!
Събота, 27 Юли 2024
25
март
3
 

Лични лекари в Пловдив записват в листите си украинци със статут на бежанци

Само 10% от бягащите от войната обаче отговарят на това условие

Петък, 25 Март 2022 | 10:57:32
3

Личните лекари в Пловдив вече записват в пациентските си листи бежанци от Украйна и децата им. Единственото условие е те да имат признат статут и личен номер на чужденец. Това каза пред Nova News д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общо

Личните лекари в Пловдив вече записват в пациентските си листи бежанци от Украйна и децата им. Единственото условие е те да имат признат статут и личен номер на чужденец. Това каза пред Nova News д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Пловдив.

Той обясни, че още от самото начало на бежанската вълна повече от половината общопрактикуващи медици от областта са се включили доброволно в различни организации, които полагат грижи за бягащите от войната. Всички те са се отзовали на призива да приемат и преглеждат безплатно украинските граждани и техните деца и го правят с желание да бъдат полезни на тези хора в беда, увери д-р Сотиров.

По думите му обаче не е възможно един личен лекар да запише бежанец в пациентската си листа, ако този човек няма признат статут у нас.

„Статутът и личният номер са условие украинците и децата им да бъдат включени в нашите листи и да ползват всички права, каквито имат здравноосигурените български граждани - безплатни прегледи, изследвания при необходимост и насочване за болнично лечение, когато има показания“, обясни д-р Сотиров.

Той подчерта, че това изискване важи и за децата на украинските бежанци. Що се отнася до имунизациите, те ще се провеждат в съответствие с препоръките от инструкцията на здравното министерство, допълни лекарят.

„Украинският имунизационен календар е много по-различен от нашия. Там имунизациите са по-малко, в някои случаи се използват и остарели ваксини, които у нас вече не се прилагат. Нисък е и имунизационният обхват – под 50%. При тях се срещат и заболявания, които ние вече не познаваме – полиомиелит, дифтерия.

Ако едно украинско дете и включено в пациентска листа, то може да получи документ за поставени ваксини от личния лекар и той да му послужи за постъпване в детска градина“, обясни д-р Сотиров.

По думите му засега обаче само 10% от влизащите украинци изявяват желание да получат статут, останалите 90% не подават заявления.

Тези, които нямат статут, могат да бъдат прегледани безплатно в някоя от организациите на доброволци, но не могат да бъдат насочени за безплатни изследвания, каза още д-р Сотиров.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wurb

ГОСТ 28.03.2022 19:25:28

Аз друго чувам, че масово ОПЛ отказват да приемат такива пациенти. Една трета са деца, а педиатрите в извънболничната грижа отдавна са на отказ Може би помага и това, че все още тези хора не са здравноосигурени, няма яснота кога и по какви критерии ще се случи това, заплащането на педиатрите е ниско и не на последно място указанията за ваксинация на децата е лишено от конкретика и с неясна медицинска стойност. Все пак и в Украйна има електронен регистър за направените ваксини.

Говори ❤️ Київ 28.03.2022 14:12:18

Виталiй Кличко, кмет на Киев: - Специална военна операция! Не вярвайте на руската пропаганда! Това е война срещу украинския народ! Те вече унищожиха толкова много градове, сринаха сгради, убиха цивилни - жени, деца. Само в нашия град са убити повече от 300 човека, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1 000 души са ранени. Повече от 90 сгради са унищожени тук. Сравниха със земята Ирпен, той просто не съществува вече. Ирпен, Буча, Гостомел, Бородянка - те са изцяло разрушени. Половината Чернигов е разрушен, Харков, Мариупол. 80% от жилищните сгради са сринати. И те наричат това „специална операция“. Това е война срещу хората на Украйна, срещу цивилни граждани. Моля Ви, не вярвайте на руската пропаганда! Те казаха, че сме нацисти, че сме радикални, че сме екстремисти, че мразим руснаците. Това е лъжа! Всичко това е лъжа! Един пример - аз съм представител на Киевската общност, но моят първи език е руски, моята майка е рускиня и в половината ми тяло тече руска кръв! Как бих могъл да мразя майка си? Всичко това е лъжа. В Украйна съжителстват 17 националности, никога не сме били враждебни един към друг. Ние сме мирна страна, мирна нация. Бяхме! Сега взехме оръжията и искаме да защитим бъдещето си, семействата си, децата си. Ние вярваме в същите ценности, в които вярват в Европейския съюз и България!

Гост 25.03.2022 14:14:33

"Статутът и личният номер са условие украинците и децата им да бъдат включени в нашите листи и да ползват всички права, каквито имат здравноосигурените български граждани - безплатни прегледи, изследвания при необходимост и насочване за болнично лечение, когато има показания“, обясни д-р Сотиров.".......може, ако са здравноосигурени.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...