтино лекарство с доказана ефективност”, каза той. Валери Сименов допълни още, че НФСБ още при съставянето на коалиционното правителство е настоявало да се въведе в програмата текст, който да даде възможност на българските граждани, по тяхно желание, да могат да изберат едно по-евтино генерично лекарство, когато отидат в аптеките, като това правило било въведено във всички развити държави като Англия, Германия и в Дания, например.

Ето пълния текст на писмото на НСОПЛБ:

„В интервюто си за предаването „Здравей, България!“ по Нова ТВ от 31.03.2020 г.  депутатът Валери Симеонов изказва твърдения, от които е видна  от една страна липсата на медицинска подготовка, което е разбираемо,  и от друга липсата на достоверна информация от страна на неговите сътрудници, което е недопустимо при статута му на народен представител.

В цитираната от г-н Симеонов Великобритания, пациентът заплаща фиксирана такса „рецепта“ независимо дали медикаментите струват 1,00 или 1000,00 паунда. В повечето от посочените от него държави медикаментите са безплатни за пациентите и кой лекарствен продукт ще се отпуска е решение на съответната финансираща институция, а не на пациента или фармацевта. Също така механичното сравняване на принципи на отпускане на медикаменти за домашно лечение е невъзможно при изключителните различия на системите на финансиране и организация на здравеопазването в България и другите цитирани страни. В никоя държава обаче не е предвидено пациентът самостоятелно да избира медикамент, който се отпуска само след назначение от лекар. Това е възможно само за медикаменти, за които не се изисква предписание от лекар, т.нар. ОТС продукти. Няма да коментираме и вероятно неволното споменаване в ефир на търговска марка на медикамент, което е нарушение, тъй като по същество е форма на реклама.

По отношение внушенията за финансова зависимост на лекарите от фармацевтичните компании бихме предоставили на самите компании възможността да запознаят г-н Симеонов   с етичните си правила, действащи на територията на Европейския съюз от дълги години. За нас е обидно да ги коментираме.

Ползваме случая да уточним, че „прогенерична политика“ не означава да се вмени право на фармацевта да заменя по свое усмотрение предписания от лекаря оригинален продукт с генеричен такъв, или един генеричен продукт с друг генеричен продукт. Прогенерична политика означава създаване на условия, които да увеличат употребата на генерични продукти, която и сега не е малка. Друго, което ясно искаме да подчертаем е, ча всеки, който подмени решението на лекаря как и с какво да се лекува неговият пациент (независимо дали някакъв нормативен документ му го позволява или не), автоматично поема отговорността за всяка промяна в състоянието на този пациент и ангажимента да го коригира.

В заключение, загрижеността за пациентите би трябвало да се изразява и в равнопоставеност и право на неограничен избор, например във всяка аптека задължително да има във всеки един момент целия наличен набор от регистрирани у нас медикаменти с едно и също активно вещество (генерици) за рецептите с намаление или безплатни, както и за т.нар. „бели“ рецепти за останалите случаи. Ако това задължение не бъде вменено, възникват подозрения, че тази загриженост наивно маскира тежки корпоративни влияния на производители и търговци на едро със значителна хоризонтална и вертикална интеграция на аптечния пазар у нас. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rhf$

Борислав 02.04.2020 19:10:12

Мишкииии!

Андрей Ковачев 02.04.2020 18:37:28

Ако може да не генализираш за всички лекари. Защото аз мога да кажа, че всички пациенти в България с прости без грам здравна култура. Аз съм лекар в АИЛ и когато изписваме рецепти винаги изписваме най-евтиния вариант и поставя допълнение за възможна замяна с друг генерик от същата група. Не всички лекари са мафия. Такива идиоти като теб насаждат злоба на българите към нас лекарите.

Гост 02.04.2020 17:15:49

М-Дааа...

999 02.04.2020 15:22:56

Май ще трябва да отворим буквара и да започнем от А,Б. Какво означава АТС класификация, какво означава INN, какво означава Позитивен лекарствен списък, какво означава понятието Рефериране на лекарства, как се доказват различия между два търговски препарата от един и същи INN? Кой регулаторен орган би допуснал регистрация на нов медикамент със съществени разлики от останалите в даден INN? До какви вреди би довело генеричното заместване, при положение, че наличността на активна субстанция, вида и количеството на помощните вещества и всички други технологични подробности са предмет на изследване при регистрацията на продукта и при последващия контрол от лекарствените агенции? Подобна дискусия изисква открит форум, с възможност за изказване на мнения и представяне на аргументи. Спорът изобщо не се върти около ползите за пациентите. Въпросът е към кого ще се насочват комисионните и разните форми на отблагодаряване - дали към изписващия лекар или към отпускащия лекарството фармацевт.

пациент 02.04.2020 14:12:27

А да видим сега може пък и Валерката да спре лапкането на ОПЛ и ходенето по екзотични екскурзиики за сметка на фарм компании. А иначе освен тук в Австрия и Малта в цяла Европа няма ограничения за смяна с генерик. Напротив дори в голяма част от тези страни с бая по развито здравеопазване има генерично предписване. Тоест на рецептата само INN. Ама те българските лекари дори не знаят какво е това. Не са ги учили в университета. Те знаят само търговската марка и определението "по-пречистен". Каквото и да значи това. Ама в Европата алчността на някой "Медицински специалисти" не е в такива обеми които трудно се прикриват зад отговорността от прилагане на терапия и грижа за пациента.

Гост 02.04.2020 13:52:18

Очевидно Валери Симеонов защитава сериозни бизнес интереси в областта на търговията с лекарствени средства. И как точно сега намери за подходящо да го изцепи това? Някои хора си мислят, че от всичко разбират и ей така по най-елементарен начин могат да изкарат още някой лев.

ПОЗИЦИЯ 02.04.2020 12:45:29

АПТЕКАРИТЕ СА ПРОСТИ ПРОДАВАЧИ /бакали/ НА ЛЕКАРСТВА И НЕ СЕ ОТКАЗВАТ ОТ МЕРАКА СИ ОФИЦИАЛНО ДА ГИ ПРИЗНАЯТ И ЗА ДОКТОРИ! СЛЕД КАТО ФАРМАЦЕВТИТЕ ПРЕВЪРНАХА АПТЕКИТЕ В АМБУЛАТОРИИ, ТРЯБВА ДА СЕ ПОЗВОЛИ И НА ДОКТОРИТЕ ДА ПРЕВЪРНАТ АМБУЛАТОРИИТЕ СИ В АПТЕКИ? ТАКА НА ПАЦИЕНТИТЕ СЪВСЕМ ЩЕ БЪДЕ СПЕСТЕНО РАЗКАРВАНЕТО, ЗА КОЕТО С "КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ" РЕВАТ АПТЕКАРИТЕ!

Borislaw 02.04.2020 19:14:53

Мишко , излез си от дупката!

Гост 02.04.2020 12:54:09

Що държиш всички да разберат колко си тъп? Иначе по темата - абсолютно правилна реакция и на опл-тата и на блс и на всички, които се изказаха против щенията на БФС

Гост 02.04.2020 12:44:38

"усмотрение"-що за дума!

чукча 02.04.2020 16:41:19

Виж в речника, илитерате!

Гост 02.04.2020 21:49:33

"Илитерат"-ти тази дума пак отречника ли е научи?Добре,добре. Задобряваш. Само ти остава да научиш кои думи са български и кои чуждици. Ако по-горе срещнеш непозната дума-извади си я и....ти си знаеш-проверка в речника. Успех!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Обнародваха медицинския стандарт по детска клинична хематология и онкология
19.04.2021 15:56:34

Обнародваха медицинския стандарт по детска клинична хематология и онкология

Пациенти, започнали лечение на злокачествено заболяване преди навършване на 18-годишна възраст с ...

Още 100 милиона дози от ваксините на BioNTech/Pfizer за ЕС през тази година
19.04.2021 15:13:57

Още 100 милиона дози от ваксините на BioNTech/Pfizer за ЕС през тази година

Компаниите BioNTech и Pfizer ще доставят допълнително 100 милиони дози от ваксините си срещу COVI ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...